vineri, ianuarie 17, 2025
PărințealăRecomand

Ce ne spun copiii prin desenele lor

Îmi amintesc și acum că atunci când eram mică, dar foarte mică, îmi plăcea cel mai mult să scriu. Oriunde, pe orice. Nu era nimic care să-mi placă mai mult. Și iată-mă la aproape 33 de ani scriind. Scriu de pe la 3 ani (chiar dacă atunci se chema mâzgăleală), dar abia pe la 17 am scris și pentru alții decât pentru mine. Acum am deja mai bine de 8 ani de când scriu pentru sute de mii de oameni, aproape zilnic, la publicațiile la care lucrez și aici, pe blogul meu. Nu-mi ascund dorința de a scoate și o carte în viitorul nu prea îndepărtat. Și sper să reușesc să fac asta, cu puținul timp pe care îl am.

Mă uit la Sophie și văd că nimic pe lumea asta nu-i place mai mult decât să deseneze. La fel, oriunde, oricând, pe orice. Bine, e adevărat, și pe pereți și mobilă, dar recunosc că eu una îi ofer o oarecare libertate din punctul ăsta de vedere. Nu știu dacă va ajunge vreo mare desenatoare, arhitectă, vreo minunată pictoriță, dacă va reinventa cumva lumea desenului sau va abandona pur și simplu acest hobby la maturitate, dar eu o încurajez să se joace așa cum vrea ea cu culorile, cu liniile, cu formele pe care le creează creierul ei de copil de aproape 3 ani.

Desenul, cea mai sinceră formă de exprimare a unui copil

Da, știu că sunt presiuni de peste tot să coloreze în șabloane, cu fix culorile care trebuie. Dar ea are felul ei de a se exprima. Îi plac cărțile de colorat și șabloanele, dar numai pentru că ea le poate face așa cum își dorește ea. Și mă bucură asta.

Motivul pentru care niciodată nu-i spun că nu este cerul galben, așa cum îl desenează ea, și nici că a depășit șablonul, este tocmai pentru că îmi doresc să o las liberă să facă lucrul care îi place cel mai mult. Să deseneze. Creioanele colorate sunt pentru ea instrumentul prin care își exprimă cel mai bine simțirile și nu, nu-mi doresc să facă acest lucru așa cum trebuie, ci mă bucur că desenează așa cum simte.

Pentru că neîngrădiți, atunci când sunt lăsați să deseneze ce vor ei, copiii își vor exprima sentimentele, frustrările, bucuriile. Este cel mai simplu și cel mai la îndemână mod de a face exact ce simt ei. E adevărat că e mai greu să-ți dai seama ce simte un copil de 2 anișori doar uitându-te la desenul lui, pentru că el încă nu știe să dea desenului o formă pe care noi să o înțelegem și să o putem interpreta. Dar în timp se va întâmpla și asta. Mai exact, de pe la 4 ani când deja desenele copilului capătă forme pe care le-am putea recunoaște și noi.

Modalitatea cea mai simplă de a desluși ce a desenat copilul și ce a simțit atunci când a desenat este să-l întrebăm. Am putea fi surprinși de ceea ce ne spune. E nevoie doar de atenția și implicarea noastră și vom ști ce a vrut să transmită copilul.

La un moment dat, Sophie, care este înnebunită după culoarea galben, mi-a explicat și de ce iubește culoarea asta: ”Galben e așa… cum lâde soalele (râde soarele),  nu-i așa, mami?” Da, deci pentru ea, galben este bucurie, lumină, natură. Asta iubește ea cel mai mult. Deci așa este.

Nu criticați niciodată desenul copilului

Poate nouă ni se par simple mâzgăleli ceea ce face copilul nostru, dar acolo, pe foaia aia, sunt sentimentele lui, este creația lui. Chiar dacă nu le înțelegeți sau nu vă plac mâzgălelile lui, nu râdeți de el, nu-l criticați! Îl veți descuraja să se exprime și nu numai atunci când e vorba de desen, ci în general.

Ok, dacă nu este tocmai pe placul vostru creația lui nu este nevoie să bateți din palme, să țopăiți extaziați prin casă, dar în niciun caz nu-l descurajați.

Ce ar fi fost dacă părinții lui Picasso i-ar fi spus că nu înțeleg nimic din ce face el și că nu e bine pentru că nu s-a încadrat în șabloane și culori?  N-a fost așa, însă. L-au încurajat de mic.

Așadar, dacă micuțul este mândru de desenul lui, nu-i răpiți bucuria!

Desenul, cel mai bun mod de relaxare pentru părinte și copil

Sunt absolut netalentată la desen, dar îmi place maxim să colorez. Nu o singură dată mi s-a întâmplat să fiu eu însămi prilej de glume între prieteni pentru că îmi cumpăram cărți de colorat, la aproape 30 de ani. Acum am o scuză. Am copil. Și putem colora amândouă.

Este un mod minunat de a petrece timp special cu copilul. Lăsați telefoane și grijile deoparte și concentrați-vă pe desenul vostru. Copilul va simți apropierea și se va bucura de ea. Se va exprima liber și veți putea afla mai multe decât vă imaginați. Fiți 100% implicați în această activitate și nu numai că vă veți conecta sau reconecta cu copilul, dar vă veți și relaxa. Dacă nu ați făcut-o încă, încercați. Merită!

(P) Primele creioane colorate i le-am cumpărat Sophiei când avea câteva luni peste un an,  dar am supravegheat-o până pe la 2 ani. Prima cutie cu creioane colorate a ei a fost una de la BIC, din gama Kids. Erau creioane rezistente la mușcături, pentru că m-am gândit că există riscul să le bage în gură. Și nu se rup în așchii, deoarece nu sunt fabricate din lemn, ci dintr-o rășină specială care le face foarte sigure pentru copii.  Ne-am îndrăgostit de ele imediat, eu pentru că erau sigure, ea pentru că aveau niște culori cu adevărat vii.

După doi ani, am fost tare curajoși și am cumpărat și markere de colorat. Și cum am rămas fani BIC, am luat de la ei niște markere de colorat care se spală foarte ușor atât de pe mânuțe, cât și de pe haine și canapea. Au cerneală pe bază de apă. În plus, pentru că Sophie lasă mai mereu markerele fără capac, am fost tare încântată să constat că rezistă fără să se usuce timp îndelungat.

Mai multe informații despre produsele BIC și despre proprietățile lor adaptate astfel încât să răspundă nevoilor copiilor puteți găsi pe bickids.com/ro/

CONCURS:

UPDATE: Concursul s-a încheiat. Felicitări tutror participanților! Câștigătorii sunt aici- Câștigători concurs BIC

Și pentru că noi suntem tare încântate de produsele BIC Kids, vă propunem un concurs în care puteți câștiga următoarele premii:

Premiul 1 cuprinde:
Markere colorate ultralavabile Kid Couleur P/24 bucăți,
Markere colorate lavabile Visa P/18 bucăți,
Markere colorate lavabile Visacolor XL P/12 bucăți,
Markere colorate lavabile Colour&Erase P/12 bucăți,
Markere colorate Mini Colour & Create P/12 bucăți,
Markere colorate lavabile Visaquarelle p/10 bucăți,
Creioane colorate Evolution Triunghiulare P/12 bucăți,
Creioane colorate Tropicolors2 P/24 bucăți,
Creioane colorate  Evolution Circus P/12 bucăți,
Creioane colorate Aquacouleur P/12 bucăți,
Creioane cerate plastifiate Plastidecor Triunghiulare P/12 bucăți,
Creioane cerate plastifiate Plastidecor Wallet/24 bucăți,
Creioane cerate plastifiate Wax Crayons P/12 bucăți,
Creioane pastel  P/12 bucăți.

Premiul 2 cuprinde:
Markere colorate ultralavabile Kid Couleur P/24 bucăți,
Markere colorate lavabile Colour&Erase P/12 bucăți,
Markere colorate lavabile Visaquarelle p/10 bucăți,
Creioane colorate Tropicolors2 P/12 bucăți,
Creioane colorate Aquacouleur P/12 bucăți,
Creioane colorate Supersoft + ascutitoare P/8 bucăți,
Creioane cerate plastifiate Plastidecor P/12 bucati,
Creioane cerate plastifiate Plastidecor Triunghiulare P/12 bucăți ,
Creioane cerate plastifiate Wax Crayons P/12 bucăți,
Creioane pastel  P/12 bucăți.

Premiul 3 cuprinde: Markere colorate lavabile Visa P/18 bucăți,
Creioane colorate Tropicolors2 P/24 bucăți,
Creioane colorate  Evolution Circus P/12 bucăți,
Creioane cerate plastifiate Plastidecor Triunghiulare P/12bucăți,
Creioane cerate plastifiate Plastidecor Wallet/24 bucăți,
Creioane pastel  P/12 bucăți.

Tot ce  trebuie să faceți este:

Concursul se desfășoară în perioada 23-29.05.2016.

Și pentru că toți copiii desenează și colorează frumos și noi nu suntem în măsură să decidem care desen este cel mai reușit, micuții câștigători vor fi desemnați prin tragere la sorți prin random.org, pe data de 30.05.2016.

Regulamentul concursului este disponibil aici – regulament

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *