Cel mai eficient remediu antistres pentru mamă și copil

Prin natura joburilor mele ajung să citesc tot felul de studii. Unele mi se par de-a dreptul tembele, altele mă amuză. Și mai sunt unele care îmi atrag atenția pentru că sunt interesante. Asupra lor mă opresc mai mult, le citesc și uneori chiar caut informații suplimentare. Pe cele care îmi plac sau le consider utile le postez și pe blog. Bineînțeles, așa cum ați observat, trecute prin propriul filtru. Nu pot să nu-mi spun părerea de mare părerolog ce sunt :).

De curând am citit un studiu căruia, din nou, tind să-i dau crezare. Și scriu aici despre el pentru că mi-a plăcut. Nu că ar fi fost nevoie de un studiu pentru a ajunge la concluziile astea, dar se pupă fix cu ce simt eu și mi-a atras atenția.

Așadar, potrivit studiului realizat de cercetători canadieni de la Queen’s University, cel mai puternic remediu antistres pentru un copil este ca mama să-l țină de mână și viceversa. Studiul a fost făcut pe mame și fiicele lor, ce-i drept adolescente. Fetele erau supuse unor situații stresante prin prisma faptului că urmau să ia cuvântul în public. Eu una știu clar că atunci Mogâldeței mele i se spune să recite o poezie sau să cânte un cântecele cu public, în primă fază se fâstâcește.

Așa cum spune studiul, cel mai puternic remediu antistres este atingerea mamei, faptul că ea își ține copila de mână pare să facă minuni. Fluctuațiile gradului de stres au fost dezvăluite prin măsurarea activității electrice a pielii și prin producerea transpirației. S-a constatat că, indiferent de calitatea relației mamă-copil, contactul fizic permite atât mamei cât și fiicei să își gestioneze mai bine stresul. Când nu a existat contact fizic, prezența mamei a atenuat anxietatea copilului, însă numai în cazul unei bune relații între cele două.

Pe scurt, concluzia studiului citat de psychcentral.com este: contactul fizic între mamă și copil exercită „un efect de tampon” împotriva anxietății și stresului, iar oamenii de știință numesc fenomenul „împărțirea încărcăturii emoționale”.

Nu sunt vreun om de știință și nici nu am explicații științifice, dar un lucru mi-e limpede, fără a fi nevoie de vreun studiu care să confirme asta. Contactul fizic cu Mogâldeața mea este clar cel mai bun remediu antistres, antiprobleme, antigriji, antinervi, antiagitație.  Nu iubesc nimic pe lumea asta mai mult decât s-o simt lângă mine, s-o iau de mână, s-o țin în brațe. Iar când fac asta lumea se oprește în loc, totul e frumos, cald, blând și bun. Indiferent cât sunt de obosită, de stresată, indiferent cât de terci îmi este creierul din cauza grijilor, în momentul când o simt lângă mine dispar toate grijile, dispar problemele, dispare oboseala. Singura grijă pe care o mai am în acele clipe este că nu o pot ține la infinit așa, lipită de mine, să o protejez de tot ce ar putea să-i ia seninătatea de pe chipul frumos de copil.

One thought on “Cel mai eficient remediu antistres pentru mamă și copil

  • 13 ianuarie 2016 la 15:02
    Permalink

    Un alt remediu bun, fix atunci când ai dracii ăi mai mari: să vină fii-ta să îţi dea un pupic şi să se uite „dulce” la tine. Sau să o auzi cum râde în hohote. Sau să vină la tine: „uite, mami, am un cadou pentru tine”, să desfaci hârtia pe care ţi-o dă şi să vezi cum a scris ea stâlcit: „te iubiesc”. Din experienţă zic astea 🙂 Ai răbdare să crească şi a ta şi ai să vezi. Te vei topi mai repede decât îngheţata pe caniculă, trust me!

    Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *