Mușcătura de căpușă la copil. Ce trebuia să știu | Foto & Video
De curând am fost cu tot familionul într-o micuță vacanță. Frumos, soare, iarbă verde, apă, păsărele, liniște. Ce să mai, un colț de rai! Bucurie maximă pentru Sophie, dar și pentru noi. Eram în sfârșit în natură, departe de agitație, fără laptopuri, fără deadline-uri, chiar și, dacă vă vine să credeți, fără telefoane. Nu aveam semnal. Vis, ce să mai!
Stând noi așa și bucurându-ne de minunăția naturii, alergând prin iarbă și printre floricele și printre fel de fel de gâze și fluturași, îmi sar ochii pe un fir de iarbă, fix lângă piciorul Sophiei. O căpușă mare, grăsuță, în toată splendoarea ei. Mi-a înghețat inima instantaneu. Am realizat că sunt departe de vreun spital, nu am nimic de prim ajutor la mine și, cel mai grav dintre toate, știam doar din auzite despre mușcătura de căpușă. Pfff, ce ignorantă inconștientă și iresponsabilă sunt, mi-am zis imediat, țipând la bărbat, care era așa departe că nici nu mă auzea.
Ce era să fac? Am luat-o pe Sophie la verificat, din cap până în picioare. Slavă cerului că nu era foarte cald și pentru că erau și tot felul de ciulini pe unde ne plimbam noi, era îmbrăcată bine, să nu o înțepe. Dă-i, ia părul la verificat, spate, urechi, tot. Nimic, niciun semn, nicio urmă de căpușă cât de mică.
Oricum a fost suficient cât să plecăm de acolo, iar ajunși în cameră, am dezbrăcat-o complet, am pus-o în cadă, și am luat-o iar la puricat. Deși puricat nu e cel mai fericit cuvânt în cazul ăsta. Dacă aveam o lupă sunt sigură că aș fi folosit-o. Nu de alta, dar am tot citit despre persoane, inclusiv copii infectați cu boala Lyme. Din fericire, nu am descoperit nimic, nu era nici urmă, cred că a fost foarte important felul cum era îmbrăcată.
Dar mi-a fost învățare de minte și, desigur, am început să caut despre mușcătura de căpușă. Și cam asta cred că ar fi trebuit să știu:
- Cel mai bine este, desigur, să prevenim o mușcătură de căpușă. Eu nu vreau să stau departe de locurile verzi și nici să țin copilul departe de ele, așa că asta nu reprezintă pentru noi o variantă. În schimb am învățat că este bine ca atunci când mergem în natură Sophie să poarte pantaloni lungi (desigur subțiri și vaporoși dacă este cald), deschiși la culoare. Și pălăriuță. În principiu cât mai multă piele acoperită. Una peste alta, pe timp de vară, țesăturile deschise la culoare și vaporoase chiar sunt recomandate. E mai ok din toate punctele de vedere, nu doar de frica păcătoaselor de căpușe.
- Este bine să folosim spray-uri speciale împotriva insectelor, speciale pentru copii. Există în farmacii, citim cu atenție eticheta sau chiar îi putem cere medicului să ne recomande ceva. Ne feresc nu numai de căpușe, dar și de țânțari și alte insecte care prin mușcătura lor ne-ar putea îmbolnăvi copilul de diverse. Spray-urile le putem folosi chiar și pe haine. Nu e indicat să le dăm pe palmele copiilor, ei au obiceiul chiar și când sunt mai măricei să bage mâinile în gură.
- Zonele cele mai expuse în cazul copiilor, sunt scalpul, după urechi, gâtul, subsuori, adică zonele mai ascunse, fix acolo unde nu le observăm la prima vedere. Tocmai de aceea după ce ajungem acasă de la iarbă verde e bine să analizăm copilul cu mare atenție și apoi să-i facem un duș.
Ce facem în caz de mușcătură
În cazul în care avem ghinionul să ne alegem cu mușcătura de căpușă, ar fi ideal să nu ne panicăm. Mie nu prea îmi iese, dar sunt bună la teorie. În niciun caz nu încercăm să scoatem căpușa cu mâna. E cel mai rău lucru pe care îl putem face, riscăm să-i rămână capul înfipt în piele sau să-și verse tot stomacul în sângele copilului și împreună cu conținutul stomacului o mulțime de boli. Ferească sfântul, nici nu vreau să mă gândesc.
Indicat ar fi să mergem de urgență la medic, clar asta este cea mai bună soluție și cea mai sigură. Din păcate, știu din experiența altor mame că au stat cu orele pe la urgențe și au fost plimbate de la un spital la altul. În continuare susțin totuși că este cel mai indicat să mergem la medic. Avem 24 de ore la dispoziție de la momentul mușcăturii, dar cel mai bine este mergem imediat, așa scădem riscul unei infecții.
Dar se întâmplă câteodată să nu poți ajunge din diferite motive. Din câte am citit eu și am înțeles de la medici, pentru că am întrebat, desigur, nu e ok să punem diverse substanțe (alcool, acetonă, benzină, etc) sau să încercăm cu bățul de chibrit, riscul este destul de mare. Cel mai bine este să avem la noi o pensetă specială, cu vârf subțire. Da, asta este o investiție pe care ar fi bine să o facem și un obiect pe care ar trebui să-l avem la noi când ieșim în natură.
Atenție! Este foarte important cum scoatem căpușa, nu trebuie scoasă oricum, e periculos să-i rămână capul înfipt. Așadar, pun foto și video.
-căpușa trebuie prinsă cât mai aproape de piele, cu mare atenție. În niciun caz nu prindem căpușa de stomac, își va vărsa conținutul, așa cum am zis, în sânge.
-se extrage căpușa cu mare atenție, trăgând ușor cu penseta în sus.
-zona trebuie curățată apoi bine cu apă și săpun, cu betadină sau alt dezinfectant.
-chiar și după ce am extras-o și chiar dacă suntem siguri că am făcut-o bine este recomandat să consultăm medicul pentru un eventual tratament profilactic. Sunt cazuri când sunt recomandate chiar și antibiotice, dar acest lucru îl decide medicul.
De ce sunt atât de periculoase căpușele
Nu doar căpușele sunt periculoase, ci și țânțarii și alte insecte care prin înțepătura lor ne pot transmite diverse boli cu care sunt contaminate. Sunt insecte care se hrănesc cu sânge, iar noi nu suntem prima victima, așa că de la victima anterioară, animal sau ce o fi fost ea, putem lua unele dintre cele mai periculoase boli.
Căpușele în mod special pot transmite boala Lyme – Borelioza, foarte periculoasă, dar și alte boli la fel de periculoase. Desigur, trebuie să știm că nu toate căpușele sunt infectate, cele mai multe nu sunt, dar riscul nu este deloc de neglijat. Anual sunt zeci de persoane, poate chiar sute (nu am găsit statisctici decât pe județe, nu știu exact pe țară), printre care și copii cu boala Lyme, care afectează grav sistemul nervos.
Simptome după o mușcătură de căpușă
Sunt foarte multe cazurile în care mușcăturile de căpușă nu sunt descoperite niciodată. Căpușele sunt de diferite mărimi, unele foarte, foarte mici, de mărimea unei semințe de mac. Simptomele nu sunt întotdeauna aceleași, ele variază foarte mult și, din nefericire, perioada după care pot apărea se poate întinde în unele cazuri până la ani de zile. Boala Lyme se poate descoperi prin analize de sânge specifice, adică anticorpii antiBorelia de tip IgG.
De regulă mușcătura se manifestă ca o inflamație locală, pielea este mai roșie, foarte ușor umflată și ceva mai tare la atingere.
Din cauza unei mușcături de căpușă, în cazurile mai grave pot apărea febră, dureri de cap, greață, vărsături, dureri musculare, chiar șoc anafilactic și tulburări respiratorii. Cum spuneam, acestea sunt cazuri rare, dar există. Printre zecile de mii de cazuri de mușcături de căpușă care se prezintă anual la medic se numără și unele mai grave.
Totuși
Scopul postării ăsteia nu este să sperii mamele care și așa sunt cu sufletul la gură când vine vorba de sănătatea copiilor. Este ultimul lucru pe care mi-l doresc, eu însămi sunt mama fricilor, nu doresc nimănui panică. Nici nu-mi doresc să rărim ieșirile în natură primăvara și vara, ieșirile în natură le fac foarte bine copiilor și nouă, și din punct de vedere fizic și psihic. L-am scris pentru că eu am căutat informații, am întrebat în stânga și în dreapta, am vrut să știu și m-am gândit că poate mai sunt și alte mame ca mine, care nu știau aceste lucruri.
În continuare susțin că este cel mai bine să prevenim. Așa că hainele vaporoase, deschise la culoare și pălăriuțele, pe timp de vară sunt cele mai bune. Și spray-urile împotriva insectelor sunt utile. Doar să avem grijă ce cumpărăm.
Multă voie bună și bucurie în natură îmi și vă doresc! Și sănătate multă!
Acum 2 saptamani i-am gasit fetitei mele de 4 ani 2 capuse, una la ceafa, in par si una cam in crestetul capului. I le-am scos la spital si a fost nevoie sa-i dau antibiotic pt ca, cel mai probabil, le avea de cateva zile, erau marisoare!
Da, stiu si eu ca sunt cazuri cand este recomandat antibioticul. Dar asta decide medicul. Si da, din cate am inteles si eu de la medici cu cat trece mai mult timp de la muscatura cu atat pericolul este mai mare . Multa sanatate!
Multumim mami pentru informatii,acum suntem si noi in vacanta in Romania la bunici si avem numai iarba,deal imprejurul casei si e bine de stiut, am sa ii cumpar si eu un spray sa o protejeze de insecte!