Cum se face pașaportul copilului în 5 minute

Noi până acum nu ne-am încumetat să ieșim cu ea din țară, am tot zis că e micuță, dar anul ăsta am decis să plecăm. Da, fix în mijlocul iernii, ne-a lovit curajul așa, deodată. Și pentru că habar nu aveam ce implică asta, am început să căutăm.

Așa am aflat cu ocazia asta că nu mai e ca pe vremea când eram eu copil și erai trecut pe pașaportul părintelui. Acum copilul are pașaportul lui, indiferent cât de micuț este copilul. Habar nu aveam. Deci am purces la a face pașaport. Vorba vine am purces, că de fapt am tot amânat până ne-am dat seama că deja e prea târziu și trebuie musai să facem cât mai repede pașaportul copilei, altfel nu mai plecăm nicăieri în vacanță.

Spre surprinderea mea nu a fost deloc complicat, ba dimpotrivă, este o chestie foarte, foarte simplă. A durat cinci minute depunerea actelor și asta pentru că am fost noi bezmetici din cale afară și nu am plătit taxa cum trebuie, a fost nevoie să o plătim din nou. Dacă eram atenți, totul ar fi durat maxim 2 minute.

Scriu această postare poate îi este cuiva utilă, așa că iată ce am făcut noi:

 • Am făcut programare online pe epasapoarte.ro
 • Am făcut poze copilului – e nevoie de 2 poze cu dimensiunea de 4,5 pe 3,5.
 • Am plătit taxa online – 258 sau 219, în funcție de ce fel de pașaport faceți, explic imediat.
 • Ne-am prezentat la ora la care am făcut programarea, am intrat, (am plătit taxa din nou cum am zis), am semnat și gata.
 • În două ore puteam ridica pașaportul- ridicarea propriu-zisă a durat maxim 1 minut.

Acum, să vă povestesc pe îndelete. Pentru copil se pot face două feluri de pașaport, temporar – care are valabilitate 1 an-, și simplu- care are valabilitate 3 ani.

Diferența dintre ele este următoarea:

 • Pașaportul temporar
  – valabil pe 1 an. 1 an pentru călătoriile în UE. În unele țări din afara UE puteți ieși cu el timp de numai 6 luni, trebuie să vă interesați care sunt cerințele pentru țara respectivă.
  -costă 219 lei
  NU este nevoie de prezența copilului
  -durează 2 ore să vi-l dea.
 • Pașaportul simplu
  -valabil 3 ani. 3 ani în UE sau 2 ani jumate, cum spuneam mai sus.
  -costă 258 de lei
  -TREBUIE să fie prezent copilul
  -durează două săptămâni să vi-l dea.

Noi nu am înțeles bine toate astea de pe site-ul instituției, adică aici – http://www.pasapoarte.mai.gov.ro/indexActe.html–  așa că ne-am dus cu taxa plătită pentru pașaport simplu, dar fără copil. Așa că, forțați de împrejurări, într-un final am făcut temporar, am plătit taxa din nou, urmând să ne vireze banca înapoi în cont banii plătiți aiurea.

Domnul funcționar tare amabil, ne-a explicat clar ce și cum, cu calm. Și chiar a zâmbit văzându-ne că ne e greu să decidem ce culoare a ochilor copilului să scriem pe pașaport. Ba că-s verzi, ba că-s albaștri. Că nah, așa-s acum ochii Sophiei, cum vor ei :).

Acte necesare pentru eliberarea pașaportului (oricare dintre ele):

 • cerere completată  – au completat-o ei și doar ne-au dat să semnăm și să verificăm datele
 • certificatul de naștere al copilului
 • buletinele ambilor părinți – ESTE OBLIGATORIE PREZENȚA AMBILOR PĂRINȚI. Poate merge un singur părinte numai dacă are procură notarială de la celălalt.
 • taxa plătită – se poate plăti online și aveți nevoie de extrasul de cont. (Noi așa am făcut, dar dacă nu am plătit bine a trebuit să plătim din nou, pe loc). Sau se poate plăti acolo, la un alt ghișeu apropiat. (A durat 2 minute pentru că erau vreo 2 persoane în fața noastră) Aici mai multe detalii despre cum se poate efectua plata – http://www.pasapoarte.mai.gov.ro/indexActe7.html
 • 2 poze ale copilului – numai dacă îl faceți temporar. În cazul în care mergeți cu copilul și-i faceți pașaport simplu, nu este nevoie să mergeți cu poze, îi fac ei acolo.

Cam asta a fost. Pentru a doua oară în interval de câteva luni (am povestit aici prima dată), funcționarii publici m-au surprins plăcut, au fost amabili, înțelegători chiar și când am greșit, a durat foarte puțin.

Dar dacă tot am zis că fac postarea utilă, voi continua cu încă un lucru: cardul european de sănătate, fără de care vă recomand să nu plecați cu copilul. Eu mă știu pățită, în toate vacanțele s-a îmbolnăvit, chiar nu strică să-l aveți. Este complet gratuit și îl obțineți cu o simplă cerere. Cu el copilul beneficiază de servicii medicale gratuite în Uniunea Europeană.

Cererea o găsiți aici- http://www.cnas.ro/casmb/page/cardul-european.html, unde găsiți și mai multe informații despre el. Tot ce vă trebuie pentru copil este cererea aceasta completată și copie după certificatul lui de naștere. Desigur, părintele trebuie să aibă buletinul la el.  Dacă vreți să vă faceți și pentru voi, părinții, mai aveți nevoie de câte o adeverință de salariat. Durează aproximativ 5-7 zile să vi-l dea.

Dacă le aveți pe toate, vă doresc să aveți vacanțe cât mai frumoase, pline de amintiri unice, cu multă sănătate și, deloc în ultimul rând, poate reușiți să vă și odihniți. Nu strică 🙂

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *