Friptură la cuptor cu arome de Sărbători de iarnă

Această friptură eu o fac numai iarna. Mirodeniile pe care le pun în ea mi se par specifice iernii, mirosul lor mă duce cu gândul la turtă dulce și vin fiert, la zăpadă, la Sărbători.

Nu m-aș fi gândit niciodată că aceste arome ar merge cu carnea de porc, dar se îmbină de minune. Am descoperit asta din întâmplare, acum câțiva ani când niște prieteni ne-au dus într-un restaurant cu preparate… să zicem mai excentrice. Atunci am mâncat mușchiuleț de porc cu sos de măr și scorțișoară. Mi s-a părut dumnezeiesc.

Așa că am adoptat ideea și am adaptat-o la friptura mea de iarnă, care mai are ceva special de iarnă: cârnații de la bunica.

Am folosit așa:

  • 1 kg de muschiulet de porc
  • 6 copănele de pui (sunt și mai minunate cele de curcan, anul ăsta nu am găsit când am făcut eu cumpărăturile pe ultima sută de metri)
  • vreo 6 cârnați de la bunica – din carne de vită și porc, bine condimentați (puteti folosi orice cârnați vă plac, daca nu aveți de casa). Musai pun și pui sau curcan, am o Mogâldeață mică și nu-mi surâde ideea să-i dau porc.
  • 3-4 căței de usturoi
  • 2-3 morcovi măricei
  • 1 pahar de vin roșu demisec sau sec
  • 1 linguriță de ghimbir măcinat
  • 1 linguriță de scorțișoară
  • 1 linguriță de cuișoare întregi
  • 1 lingură de boabe de ienibahar
  • sare, piper

Totul este extrem de simplu. Tai morcovii rondele și usturoiul și le pun fundul unei tăvi cu strat antiaderent. Apoi pun carnea și deasupra ei cârnații, pentru că aceștia au și un pic de grăsime. Înțep dolofanii de cârnați cu o scobitoare, că prea nu-și mai încap în piele de lăudați ce sunt de tot familionul și, astfel, grăsimea din ei se duce la gătit și rămâne doar aroma minunată.

Pun paharul de vin peste carne și apoi condimentele împrăștiate. Nu mai pun niciun pic e ulei, e suficientă grăsimea de la cârnați. Învelesc totul cu un staniol și bag la cuptorul bine încins, la foc mediu, cam 2 ore cât să fie carnea numai bună de tăiat cu furculița. Apoi scot staniolul și mai las cam jumătate de oră ca să se rumenească frumos pe deasupra. Mirosul e divin, iar gustul pe măsură.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *