6 idei de mic dejun rapid, sănătos și sățios
La noi în casă micul dejun este, de departe, cea mai importantă masă a zilei. Iubesc ideea de a ne aduna toți trei la masă dimineața, mai mult decât aș putea spune lucrul ăsta despre prânz sau cină. Și, cel puțin în weekend, asta ne și iese foarte bine.
Cu toate astea și cu toate că îmi place să gătesc, de câțiva ani, mai exact de pe când am devenit mamă, sunt mare fan al rețetelor rapide. Cu cât mai rapide, cu atât mai bine. Adică dacă se poate gustos, sănătos și rapid, nu văd de ce e musai să stau cu orele în bucătărie. Ba mai mult, dacă vorbim de micul dejun din timpul săptămânii, e clar că suntem mereu contracronometru.
Și chiar dacă suntem în grabă, sunt sute de studii care arată că nu trebuie să sărim peste micul dejun dacă vrem să fim sănătoși. Și vrem, nu?
În principiu, eu aleg pentru micul dejun lactate, cereale, fructe, legume, ouă, miere, nuci și/sau semințe. Și le combin după cum au avut succes la noi în casă. Am să pun aici câteva idei de mic dejun care la noi au succes și despre care eu cred că sunt și sănătoase și sățioase. Că rapide sunt clar J
Iaurt cu fulgi de ovăz, nuci și fructe
Ăsta este, de departe, preferatul meu, iar dacă mai adaug o jumătate de linguriță de miere, e și pe placul copilului.
Ce folosesc: iaurt, fulgi de ovăz, fructe de pădure (proaspete sau chiar și congelate pe timp de iarnă), câteva bucățele de nuci (sau semințe)
Ou fiert, pâine integrală cu unt și miere
Este cumva rețeta care mie îmi amintește de copilărie, deși pe vremea aia mâncam pâine proaspăt scoasă din cuptor de bunica. Câteodată punem lângă și un pahar cu lapte, fie simplu, fie cu puțină cacao/pudră de roșcove.
Omletă cu smântână și legume
Omleta cu smântână, mie una, mi se pare cea mai cremoasă omletă. Amestec un ou cu o lingură mare de smântână și un strop de sare. Atât. Iar lângă pun bogăție de legume, după gustul fiecăruia.
Terci de ovăz cu banană sau piersică, miere și nucă
Un pumn de fulgi amestecați cu puțin lapte, cât să se hidrateze, peste care adaug câteva bucățele de nucă, o linguriță de miere (bineînțeles, opțional, dar copila mea fără miere nu le mănâncă) și câteva bucățele de piersică sau banană. Terciul poate nu arată cel mai bine, dar în combinația asta este delicios. Doar dați-i o șansă!
Sendvișuri cu unt /brânză și legume
Pe o felie de pâine prăjită punem puțin unt (sau o feliuță subțire de brânză), peste care adaug câteva feliuțe de legume și câteva măsline.
Ăsta este, de departe, preferatul Sophiei, fie că vorbim de mic dejun, prânz sau cină. Poate fi mâncat oricând, cu scorțișoară sau cu fructe, cu dulceață sau cu miere. Cu orezul cu lapte niciodată nu dau greș.
După cum vedeți, la noi în casă lactatele sunt nelipsite. Mi se pare că oricând poți încropi ceva rapid cu ele și sunt și o sursă importantă de nutrienți. Conțin calciu, magneziu, seleniu, riboflavină, vitamina B12, acid pantotenic (vitamina B5). Și pe lângă ceea ce conțin, nouă ne și plac. Mult.
(P)De curând, am descoperit lactatele SIM. Voi le știți? Le-ați încercat? Eu mărturisesc că nu știam despre ele, așa că am dat un search rapid și așa am descoperit că Simultan este singurul producător de lactate cu capital integral românesc, care folosește exclusiv lapte românesc, din Ardeal. Iar pentru mine ăsta este un plus, consider că este bine să susținem brandurile autohtone. Fabrica Simultan se află la Orțișoara, în județul Timiș și a fost construită acolo de la zero. În prezent, compania are peste 150 de angajați în județul Timiș și 240 în toată țara.
Altfel, voi ce mai mâncați la micul dejun? Vreo rețetă de împărtășit aveți? Nu strică niciodată un plus de inspirație! 🙂
Eu sunt Alina și îți mulțumesc că ai venit pe blogul meu. Dacă vrei să fii la curent cu ceea ce scriu, te rog să dai un like paginii de Facebook a blogului aici sau să te abonezi prin e-mail. Te mai aștept. Cu bine! 🙂
Util! Aplicam îndată Rețetele! Mulțumim, Alina! Foarte faine articolele. Nici o fraza forțata sau inventata. Cred ca undeva, printr-un rand sau altul, se regăsește fiecare dintre noi, cititorii . ❤️