Medicina de Facebook

Da, cred că poate fi o nouă specialitate numită medicina de Facebook. Ar putea să pară amuzant dacă nu ar fi foarte periculoasă, atât pentru mame, cât mai ales pentru copilași.

Îmi asum faptul că îmi voi atrage multe critici și multe mămici îmi vor sări în cap, dar eu nu sunt de acord cu medicina de Facebook. Și sunt convinsă că știți despre ce vorbesc.

Eu personal am apelat la a cere sfatul mămicilor cu experiență de pe grupurile de mame, întotdeauna mai multe minți judecă mai bine decât una singură. Este perfect normal să te îngrijorezi în timpul sarcinii și atunci când ai copil mic. La fel cum este perfect normal să vrei să știi dacă au mai trecut și alte mame prin aceleași probleme ca tine. Este firesc să ceri sfatul și să vezi cum au procedat alte mame. Avem multe de învățat una de la cealaltă, am convingerea asta pentru că eu însămi am învățat multe lucruri bune de la alte mame. Și înțeleg perfect că atunci când suntem speriate de stările noastre sau ale copilului vrem să găsim rezolvarea imediat și să ne spună cineva că va fi bine. Eu sunt mama fricilor, știu foarte bine cât de tare mă pot panica și cât de tare am nevoie să-mi confirme cineva că totul este în regulă. Deci eu înțeleg perfect toate astea.

Dincolo de aceste lucruri, trebuie să fim realiste. Și mai ales trebuie să fim foarte responsabile. Pentru noi și mai ales pentru copiii noștri. În primul rând ar trebui să luăm în calcul faptul că nu cunoaștem persoana cu care stăm de vorbă pe Facebook (desigur, nu vorbim de cele pe care le cunoaștem personal). În spatele unui profil poate fi oricine. Chiar zilele trecute scriam despre un obsedat care s-a infiltrat într-un grup de mame, cu nume de femeie și poze de gravidă. Nu la noi, în Anglia. A devenit membru în mai multe grupuri tocmai pentru că avea fantezii cu femei însărcinate (asta ca să mă exprim frumos) Și nu intru mai mult în detaliile cazului, e destul de urât. Da, vrem sau nu să acceptăm, sunt și astfel de oameni. Și pot fi oricând printre noi. Și pot fi chiar și mai rău, dar nu pot și nu vreau să scriu despre pedofili, mi se face rău fizic.

Ok, sunt de acord, nu am mai putea trăi și nu am mai avea încredere în nimeni dacă am pleca de la premisa că toți sunt obsedați și pedofili. Este de preferat să credem în oameni, să fim comunicativi, să oferim sprijinul nostru atunci când putem, să ne bucurăm de sprijinul altora, chiar dacă nu ne cunoaștem personal. Așa mi se pare normal, omenesc.

Și încă un lucru: aveți idee câți copii au conturi de Facebook și intră pe diverse grupuri just for fun? Mulți. Eu personal am auzit o discuție în parc, un grup de adolescenți, nu erau trecuți de 15 ani, care se amuzau copios exact pe seama unui grup de Facebook al mamelor. Nu au cum să înțeleagă multe lucruri, li se pare amuzant, intră în discuții, postează, dau sfaturi. Auzindu-i pe ei, am decis să scriu această postare.

Chiar făcând abstracție de toate astea, să prespunem că toate zecile de mii de membre ale grupurilor sunt femei bine intenționate, mame, viitoare mame. Care nu au nici cea mai mică intenție de a face rau, ba dimpotrivă. Sunt acolo pentru că vor sprijinul altor mame și vor să ofere sprijin la rândul lor. Eu asta vreau să cred. Pentru mine personal de-asta există grupurile și comunitățile de mame. Eu de-asta sunt membră în mai multe grupuri. Vreau să aflu experințele altor mame și să le împărtășesc pe ale mele. Mi se pare de un real ajutor să știu că nu sunt singură în problemele cu care mă confrunt, asta îmi crește moralul.

Dar una este să afli mai multe opinii, să afli experiențele mai multor mame și alta este medicina de Facebook, care mie personal mi se pare periculoasă. Cred că putem face rău fără să vrem. Putem face rău deși avem intenții bune.

Atunci când avem copilul bolnav suntem disperate toate. Nimic nu e mai rău pe lumea asta decât să se întâmple ceva cu propriul copil, iar ce este în sufletul unei mame numai o mamă poate ști.  Trebuie să fim însă conștiente de un lucru. Noi suntem diferite, copiii noștri sunt diferiți, organismul lor este diferit. Un medicament sau un tratament care face minuni în cazul unui copil îi poate face rău altuia. Eu nu cred că este bine să luăm medicamente și mai ales nu putem da medicamente copilului fără măcar să-l consulte un medic, doar pentru că acele medicamente au fost bune pentru un alt copil. Chiar vrem să ne asumăm riscul ăsta? Sunt atât de mici și vulnerabili, iar noi, mamele, noi cele care decidem pentru viața lor, în locul lor, trebuie să fim foarte atente și responsabile.

Cred cu tărie și susțin faptul că este cel mai bine să consultăm medicul, nu Facebook-ul. Atunci când considerăm că nu este deloc bine copilul, că starea lui se agravează, nu către Facebook ar trebui să ne îndreptăm, ci spre medic, spre spital dacă este cazul. Nu ne putem juca cu boala.

Sunt multe, foarte multe lucruri pe care le putem învăța una de la cealaltă. Repet, eu personal am învățat multe lucruri de la alte mame. Și vreau să cred cu toată inima că toate dăm sfaturi cu bune intenții, pentru că vrem să ajutăm. Chiar și așa, tot trebuie să ne informăm și noi înainte de a decide ce și cum procedăm cu copilul nostru. Desigur că este bine să cunoaștem și experiențele altor mame, să știm cum au procedat, să aflăm mai multe opinii și să respectăm opiniile, nu să le sărim în cap celor care nu gândesc la fel ca noi.  Totuși nu putem lua totul de bun. Chiar și atunci când suntem panicate, speriate, disperate, trebuie să trecem prin filtrul gândirii orice informație pe care o primim și să acționăm în cunoștință de cauză. Să ne gândim că noi mamele decidem pentru copiii noștri, este responsabilitatea noastră să luăm decizii corecte pentru ei și, de foarte multe ori, nu este ușor.

Așa că vă doresc ceea ce îmi doresc și mie și familiei mele: multă, multă sănătate și multă înțelepciune!

2 comentarii la „Medicina de Facebook

 • 7 martie 2016 la 17:20
  Permalink

  da, este foarte periculos sa urmezi sfaturi primite de la necunoscuti pe Facebook

  doar un medic specialist in afectiunea respectiva poate sa garanteze corectitudinea afirmatiilor facute

  medicamentele luate dupa ureche pot duce la complicatii grave

  Răspunde
 • 30 mai 2016 la 0:21
  Permalink

  Chiar am aflat zilele trecute ca un bebelus a murit pentru ca mama a aplicat sfaturile si leacurile babesti recomandate de alte mame pe grup.

  Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *