Ce spune despre copilul tău felul în care el se joacă | FOTO

Despre jocul copiilor și despre cât de important este să le acordăm acel timp special, fie și 20-30 de minute, în care să ne jucăm cu ei exact așa cum vor ei, am mai scris.

Copiii își exprimă frustrările și fricile prin joc și, acceptând jocul așa cum îl vor ei, după regulile lor, vom afla lucruri la care nici nu ne așteptăm.

Chiar și acele jocuri, care pentru noi nu au nicio noimă, pentru copii au o mare importanță. De exemplu, un copil care o roagă pe mamă să se joace de-a ”spune nu”. Copilul îi cere mamei ca la fiecare întrebare pe care el o pună să răspundă cu nu, indiferent ce ar întreba. Și apoi el se supără. De ce face asta? Pentru că refuzul repetat al mamei, în mai multe ocazii, pe el chiar l-a deranjat și vrea să vadă cum reacționează mama fiind și ea pusă, la rândul ei, în aceeași situație. Practic copilul face terapie prin joc, vrea să-și vindece frustrarea și să știe ce are de făcut pe viitor.

Un copil care va dori să se joace de-a bătaia, spre exemplu, cu mama lui,  îi spune astfel mamei că s-a întâlnit cu această situație și nu a știut cum să o gestioneze. În mama are încredere și vrea să vadă ce face ea dacă este pusă în această postură, vrea să învețe de la ea cum să se descurce pe viitor.

Nu cu mult timp în urmă, Sophie și-a strâns figurinele stikeez (da, acelea pe care le primim la Lidl când facem cumpărături de minim 50 de lei) și a început să le lovească între ele. Am stat, m-am uitat la ea și nu înțelegeam de ce s-ar juca așa. Ba, la un moment dat, una dintre figurine, un elefant mai exact, îi spunea pinguinului (prin vocea Sophiei) că nu mai vrea să fie prietenul lui și că s-a supărat pe el.

Inițial am fost tentată să o opresc, să nu mai lovească figurinele între ele, am obiceiul să resping violența de orice fel. Dar m-am oprit la timp și am întrebat-o de ce e supărat elefantul lipicios pe prietenul lui pinguin, lipicios și el. Și mi-a spus:

-Ei sunt copii, mami. El (pinguinul adică) l-a împins si l-a muscat.
-Pe cine, mami?
-Pe plietenul lui, mami, de-aia s-a supălat.
-Sophie, ai și tu un prieten care te-a supărat?
-Da, mami, uite, Malia mică m-a muscat de aici și m-a împins tale (și îmi arată ditamai mușcătura pe sub bluză, eu nu o văzusem).
-Îmi pare rău, mami. Și tu ce ai făcut?
-Nimic, mami, pentlu că ea e mai mică.

stikeez1

Ei bine, da. Elefantul îi spunea pinguinului ceea ce ar fi vrut Sophie să-i spună Mariei, la grădi. Doar că nu a făcut-o pentru că educatoarea era mai îngăduitoarea cu Maria, fiind mai micuță decât restul copiilor.

Așadar, jocul copiilor este foarte important. Este terapie pentru ei, este modalitatea de a învăța lucruri noi, de a se dezvolta. Nu trebuie neglijat, ba dimpotrivă, trebuie să-i acordăm mare atenție ori de câte ori putem.

(P) Sophie a făcut o adevărată pasiune pentru stikeez-șii, așa cum le spunem noi,  și eu odată cu ea, pentru că am aflat multe lucruri prin intermediul lor. Și am strâns o mulțime. Inevitabil, de câte ori mergem la Lidl după lapte și pâine caldă era imposibil să nu mai plecăm cu câte o pereche de șosete, vreun set de tricouri colorate, vreo formă de prăjituri fără de care nu puteam trăi în momentul ăla, sau diverse specialități care îmi făceau cu ochiul.

stikeez

În parcul din spatele blocului, Sophie, are o prietenă colecționară și când se întâlnesc își înșiră amândouă lipicioșii și povestesc verzi și uscate. Habar nu aveam câte poți afla doar ascultând, cu condiția să nu intervii în joaca lor.

 

Acum, la Lidl lipicioșii noștri pereferați sunt fotbaliști. Așa că jocul a trecut în teritoriul lui tati. Slavă cerului că e așa, să mai răspundă și el provocărilor, nu știu dacă aș avea suficientă imaginație și nici cunoștințe să-i satisfac Sophiei curiozitățile și s-o învăț eu cum e treaba asta cu fotbalul.

stikeez7

De curând a descoperit ea și fotbalul, în timp ce ta-su se uita la Champions League, ca un leu în cușcă,  pentru că se abținea să nu țipe ”Goooool” cât îl ținea gura și, mai ales, să nu cumva să-i scape vreo înjurătură.

Așadar, curiozitatea e cu atât mai mare și întrebările vin cu nemiluita: ”Tati, dal de ce aleagă atât de mulți jucătoli după o singulă minge?” ”De ce nu au și ei umblele când plouă și alealgă, așa, plin ploaie, ei nu lăcesc daca sunt uzi?” ”De ce sunt numai băieți și nu se joacă și fetele cu ei, cu mingea?” ”Tati, cine câștigă? Ce plemiu au, plimesc si ei bulină?”

Și uite așa, ia tati stikeez-și fotbaliști, îi pune pune pe terenul din albumul de colecție și încearcă să lămurească micile și marile curiozități. Pfiu, bine că asta e treaba lui.

Ah, și să nu uit, pentru Stikeez Cup există și aplicație în App Store și pe Google Play. Enjoy!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *