vineri, martie 29, 2024
PărințealăRecomand

Școala părinților responsabili: despre imunitatea copilului și traiul în colectivitate

Vă spuneam acum ceva vreme despre „Ora de Anatomie: Corp sănătos, copil frumos”, puteți citi aici. Evenimentul organizat de Qbebe a adus la catedră cinci medici specialişti care s-au întrecut în a expune părinţilor, într-un mod prietenos şi util, informaţii importante şi necesare. Tily Niculae, moderatorul seminarului a condus părinţii prin acest drum al informaţiilor cu multă curiozitate şi simţ al umorului.

Imunitatea copilului și traiul în colectivitate

Prima lecţie a fost oferită de dr. Alina Ciocoiu, Medic primar neonatologic, specialist in pediatrie, care a deschis întrebări şi răspunsuri despre Imunitatea copilului și traiul în colectivitate.

Pentru clădirea unui sistem imunitar bun contează primii 3 ani de viață în care se clădesc obiceiuri alimentare sănătoase, fiind esențială alăptarea copilului cu lapte matern și, apoi, foarte importantă perioada de diversificare a sugarului.

În această perioadă există un risc redus de infecții, cu excepția copiilor care au frați/surori care merg în colectivitate și care pot fi purtători pentru diferite infecții. Cei mai mici dintre copii care trebuie să frecventeze o colectivitate de tip creșă vor avea un risc mult mai crescut de a dezvolta infecții.

”Vârsta de 3-4 ani este cea optimă pentru intrarea copilului în colectivitate şi că este normal să fie expus unui risc crescut de infecții, care va conduce în timp la o experiență imunologică și maturizarea sistemului imunitar. Acesta se poate confrunta cu 8-10 episoade infecțioase pe an, ceea ce este normal.

Nu trebuie să ne îngrijoreze dacă la început se îmbolnăvește frecvent în urma contactului cu colectivitatea. Este important însă ca aceste îmbolnăviri să nu conducă spre afecțiuni medii spre severe, care să necesite tratament intempestiv și eventual internări. ”

Despre probiotice

Cea de-a doua lecţie a fost preluată de dr. Irina Costache, medic specialist pediatru, care a deschis în detaliu subiectul Probioticelor, acele substanțe care ajută/induc creșterea bacteriilor bune.

“Produsele pa bază de probiotice au numeroase întrebuințări, respectiv de prevenție a diareei și a dermatitei atopice, dar și de tratament pentru diaree și colici sau tulburări ale tractului gastrointestinal, pentru a suplimenta microbiota sugarilor și copiilor și a susține sistemul imunitar. Suplimentele alimentare probiotice pentru copii ajută la îmbunătățirea sănătății sistemului digestiv al copiilor.”

Tot discursul poate fi citit sau vizionat aici

Sistemul digestiv și prevenția și tratarea bolilor digestive la copii

Cea de-a treia lecţie a fost creionată cu multe informaţii şi deschidere de către Alina Stoica, terapeut nutriţionist, care a adus în atenţia părinţilor sistemul digestiv și prevenția și tratarea bolilor digestive la copii.

“În România se înregistrează un exces de carne și mamele se tem că nu asigură copiilor suficiente proteine. În mod normal, un copil sau un adult sănătos trebuie să mănânce 2 porții de carne pe săptămână, dar la noi se întâmplă acest lucru pe zi. Dacă asigurați un aport mai mare, copiii nu-și pot face rezerve din această carne, în schimb apar dezechilibre majore prin inducerea unui PH-acid care conduce la instalarea deficiențelor imunitare, dar apar și afecțiuni la nivelul ficatului, rinichiului; când acestea nu mai fac față, pielea preia capacitatea de eliminare a toxinelor, motiv pentru care apar multe probleme pe piele la copii”.

Tot discursul poate fi citit sau vizionat aici

A patra lecţie, un Ghid de utilizare a bolilor copilăriei, a fost predată de către dr. Rodica Ungurianu, Medic specialist pediatru la Institutul Naţional de Boli Infecţioase Prof. Dr. Matei Balş. Aflăm că, una dintre cele mai periculoase boli ale copilăriei, rujeola “poate fi prevenită prin vaccinare care are loc în jurul vârstei de 1 an în schema normală de vaccinare, dar fiind acum în epidemie s-a coborât vârsta la 9 luni și în situații grave cu mai mulți sugari cu rujeolă se pot vaccina și de la vârsta de 7 luni. “

Tot discursul poate fi citit sau vizionat aici 

Despre sistemul respirator și prevenția și tratarea răcelilor

Ultima lecţie, despre sistemul respirator și prevenția și tratarea răcelilor, s-a potrivit nu numai cu interesul părinţilor, ci şi cu situaţia specifică indusă de primăvară.

”Roşu în gât, o boală comună în acest sezon la copii, nu reprezintă o problemă mare deoarece organismul are imunitate și încearcă să lupte. Dacă copilul nu are simptomele menționate (febră, durere acută la înghiţit, lipsa pofet de mâncare) nu reprezintă motiv de îngrijorare; este suficientă vitamina C și să îi suflăm nasul (foarte important căci se poate agrava din cauza secrețiilor care coboară în spatele nasului). Secrețiile nesuflate coboară în gât și inflamează faringele și amigdalele, apărând o faringită de lungă durată. Antibioterapia se instituie doar cu acordul medicului și nu de părinte.“

”Prevenția bolilor sistemului respirator este extrem de grea în mediul poluat în care trăim. Contează ca un copil să mănânce ce trebuie, să aibă un stil de viață sănătos, să fie odihnit, aceste lucruri cresc imunitatea. Bolile sunt cauzate de frig, umezeală, schimbări bruște de temperatură, teren atopic al copilului (dacă este alergic), atmosferă poluată, scăderea rezistenței organismului și colectivitatea. Din cauza mediului poluat în care trăim corpul reacționează la diverși alergeni tot mai des și se impune tratament antialergic tot mai des. Cel mai bine este să ținem copilul 2-3 zile acasă pentru a se reface și apoi îl ducem înapoi în colectivitate. Durează 1 an-2 până se creează imunitatea la germeni. Medicii pediatri au tendința să trateze otitele și copiii ajung mult prea târziu la ORL. Este importantă colaborarea dintre medicii pediatri și cei ORL în acest sens”.

Tot discursul cu informații despre sistemul respirator și bolile acestuia în video de mai jos

Școala Părinților Responsabili este un proiect Qbebe® powered by DivaInteractive®.

Parteneri: Radio Itsy Bitsy, Andreea Gutiu Photography, Ursulla, Crina Coliban, Frici de mamici, WowMom, Mamica Pediatru, SuntPitic.ro, Mothers and the city, Johannasburg.ro, Florina Badea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *