vineri, aprilie 19, 2024
Slider

Studiu: românii vor homeschooling

Homeschoolingul a devenit subiect de discuții și controverse în ultima perioadă, după ce Dana Nălbaru și soțul ei au decis să-și retragă fetița de la școală. Toată lumea și-a dat cu părerea despre asta, până și Carmen Iohannis, care a declarat că acest concept nu i se pare o idee prea bună.

Homeschoolingul sau educația acasă este un concept inițiat în Statele Unite, unde astăzi se estimează că peste 2.3 milioane de copii sunt educați în acest stil.

În unele state, există comunităţi foarte solide de părinţi care îşi educă copiii în sistemul homeschooling şi chiar fac cursuri în comun. Dacă un părinte este mai bine pregătit într-un domeniu (istorie, matematică, gramatică, inginerie etc.), copiii din comunitatea respectivă merg să înveţe materia în casa acelui părinte.

Studiul MKOR Consulting, efectuat sub forma unui sondaj de opinie online între 19 și 22 septembrie 2016, a arătat că  98.4% dintre părinții activi în mediul online  au auzit despre conceptul homeschooling, iar 73% știu despre existența școlilor-umbrelă.

Participanții la studiu au fost  părinții din mediul urban, cu studii superioare, studiul reprezintă poziţia în special a persoanelor de gen feminin (91%) cu studii superioare (facultate şi peste – 93%) din mediul urban (95%, dintre care 48% din Bucureşti), din segmentul de vârstă 25-44 ani (93%).

Homeschoolingul este o formă de educare pentru copii, care deja începe să se manifeste vizibil și în țara noastră, prin numărul tot mai crescut de elevi români înscriși la școlile-umbrelă1 din străinătate, începând din 2011-2012, în special. În plus, 67% dintre respondenți consideră această formă de învățământ viabilă în România, iar un copleșitor procent de 92% consideră că homeschooling ar trebui reglementat în țara noastră.

Ce sunt școlile umbrelă

Aşa numitele „şcoli-umbrelă” acceptă şi copii din alte ţări, contra unei taxe anuale, oferind foaie matricolă şi diplome la final de ciclu de învăţământ. Părinții sunt astfel acoperiţi din punct de vedere legal şi academic, iar copilul poate fi oricând reintegrat în învăţământul public sau privat, după o testare a cunoştinţelor.

Legea Învăţământului menţionează garantarea educaţiei diferenţiate (prin individualizarea, diferenţierea şi discriminarea instruirii) şi recunoaşte nevoia pluralismului educaţional, în funcţie de vârstă şi nevoi individuale. Așadar, școlile-umbrelă sunt portița pentru homeschooling în România.

8 dintre părinții români au optat deja pentru homeschooling

Mai mult, dintre cei care au auzit despre homeschooling și sunt părinți, 8% au optat deja pentru această formă de educare a copiilor (105 familii, pentru 210 copii), în timp ce 52% ar fi deschiși să încerce această formă de educare a copiilor.

Un procent majoritar al părinților respondenți și-au exprimat o părere Bună (41%) sau Foarte Bună (32%) despre homeschooling, în general.

Homeschooling pare a fi o opțiune viabilă pentru jumătate dintre părinții educați, din mediul urban, 52% dintre respondenți declarând că ar lua în considerare educarea acasă pentru copiii lor. Doar 18% declară că nu ar lua în considerare homeschooling pentru copiii lor, în timp ce 19% nu au o părere clară despre acest subiect, dorind să afle mai multe detalii, înainte de a lua o poziție.

Un procent de 92% dintre respondenți consideră că homeschoolingul ar trebui reglementat legal în România. O parte dintre aceștia (24% din totalul respondenților) consideră că homeschooling ar trebui reglementat legal, în beneficiul familiilor sau a persoanelor interesate de acest tip de învățământ, cu situații speciale sau cărora pur și simplu li se potrivește acest tip de educație.

Numai 5% dintre respondenți consideră că homeschooling nu ar trebui reglementat legal deloc, în timp ce 3% nu știu sau nu răspund.

Argumentele părinților români pro homeschooling:

  • Copilul este liber să înveţe ceea ce îi place, îl interesează, îl face fericit și independent (64%);
  • Copilul învaţă în ritm propriu, program flexibil (35%);
  • Stresul temelor, concurenţă nesănătoasă, sistemul de notare în sistemul tradiţional (22%);
  • Sistem tradiţional demotivant, încărcat, depersonalizant, inadecvat copiilor (20%);
  • Sistemul homeschooling este superior, eficient, adaptat, după metode moderne, oferind educaţie de calitate, acces la resurse şi şcoli în străinătate (20%);
  • Sistem tradiţional ineficient, rigid, perimat, de slabă calitate (19%);
  • Copilul este în siguranţă (16%);
  • Copilul învaţă prin experienţă, îşi dezvoltă abilităţi, se pregăteşte pentru viaţă (16%);
  • Consolidarea familiei (apropiere, coeziune, suport reciproc etc.), plăcerea de a educa (15%);
  • Profesori slab pregătiţi, incompetenţi (14.5%);
  • Responsabilitate totală a părinţilor, control (8.5%);
  • Copilul socializează real (5%);
  • Costuri mari în celelalte sisteme (3%);
  • Altele (7.5%).

Argumentele părinților români contra homeschooling:

  • Socializarea deficitară a copiilor (97%);
  • Incapacitatea părinților de a înlocui profesorii / școala (47%);
  • Sistemul homeschooling este încă nereglementat (29%);
  • Costuri ridicate percepute, prin limitarea accesului la muncă a unuia dintre părinți, precum și pentru activitățile diverse, materiale-suport, etc. (28%);
  • Metodă limitativă, care nu inspiră încredere (21%);
  • Lipsa competiției între copii (16%);
  • Lipsa de timp a părinților (14%);
  • Alte motive (11%).

Este legal homeschooling  în România?

Până la vârsta de 6 ani, învăţământul în România nu este obligatoriu, educaţia copiilor fiind lăsată la alegerea părinţilor.
Învăţământul primar, gimnazial și primii 2 ani ai învăţământului secundar superior sunt obligatorii cu frecvență la zi (11 clase), iar cel liceal va deveni obligatoriu până în 2020. Obligația survine numai pentru copiii minori, aceasta nu se mai aplică după vârsta de 18 ani. Legea învăţământului nu menţionează explicit posibilitatea de a face educaţie acasă. Aceasta este specificată ca atare doar ca opţiune pentru copiii cu dizabilităţi. Imediat după ce a vuit presa că Dana Nălbaru și-a retras copilul de la școală, ministrul Educației a declarat că ar fi bine ca homeschoolingul să fie reglemntat legal și în România. Asta cred și eu că ar fi bine, astfel vom putea alege dintre două variante legale de învățământ pentru copiii noștri și poate ar fi chiar mai ușor pentru cei care aleg în cunoștință de cauză homeschooling-ul.

Voi ce părere aveți despre homeschooling?

Dacă vreți să descărcați tot studiul realizat de MKOR Consulting despre homeschooling, o puteți face aici

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *