Fursecuri rapide fără zahăr, cu atingere de ciocolată

Nu știu câți părinți au reușit să-și țină copiii departe de ciocolată, eu una nu am reușit decât până pe la 2 ani și un pic. Asta și pentru că eu sunt aproape dependentă de ciocolată, deci la noi în casă există mai mereu ciocolată. Oricum, copilei îi dau destul de rar și mai ales puțin. Dar am zis să ne răsfățăm un picuț în weekend, așa că am pus câteva buline de ciocolată pe niște fursecuri.

Și pentru că eu evit zahărul pe cât posibil, (oricum sunt o mulțime de alimente în care se găsește, nu-l mai pun și eu), am folosit miere. Am tot auzit că mierea devine toxică la temepraturi înalte, așa că am tot căutat informații.  Pe foarte scur, lucrurile stau cam așa: mierea nu devine toxică, dar își pierde enzimele, își pierde practic beneficiile, beneficii de care ne bucurăm când o consumăm crudă. Ideea toxicității mierii pornește de la cantitatea de HMF ( hidroximetilfurfurol) care se dezvoltă când o încălzim. Insă cantitatea este cu mult mai mică decât în cazul zahărului, biscuiților, fripturii, etc. Deci mierea tratată termic nu este toxică, cu siguranta nu mai toxică decat zaharul sau alte zeci de produse preparate termic pe care le consumăm zilnic.

Am folosit așa:

  • 1 mână de buline de ciocolată amăurie- se pot pune și fulgi de ciocolată răzuiți cu cuțitul dintr-o bucată de ciocolată. (Se pot pune, în loc de ciocolată, nuci, migdale sau se pot lăsa simpli)
  • 1 cană de făină intregrală, eu prefer din asta, dar se poate și albă
  • 150 gr unt la temperatura camerei
  • 3 linguri de miere
  • 1 linguriță de praf de copt- se găsește în DM fără fosfați. Poate s-o mai găsi și altundeva, noi de acolo luăm.
  • 1 păstaie de vanilie sau o esență de vanilie
  • 1 ou întreg

Fursecurile sunt foarte simplu de făcut. Se amestecă mierea cu untul, oul și vanilia. Apoi se adaugă făina și praful de copt și se amestecă până se omogenizează. Asta este tot! E bine dacă lăsăm aluatul la frigider măcar câteva ore dacă vrem să facem fursecurile în forme diverse. Fac asta când am timp și când vreau să mă joc cu Sophie în bucătărie. Facem amândouă forme.

Dacă nu, le punem cu o lingură în tavă și nu le mai lăsăm deloc la rece. Eu așa am făcut de data asta, pentru că nu aveam timp.

Deci fursecurile, fie ele in forme drăguțe, fie puse la repezeală cu lingura, se pun într-o tavă tapetată cu hârtie de copt. Deasupra am pus câteva buline de ciocolată și le-am băgat la cuptorul încins, dat la foc potrivit. Au nevoie de cam 10 minute. Nu trebuie să se întărească, apoi devin mult prea tari, chiar se ard. În momentul în care nu mai sunt așa lucioase la suprafață și nu mai intră degetul în ele la o atingere ușoară, le scoatem. Și gata fursecurile. Bine că am apucat să le pozez repede, cât erau calde, că s-au mâncat imediat 🙂

fursecuri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *