Tenisul, sportul care învinge timiditatea. Beneficiile lui în cazul copiilor

Încă dinainte să devin mamă, mi-am dorit foarte ca omulețul pe care îl voi avea să practice un sport. Nu mi-am propus un sport anume, am zis mereu că asta va fi decizia copilului. Nici nu mi-am propus să facă performanță, și asta este tot o decizie pe care o va lua dacă va vrea, mai ales că performanța implică niște sacrificii pe care eu cu siguranță nu vreau să i le impun copilului.

Recunosc că mi-am dorit foarte mult să-i ofer ocazia copilului meu să practice un sport și din frustrarea născută din faptul că părinții mei nu m-au la dat niciun sport atunci când eram mică și mai târziu am regretat enorm. Nu am fost niciodată o persoană sportivă, iar asta regret și acum. Desigur, niciodată nu e târziu să te apuci de sport, beneficiile lui sunt incredibile atât asupra fizicului, dar și asupra psihicului. Dar e o diferență majoră dacă te apuci încă din copilărie, se vede cu ochiul liber în felul în care te dezvolți și în mentalitate.

Tocmai de asta vreau ca Sophie să practice un sport, iar din tot ce am încercat noi până acum pentru a vedea ce este pe placul ei, am observat că este de-a dreptul extaziată de orice implică o paletă/rachetă și o minge, deci tenisul este numai bun. Despre tenis vreau să vă și vorbesc, pentru că beneficiile tenisului în cazul copiilor sunt extraordinare. Din punctul meu de vedere tenisul este sportul perfect pentru un copil, pentru dezvoltarea lui fizică și psihică.

DSC_0761

De la ce vârstă puteți da copilul la tenis

Nu există o vârstă ideală pentru a da copilul la tenis, dar este esențial pentru dezvoltarea lui să fie dat cât se poate de mic.  Ca idee, de pe la 3-4 ani până pe la 12 ani se dezvoltă capacitățile motrice și coordonarea și ar fi păcat să ratăm această perioadă în care putem contribui semnificativ la dezvoltarea fizică și psihică a copilului.

Am căutat de curând (căutasem și mai demult, dar acum am căutat mai amănunțit) și am aflat că există școli de tenis pentru copii încă de la 3 ani. Există rachete micuțe pentru ei, totul este adaptat vârstei lor.

Specialiștii susțin că la 9 ani deja e un pic târziu, rezultatele sportului nu mai sunt nici pe departe aceleași ca în cazul în care copilul începe de micuț. Dar, cum spuneam, niciodată nu e târziu să te apuci de sport, în opinia mea.

DSC_0766

Beneficiile tenisului asupra dezvoltării copilului

Mie mi se pare aproape miraculos tenisul. Bine, poate și pentru că îmi place foarte mult, mi se pare un sport frumos, dincolo de beneficiile lui extraordinare.

 • În primul rând, tenisul ajută la dezvoltarea sistemului osos.
 • Apoi, aproape toate, dacă nu chiar toate grupele de mușchi sunt folosite la jocul de tenis. Din acest motiv, în cazul copiilor în care dezvoltarea musculară este mai lentă este recomandat să practice tenis.
 • Și, deloc de neglijat, este faptul că ajută la dezvoltarea plămânilor și a inimii.

Foarte importante, de asemenea, sunt dezvoltarea vitezei de reacție și a capacității de orientare în spațiu, de anticipare și de coordonare.

DSC_0767

Tenisul, sportul care învinge timiditatea

Este un lucru dovedit de teste, nu este doar un mit. Tenisul ajută enorm la creșterea stimei de sine. Pentru un copil timid și anxios, tenisul ar putea face minuni. Fiindcă, nu-i așa, toți ne dorim copii care să aibă încredere în ei și să aibă un nivel al stimei de sine dezvoltat.

DSC_0790

Încrederea în sine = autonomie

Ne dorim, de asemenea, să avem copii autonomi. Ne dorim copii care să se descurce singuri acum și în general în viață.

Un copil încrezător în forțele proprii va fi un copil autonom, nu va anxios în momentul în care mama și tata nu mai sunt lângă el, știe că se poate descurca singur, că poate lua propriile decizii.

Pe lângă faptul că este considerat sportul care învinge timiditatea, așa cum am spus, ajută și la dezvoltarea gândirii logice. În plus, copiii care practică tenis sunt mai responsabili și disciplinați. În general vorbind, persoanele care practică un sport sunt mai disciplinate.

DSC_0774

Deci, faptul că Sophie iubește deja paletele și rachetele nu poate decât să mă bucure. Abia a făcut trei ani, nu am înscris-o încă la tenis, dar vom face asta cel mai probabil de luna viitoare. Totuși, pentru că tenisul este un sport pe care noi, eu și ta-su, îl îndrăgim foarte tare, deja de ceva vreme ne jucăm cu Sophie ori de câte ori prindem ocazia. Și de fiecare dată observ dorința ei de a juca și mai bine, ceea ce mă bucură nespus. Așa se face că, deși nu-s eu vreo sportivă, cu Sophie fac și eu mișcare. Dar cum se vede de la o poștă că ta-su e mai priceput, ăsta este capitolul (singurul de altfel) la care el este preferatul mogâldeței:)

DSC_0765

Desfătarea de după tenis (P)

Cum e vară și cum toți căutam să ne răcorim, de curând am descoperit și noi brânzica înghețată de la Danonino. Sophie e încântată că o poate face cu mâna ei folosind bețele speciale cu Dino cel sportiv, care se găsesc la pachet cu brânzica. Aceste bețe au design diferit, fiecare reprezintă un sport. Sunt colorate și au la bază diverse forme geometrice, noi le folosim și ca materiale de studiu prin joacă, învață figuri geometrice noi, pe care le și desenăm folosindu-ne de bețe.

bete

Designul nu este deloc întâmplător, campania lansată de Danonino se numește ”Spune Da Sportului”, mie una mi se pare o campanie minunată pentru că, așa cum am spus, cred cu tărie că sportul trebuie să facă parte din viața copiilor noștri, pentru binele lor pe termen scurt, mediu și lung.

Dacă accepți și tu provocarea de a spune da sportului și ai o imagine cu copilul tău jucând tenis îl poți înscrie la concursul organizat pe pagina de Facebook Danonino, aici.- https://goo.gl/OaBTK3  .Noi ne-am înscris deja, așa că mult succes tuturor! 🙂

concurs

2 comentarii la „Tenisul, sportul care învinge timiditatea. Beneficiile lui în cazul copiilor

 • 22 iulie 2016 la 1:06
  Permalink

  Interesant articol! Cu sportul sunt și eu de acord, în special cu tenisul! Fetița e mică, abia 1 anișor luna viitoare, dar pe viitor vom vedea dacă îi va plăcea. Cu Danonino în schimb, sincer, nu sunt de acord! Asta este strict părerea mea!

  Răspunde
  • 22 iulie 2016 la 1:52
   Permalink

   Multi inainte sanatosi! 🙂 Da, e foarte important ce ii place ei. Asta am zis si eu mereu. Degeaba vreau eu si imi place mie, daca ea nu are nicio atractie fata de tenis. Din fericire fii-mea are. Si oricum, important este sa practice un sport, unul care ii place.
   Care este motivul pentru care nu esti de acord cu Danonino? Mie mi se pare o varianta mult mai ok la inghetata pe care o gasesti in comert

   Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *