Efectele jocului liber în natură asupra copiilor
Copiilor le este mai bine în natură, asta e deja o certitudine. O simplă plimbare, un joc cât de banal și copilăresc le va face bine din punct de vedere fizic, dar și psihic. Așadar, eu am apelat la câteva moduri simple și eficiente de a mă juca cu copilul în natură și de fiecare dată savurăm fiecare clipă.
Sunt numeroase studii care au demonstrat beneficiile contactului direct cu natura în cazul copiilor. Le crește capacitatea de concentrare, stimulează dezvoltarea fizică și emoțională, sporește creativitatea, reduce stresul, dezvoltă abilități de rezolvare a problemelor, le îmbunătățește vederea și, nu în ultimul rând, reglează pofta de mâncare.
O banală ieșire în parc e de o mie de ori mai sănătoasă pentru copil și pentru noi, părinții lui, decât statul în fața unui televizor sau în fața unei tablete. Îl ajută să descopere mediul înconjurător dincolo de ce vede pe niște ecrane. Contactul cu natura îi ajută să-și dezvolte autonomia, iar tot ce trebuie să facem noi este să spunem da naturii. Să-i lăsăm să se bucure de ea, așa cum vor ei în primul rând.
Faptul că se murdăresc de iarbă sau noroi, că se julesc la genunchi dintr-o căzătură făcută în timp ce alergau, nu le face rău, ba dimpotrivă. O julitură sănătoasă îi va învăța mai multe despre viață și natură decât statul în fața unui ecran jumătate de oră, fie el televizor, tabletă, telefon.
Copiii noștri au și ei dreptul la copilărie, așa cum am avut și noi. Să nu le răpim acest drept, să-i lăsăm și pe ei să cunoască bucuria pură, iar bucuria pură este în natură.
Sophie e tare încântată de micile vietăți și bucuroasă mereu să le descopere prin iarbă. E fascinată de furnicuțe, de gărgărițe, de fluturi și melci. Și îi spun da, are voie să pună mâna pe ele, să le simtă, să ia intre în contact direct cu ele. Asta ca să nu mai zic ce plăcere îi face afle despre cum trăiesc furnicile și fluturii, despre casa lor și familia lor. E cel mai natural și eficient mod de a învăța.
Ne-am făcut deja un obicei din a colecționa frunze de diferite culori și forme. Așa s-a făcut că galbenul și verdele au ajuns să fie culoarile ei preferate, primele pe care le-a învățat. Avem coșulețe cu ghindă, coșulețe cu conuri de brad, flori presate. Încă mai am primele flori culese de mânuța ei, de pe vremea când abia împlinise un an, și mă cuprinde nostalgia de fiecare dată când deschid cartea. Căci, da natura creează și cele mai frumoase amintiri.
Un joc care ne-a plăcut nouă foarte mult e ”cine ajunge primul”. Stabilim un traseu, cât mai întortochiat putem, pe după pomul ăla, pe după tufișul ăla, pe lângă florile acelea și cine ajunge primul la locul stabilit primește premiul cel mare. Coronița din ramuri de copac și floricele pe care tot noi am făcut-o. Pe lângă bucurie, mișcare și aer curat, copilul învață se se orienteze, să se concentreze, să fie atent la detalii.
Și când obosim, ne odihnim activ. Desenăm ce am văzut. Frunze, flori, copaci, pietre. Și o las mereu să deseneze așa cum vrea ea, chiar dacă asta înseamnă iarbă galbenă și copaci roz.
Ne place în parc, ne place la munte printre turmele de oi și noroi, la mare în nisip.
O astfel de ieșire, cât de scurtă ar fi ea, le face bine copiilor, dar și părinților. Așa că, să spunem da cât mai des ieșirilor în natură!
(P) Noi ne-am petrecut mai bine de o oră adunând melci, după o ploaie de vară, care ne-a prins într-o vacanță de o zi, la munte. Acceptă și tu provocarea, lasă-ți copilul să-și dezvolte autonomia în natură, să se bucure și să se joace liber și participă cu poza la concursul organizat de Danonino, accesând link-ul https://goo.gl/e9G42H . Puteți câștiga o carte “În fața blocului” (http://www.infatablocului.ro/), cretă de colorat și bineînțeles brânzică Danonino.
Retraiesc momentele copilariei alaturi de nepotelul meu si este minunat.Cand sunt cu el in parc are libertatea sa faca tot ce doreste asa cum am avut-o si eu. Este minunat sa petrecem cat mai mult timp in mijlocul naturii si acest lucru il facem cat mai des!