Lista cu lucruri utile pentru copil și cea cu lucruri pe care am dat banii degeaba

Doamne, cât eram însărcinată cred că am căutat zeci de liste cu necesarul pentru bebeluș. Am găsit atât de multe și le-am citit pe toate. Mi-am format apoi o listă a mea și am purces la cumpărături. Că am depășit bugetul grav nu are rost să vă mai spun. Sunt așa de multe lucruri drăguțe pentru bebeluși că parcă îți trebuie și o casă nouă înainte de a naște. Nu de alta, dar să ai suficient spațiu de depozitare pentru tot ce crezi tu că v-ar trebui.

Eu recunosc, sunt o cheltuitoare. Nu mă mândresc deloc cu asta, este unul dintre viciile mele. Dacă nu aș fi și gurmandă, aș zice că singurul. Dar face cât alte zece. Sau cel puțin eu așa cred. În fine, despre viciile mele altă dată. Revenind la lista de cumpărături pentru bebeluș, multe dintre lucrurile pe care le-am cumpărat au fost utile, pe multe am dat banii de pomană, m-aș fi putut lipsi de ele fără nicio problemă.

Zilele astea citeam pe Qbebe despre Bagajul pentru maternitate, cu ce este nevoie și pentru mamă și pentru bebeluș și mă gândeam cât de utile mi-au fost mie listele astea, pentru că de multe lucruri habar nu ai până să devii mamă. Sau cel puțin eu una nu știam de existența multora dintre ele. Acum eu sunt convinsă că fiecare mamă poate face o listă din asta, cu lucruri care i s-au părut utile și una cu lucruri inutile. Sau dacă nu inutile, în orice caz lucruri de care s-ar fi putut lipsi cu mare ușurință. Și sunt convinsă și de faptul că zece liste făcute de zece mame vor fi tare diferite. Dar am zis să o postez și pe a mea, așa numai ca să-mi mai amintesc încă o dată că ar fi bine să nu mă mai las dusă de val când merg la cumpărături.

Lista cu lucruri utile:

 • Căruciorul cu landou și scoică (scaun) pentru mașină – noi am primit căruciorul cu tot ce îi trebuie de la prieteni, nu știui dacă le-am mulțumit îndeajuns. Landoul a fost foarte util, cât a fost micuță l-am folosit și pe post de pătuț în deplasări. Și cărucuiorul cu totul este de departe unul dintre cele mai utile obiecte, noi l-am folosit până la 2 ani și, deși a început să meargă la 1 an și 1 lună. Până pe la 10 luni dormea în el de fiecare dată când o scoteam afară. Am avut unul mare de la Graco care a fost și pe post de coș de cumpărături, nu doar pe post de cărător de Sophie. Slavă cerului că avem lift
 • Sistem de purtare – Este unul dintre obiectele foarte utile. În primul rând pentru că ai copilul la piept. Și apoi pentru că poți avea mâinile libere când faci anumite activități. Ca să nu mai zic că sunt momente când este foarte dificil să te deplasezi cu căruciorul. De exemplu în mijloacele de transport.
 • Pătuțul – Sophie a dormit din prima zi acasă în pătuțul ei. Bine, asta când nu a dormit pe pieptul meu. Aș putea să număr pe degete dățile în care a dormit în patul mare, așa că pentru noi pătuțul a fost clar util. Încă este. A avut câteva tentative de a dormi în patul mare, dar i-a trecut repede. Noi am optat inițial pentru un pat din Ikea pe care am dat vreo 200 de lei. Foarte bun, de curând l-am dat, nu am avut nicio problemă cu el. Dar foarte util s-a dovedit a fi și patul de voiaj. Pentru că Sophie nu doarme cu noi în pat. Și când spun că nu doarme, înseamnă că nu vrea ea. Așa că mereu am avut pătuțul cu noi. Foarte util în călătorii, în camerele de hotel, pe oriunde. Acum doarme în el și acasă.
 • Salteua pentru pătuț, desigur – avem una din cocos și hrișcă, nu foarte scumpă, până în 200 de lei, mi se pare în continuare foarte bună.
 • Protecții laterale – mi s-au părut foarte bune. Mai întâi pentru că nu-și băga mânuțele și picioarele printre barele de la pat, apoi că nu-și pierdea păturica și suzeta, pe care dacă nu le găsea începea să urle la propriu. Apropo de păturică, pe aia pe care o are de la naștere, o are și acum. E ruptă de mine în patru bucăți pentru că nu stă fără ea și vara se cocea. Acum are patru bucățele mici de păturică, le ține în brațe când doarme și oricând e agitată.
 • Protecție de saltea impermeabilă și cearșaf cu elastic – protecția aș redomanda-o mereu. Am avut două, în continuare le avem, le voi folosi cât va dormi în pătuț. Mereu vor fi accidente cu scutecul și cu ea nu se udă salteaua. E utilă și când regurgitează și dacă se întâmple să vomite. Nouă ni s-a întâmplat. Deci clar da! Cearșafuri nu am folosit decât cu elastic, eu le-am luat din Ikea, mi s-au părut perfecte. Sunt din bumbac, moi la atingere, stau bine fixate pe saltea.
 • Sacul de dormit – ea s-a năcut la sfârșitul lui mai, până în toamnă nu am avut nevoie, dar apoi a fost indispensabil. Am schimbat  mai multe până acum pentru că a crescut, dar cum niciodată nu stă învelită, mi s-a părut perfect. Am avut mereu câte două- unul mai grosuț, unul foarte subțire, cam ca un cearșaf. La fel, mie mi s-au părut și mi se par în continuare foarte utile.
 • Cădița anatomică – pentru mine a fost musai să fie anatomică. La cât de speriată eram să-i fac baie, dacă nu aș fi avut una anatomică, în care ea să stea foarte confortabil și să nu fie nevoie să o și țin, nu știu ce m-aș fi făcut. Am avut una de la Cam, cu suport, destul de voluminoasă ea, dar a fost foarte, foarte bună. A fost floare la ureche să-i fac baie singură în ea.
 • Măsuța de înfășat – nu am avut o masă propriu-zisă, am avut una care se pune pe pătuț. Cu problemele mele cu spatele nu știu ce m-aș fi făcut dacă ar fi trebuit să stau aplecată, deci mie clar mi s-a părut utilă.
 • Sistem de monitorizare – i-am mulțumit celui care l-a inventat. Nu am avem unul video, dar de multe ori mi-aș fi dorit să fie. Avem unul Motorola, l-am cărat cu noi prin toată țara. Nu am dormit cu ea în cameră decât 3 săptămâni, așa că nu-mi imaginez viața fără el. Chiar mă întrebam până la ce vârstă o să i-l țin. Sper că renunț la el înainte să fie adolescentă :))
 • Sterilizator, biberoane și perie pentru ele, pompă de sân – Da, v-am povestit exact de ce nu am alăptat eu aici, Mamele care nu alăptează nu sunt mame bune?.  Și tocmai de-asta pentru mine au fost esențiale toate. Am avut două sterilizatoare, ambele la fel de bune, unul de la Avent, unul de la Primii Pași. Zic le-am avut pentru că le-am dat, ele funcționează în continuare. Totuși, treaba cu sterilizatoarele e relativă. Mi-e clar să ce poate foarte bine și să fierbi biberoanele într-o oală banală cu apă, timp de 5 minute. Deci ele ar putea fi și în lista de lucruri de care m-aș fi putut lipsi. Totuși le-am folosit destul de mult, așa că le las aici.
  Pompa de sân – a fost indispensabilă pentru mine, altfel nu aș fi reușit să-i dau Sophiei aproape 6 luni lapte de la mine, i-aș fi dat probabil numai lapte praf. Am avut și manuală și electrică, de la Avent și ele. Clar mi-a fost mai utilă cea electrică, mie una mi s-a părut destul de greu cu cea manuală.
  Și biberoane cred că e nevoie de minim 3, dacă nu alăptați la sân. Eu am avut 6, nu mi-au fost de prisos.
 • Cântarul – Știu o mulțime de mame care nu au și nu au dus neapărat lipsa lui, dar eu îl consider util. Cel puțin în primul an de viață. Mai ales că noi nu am mers deloc în primele 18 luni la medic , la cabinet, mereu a venit acasă.
 • Prosoapele cu glugă și halatul de baie – mie una mi s-au părut perfecte pentru bebeluș, le puneam pe cap, o scoteam așa din baie, numai bune. Tot din Ikea le-am luat și pe alea, raportul calitate-preț mi s-a părut foarte ok. Acestea cu glugă sunt de o mie de ori mai ok decât prosoapele normale. De la 1 an și jumătate am început să folosim halate de baie și acum le consider perfecte. Acum face baie în cadă și vrea să iasă singură, așa că halatul cu gluga pe cap e numai bun.
 • Scaunul de masă și  bavete – Oh da! Nu știu și nici nu-mi pot imagina cum m-aș fi descurcat fără scaun și fără multe bavete. Am avut multe bavete cu tot cu mânecă, altfel erau inutile. Am încercat și din acelea de plastic dar nu le-a suportat. Cred că nici eu nu prea le-aș fi suportat, sunt destul de rigide în opinia mea. În ce privește scaunul, noi am investit într-unul destul de scump, dar m-am convins pe parcurs că nu era deloc necesar, sunt foarte ok și cele mai ieftine, din Ikea spre exemplu.
 • Batista bebelușului – clar indispensabilă. M-am crucit când am auzit prima dată că se pune la aspirator, eram convinsă că persoana din fața mea face mișto de mine. M-am convins repede că este genială. Acum avem două, nu știu cum am fi făcut față mucilor fără ele. De câteva luni a început să sufle singură nasul, dar tot mai apelăm la ele în cazul mucilor încăpățânați.
 • Aparatul de aerosoli- I-am urat sănătate celui care l-a inventat de 100 de ori. Ne-a scos din multe răceli, bronșite, traheite și toate -itele din lume. Nu a fost nevoie să-i dau tratament pe gură, de multe ori nici nu aș fi putut, pentru că îl vomita. L-am folosit după un an când a răcit prima dată și de atunci de nici nu mai țin minte câte ori. Noi avem unul de la Laica, la momentul ăla am dat până în 200 de lei pe el. Este silențios, cu ultrasunete. Cât era micuță i-am făcut aerosolii în somn, apoi de când a crescut în timp ce se uita la desene animate.
 • Termometrul – este obligatoriu. Mereu am avut în casă cel puțin două, mereu am sperat că unu nu funcționează când îmi arată temperatura aproape de 40 sau chiar 40. Funcționa. Sfinte mi se par cele digitale cu vârful flexibil. Avem și cu infraroșu, dar tot celelalte mi se par sfinte. Pe cel cu infraroșu l-am luat pentru că înnebuneam când trebuia să o trezesc ca să-i verific temperatura, cu ăsta nu este nevoie. Dar nici nu am mare siguranță în el.
 • Nu-mi lipsesc din casă:  serul fiziologic, compresele sterile, Baneocinul, antitermicele, gel pentru lovituri, gel de pus la congelator (plicuri cu gel,  din alea pentru geantă sau cutie frigorifică- tot in caz de lovituri), Vigantolul.
 • Ah, și geanta termoizolantă, că a venit vorba de ea. Mi se pare foarte utilă pe timp de vară dacă pleci mai mult de acasă și vrei să iei ceva de mâncare sau vreun iaurt. Când era bebeluș o foloseam ca să țin apa caldă în biberon, pentru a-i face lapte.
 • Scutece, cremă, șervețele – Am scris despre scutece un articol întreg aici, .
 • Unghiera normală – eu doar cu ea am reușit să-i tai unghiile, pe cele pentru bebeluși nu le-am folosit.

Lista cu lucruri de care m-aș fi putut lipsi:

 • Balansoarul – l-am folosit foarte puțin timp, ei nu prea i-a plăcut în el, a fost destul de scump, m-aș fi putut lipsi clar de el. Oricum și ea și eu am preferat să o legăn mai mult în brațe.
 • Salteaua sau centrul cu activități – iarăși mi s-a părut o investiție inutilă. Cred că a fost captivată de ea cam vreo patru zile după care plângea când o puneam acolo. A mai redescoperit-o pe la 1 an și ceva pentru jumătate de oră și cam atât.
 • Pilotă și lenjerii de pătuț – Vai, câte lenjerii drăguțe, ce imprimeuri dulci, ceva de vis. Nu am folosit nici măcar una. După ce am luat cearșafurile simple din bumbac cu elastic, care stăteau foarte, foarte bine pe saltea și nu făceau cute, nu am văzut rostul lenjeriilor. Le folosim acum pe post de lenjerii pentru jucării. La fel și pilota, absolut inutilă. Inițial mi-a fost frică să nu și-o pună în cap, mai apoi să nu se dezvelască, așa că am avut sacul și nu am folosit-o niciodată.
 • Baldachinul – da, arată frumos, nu zic nu. Dar atât. Când a început să se ridice în fund și să tragă de el l-am desființat imediat de teamă. Zace aruncat într-un dulap de atunci.
 • Premergătorul – dacă vorbim de premergător ca o simplă jucărie, da s-a jucat cu el destul de mult. Dacă vorbim de el strict ca premergător a fost absolut inutil, nu l-a folosit nici măcar o singură dată. Nu i-a plăcut absolut deloc ideea.
 • Aspirator nazal – pompițele alea din plastic mi s-au părut complet inutile, nu trag absolut nimic. Nici cele electrice nu m-au dat pe spate, mi se par inutile. Sfântă rămâne batista bebelușului.
 • Lumina de veghe – lămpi, lămpițe și veioze. Am scris aici pe larg de ce le-am cumpărat degeaba, de ce nu le-am folosit și cum am ajuns la concluzia că am făcut foarte bine –  De ce am spus nu luminii de veghe în camera copilului.
 • Trusa pentru bebeluș – am avut două, una cumpărată de noi, una primită. Cu perie, pieptăn, termometru de baie, forfecuță cu vârf bont. Nu am folosit niciuna dintre ele. Sophie nu prea a avut păr, spre deosebire de mine care nu mai știu ce s fac cu claia. Abia acum îi trec pieptănul prin păr, așa, mai mult de dragul pieptănatului, nu că ar avea nevoie. Cu forfecuța am reușit cu greu să mă descurc și până la urmă am folosit o unghieră normală.
 • Și aici nu pot să nu trec și multele hăinuțe luate degeaba. Până la un an nu are rost să cumperi multe haine, dar cine să se înțeleagă cu mine? Sunt așa mici și drăguțe toate. Cel puțin în primele luni a avut lucruri pe care nu a apucat să le poarte înainte de a-i rămâne mici. De la o lună a alta nu mai erau bune.

Cam așa arată listele mele. Nu-mi dau seama dacă am omis ceva în vreuna dintre ele.  Cu siguranță mai sunt mărunțișuri multe, unele poate utile, dar cele mai multe absolut inutile pe care le-am cumpărat, dar am uitat de ele. Dacă ar fi să dau un sfat viitoarelor mămici ar fi să cumpere numai strictul necesar înainte de a naște și să mai ia pe parcurs în funcție de ce simt și li se pare că au nevoie. Nu e musai să le ai pe toate din prima zi, sunt magazinele pline și se pot comanda și online. Asta dacă nu vreți găuri prea mari în buget, unele chiar inutile, așa, dintr-o dată 🙂

Voi ce credeți că a fost foarte util și de ce v-ați fi putut lipsi fără probleme?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *