Când te culci pe o ureche și medicul te trezește la realitate

Cu câteva seri în urmă, Sophie a dat peste agenda în care notam pe vremea când era bebeluș absolut tot: cât dormea, când mânca, cât mânca, ce mânca, când avea scaun, dacă era tare, dacă era moale, absoluuuuut tot! I s-a părut și ei amuzant când i-am zis ce evidență strictă aveam acolo. Tot pe agenda aia am găsit, spre finalul ei, câteva liste cu întrebări. Mi-am amintit imediat că era vorba despre întrebările pe care voiam să i le pun pediatrei de fiecare dată când venea să o vadă pe Sophie. Și printre întrebările astea am găsit una despre vaccinul anti-pneumococic.

Coincidența face ca tot zilele trecute să merg la pediatru cu Sophie, altul adică, pentru că doamna dr. care o are în evidență era în concediu. Asta pentru că o tuse productivă nu ne mai dă pace. Și pentru că din cauza mucilor era și urechea afectată, și mai și tușea destul de tare, pediatra m-a întrebat dacă i-am făcut vaccinul pneumococic, care acum este oricum în schema națională de vaccinare. Și nu de acum, ci de un an de zile. Eu, foarte sigură pe mine, am zis că da, desigur.

Abia când a găsit Sophie agenda despre care vă spuneam am realizat că nu l-am făcut, pentru că atunci când era ea mica nu era obligatoriu și doctorița ei ne-a zis să mai așteptăm puțin, era un pic răcită. Am avut un mic șoc, așa că am luat și carnetul de vaccinări să verific. Nu, nu i-l făcusem decât în mintea mea de mamă amnezică.

Acum, pentru că se află în schema națională de vaccinare, vaccinul pneumococic este gratuit pentru bebeluși și este disponibil în stocul Direcțiilor de Sănătate Publică. Iar gratuitatea a fost introdusă începând cu anul trecut, pentru bebelușii născuți de la 1 august 2017. În cazul copiilor de până într-un an, vaccinul se face la 2, 4 și 11 luni.

Copiii cu vârsta cuprinsă între 12 şi 23 luni fac două doze, la un interval de cel puţin două luni între ele. Iar între 2 şi 17 ani, o singură doză. E adevărat că părinții micuților născuți înainte de data la care a început programul de vaccinare gratuită trebuie să plătească și să-și cumpere singuri dozele de vaccin necesare – așa cum vom fi și noi nevoiți- dar sper că odată cu acest vaccin se va crea un  ”zid” în fața bolii, care astfel, nu mai are cum să circule. Oricum, odată ajunși la medicul de familie, acesta va furniza toate detaliile legate de schema de imunizare în cadrul programului și în afara lui.

Deci în cazul nostru e vorba de o singură doză. Și pentru că mă gândesc cu groază că vine sezonul rece, aștept să treacă răceala asta cu care ne batem capul acum și ne programăm la vaccin. De data asta mi-e clar că nu mai amânăm. Mi se pare mai ușor să facem un vaccine acum, decât să fie nevoie să ne îndopăm cu antibiotice după aia.

Am mai scris despre bolile pneumococice, dar o să reiau și aici, pe scurt:
Bolile pneumococice sunt de fapt niște infecții și ele pot fi localizate la nivelul urechilor, sinusurilor, creierului, măduvei spinării, plămânilor și sistemului circulator. Ele sunt cauzate de o bacterie numită Streptococcus pneumoniae (pneumococ).
Infecțiile produse de această bacterie pot cauza afecțiuni comune sau boli non-invazive precum otita medie acută, pneumonia necomplicată și fără bacteriemie, bronșita sau sinuzita. Însă pot să producă și boli invazive, afecțiuni grave precum pneumonia cu bacteriemie, meningită, septicemia, bacteriemie febrilă, endocardită, pericardită sau artrită septică, cu riscuri asociate crescute și rate mari de deces.

Pneumococul este o bacterie care este situată în mod normal în nas sau faringe și, în cazul persoanelor sănătoase, face parte din flora bacteriană normală. Riscul este însă unul ridicat atunci când imunitatea organismului scade, de exemplu din cauza unei infecții virale (foarte frecvente în momentul în care copilul intră în colectivitate). În acest caz, bacteria devine agresivă și poate provoca una dintre bolile pneumococice de mai sus.

Mai multe informații despre bolile pneumococice, aici: https://www.youtube.com/watch?v=_nlCJ8Y_cW8&t=12s

(p) Articol realizat în colaborare cu Asociația “Mame pentru mame”

 

Eu sunt Alina și îți mulțumesc că ai venit pe blogul meu.  Dacă vrei să fii la curent cu ceea ce scriu, te rog să dai un like paginii de Facebook a blogului aici sau să te abonezi prin e-mail. Te mai aștept. Cu bine! 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *