luni, aprilie 21, 2025
Ciorbe și supeRețete

Ciorbă țărănească de văcuță cu orez

Mogâldeața mea și tatăl ei sunt mari fani ciorbă. De oricare. Așa că, deși eu mereu aș prefera altceva în loc de ciorbă, mă conformez și fac ciorbă. Și încerc tot felul de variante de ciorbe și supe. Preferata casei, după ciorba de perișoare de pui sau curcan (despre care am scris mai multe aici), este ciorba de văcuță.

Am început să-i fac Mogâldeței ciorbă de văcuță încă de pe la 8 luni, dar atunci aveam grijă ca, spre final, să pun separat într-o crăticoară pentru ea, fără sare și fără roșii. Mai apoi,  pe la 9-10 luni am început să-i pun și roșii, iar pe la vreo 11 luni i-am pus chiar și suc de roșii făcut de bunica,  chiar dacă avea un pic de sare în el.  Deci până pe la un an, în momentul când toate erau fierte împărțeam ciorba în două, puneam pentru ea două-trei porții separat. Oricum ea nu a mâncat decât blenduit până pe la un și vreo două luni. Pur și simplu împingea cu limba afară orice bucățică pe care o simțea. După vârsta asta, când a început și ea să mestece,  am început și eu să fac mâncare pentru toți trei deodată.

Am folosit:

  • 400-500 grame rasol de vițel de lapte (sau carne de vită, eu îl prefer pentru că fierbe mai repede)
  • o mână bună de păstăi de fasole proaspete sau congelate, depinde de care am
  • 3 morcovi
  • 1 păstârnac măricel
  • 1 rădăcină de pătrunjel
  • 1 țelină mică
  • 100 de grame mazăre- la fel, proaspătă sau congelată
  • 2 cartofi nu foarte mari
  • 2 cepe
  • 1 ardei
  • 4-5 roșii măricele coapte bine sau o cutie de roșii cuburi
  • o ceșcuță de orez
  • 500 ml de borș (depinde de gust)
  • 1 legătură de leuștean
  • 1 legătură de pătrunjel
  • sare după gust

Am pus carnea la fiert într-o oală de 5 litri. După ce a făcut Mogâldeața un an, am pus și puțină sare la fiert, înainte nu puneam deloc.  Am luat spuma de fiecare dată când a fost nevoie. Din fericire vițelul de lapte fierbe mult mai repede decât văcuța. Am spălat bine legumele și le-am tocat mărunt (desigur, nu și mazărea). Am pus legumele astea multe la fiert, peste carne (nu și roșiile). Pentru că eu nu las legumele la fiert mai mult de 20-25 de minute (am scris aici de ce), am pus și orezul bine spălat, imediat după ce am pus legumele.

Separat am fiert borșul într-o crăticioară. Mi se pare mult mai gustos fiert înainte. Am văzut asta la nu știu ce chef, nu am înțeles exact de ce, dar am încercat și mi se pare mai gustos.

Dacă roșiile sunt proaspete, le curăț de coajă și le toc și pe ele. Le adaug când sunt cartofii aproape fierți. Tot atunci pun și sucul de roșii, dacă nu am roșii proaspete și bine coapte. Le las 5 minute, apoi adaug și borșul, potrivesc de sare. Mai las 2-3 minute și adaug verdeața. Și gata ciorba de văcuță. Delicioasă! Poftă bună! 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *