De lins pe degete. Pui la cuptor, cu cartofi și ceapă roșie

Mie îmi plac maxim mâncărurile făcute la cuptor. Arunci frumușel alimentele într-o tavă, le condimentezi după pofta inimii, le acoperi sau nu și le lași acolo, să se întrepătrundă aromele și să se facă de unele singure. Și tu îți vezi de treabă. E sănătos, nu-ți ia timp și nici nu-ți dă bătăi de cap. Deci pentru mine e perfect.

Și cum bărbată-miu mă bătea de ceva vreme la cap că vrea pui la cuptor, musai cu cartofi, am zis să-i fac omului pofta. Nu de alta, dar este a treia oară de când suntem noi împreună, adică de mai bine de 8 ani, când îmi spune că are poftă de ceva.

Am folosit așa:

  • 8 copănele de pui
  • 5-6 cartofi măricei- nu știu cât înseamnă ca gramaj.
  • 3 cepe roșii, măricele și ele
  • 3 căței de usturoi
  • 2-3 linguri de ulei de măsline
  • 200 ml de vin alb- la gătit din vin se evaporă alcoolul și sulfiții, mai rămâne doar gustul, care în combinația asta e minunat.
  • 1 linguriță de salvie
  • 1 linguriță boia de ardei dulce (bine, merge probabil și iute, dar eu nu-i dau copilei iute, așa că stăm în banca noastră)
  • sare
  • piper- e optional. Eu pun pe jumătate din mâncare, pe jumătate nu, ca nu cumva să-l simtă Sophie.

Cum ziceam, fără bătaie de cap. Am curățat cartofii și i-am tăiat ca pentru prăjit, dar mult mai groși. Am curățat ceapa și am tăiat-o în câte 6. Usturoiul la fel și le-am răsfirat prin tavă. Am pus și copănelele în tavă (nu am avut de țară, am pus din astea din comerț), cartofii printre ele, am împărștiat uleiul peste ele. Apoi am pus și vinul, am împărștiat  boiaua și salvia, iar la final am pus sare și puțin piper. Am pus un staniol deasupra și am băgat în cuptorul încins, la foc mare.

După vreo 15 minute am verificat să văd dacă sunt cartofii făcuți, erau. Am scos staniolul, am luat cu o lingură niște sos din tavă și am pus peste cartofi și pui, apoi am băgat iar și am lăsat până s-au rumenit pe deasupra. Și asta a fost tot. Când am scos, cartofii, erau aurii cu un gust tare bun de la boia, ceapa rumenită și dulceagă, puiul bine pătruns și rumenit. O minunăție!

friptura1

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *