Paste carbonara, varianta mea, pentru așa-zișii adulți. Musai cu vin lângă

Din când în când, destul de rar, mai fac și mâncare doar pentru noi, așa-zișii adulți. Și când fac asta este vorba clar de un dezmăț culinar, de mâncare pe care nu i-aș da-o copilului, în niciun caz la vârsta asta.

Și cum cea mai rapidă rețetă de dezmăț pe care o cunosc eu este cea de paste carbonara, apelez la ea destul de des. Ah, și mai apelez la ea când se anunță vreun musafir cu puțin timp înainte. Cred că deja știu dinainte ce vor mânca la noi, e ca un clișeu. Mergem la ei, aha, iar face Alina carbonara.

Acum eu una trăiesc cu speranța că le place, pentru că e o rețetă inventată de mine (sau poate mai bine zis încropită de mine)  și prea mare lucru în comun cu clasica rețetă de paste carbonara nu are. Așa cum am mai spus până acum, nu am pretenția că sunt vreun chef în devenire, nu am studiat despre alimente și nutriție mai mult decât am avut nevoie pentru diversificare, dar îmi place să gătesc. Cum nu mai am timp, încerc să încropesc diverse și, de cele mai multe ori, sunt mulțumită de rezultate. Ăsta e și cazul pastelor ăstora, care sunt o bombă calorică din punctul meu de vedere, dar și foarte gustoase. Din când în când mi le permit.

Am folosit:

  • 150- 200 de grame de bacon- ca să meargă totul și mai repede eu iau bacon direct tăiat bucățele
  • 50-100 de grame de gorgonzola picantă (depinde cât de intens vrem să fie gustul)
  • 300 de grame de smântână de 12%
  • 1 ou
  • 50 de grame parmezan ras
  • aproximativ 200-250 de grame de paste de care am (măsor ochiometric ținând cont de cât are punga)
  • puțin chilli (sau mau mult, depinde de gusturi)
  • busuioc și oregano – fie verde, fie uscat, dar cum tocmai ce m-am lăudat pe Facebook cu verdețurile pe care doar ce le-am luat, voi folosi verde 🙂
  • piper după gust- sare eu nu mai pun că sunt suficient de sărate ingredientele

Pun apa la fiert pentru paste cu puțină sare și când dă în clocot adaug pastele.  Apoi, în timp ce fierb pastele (scrie pe pachet cât trebuie fierte), pun baconul în tigaie, fără ulei că are baconul grăsime. Îl las până se rumenește și devine crocant. Dacă am condimente uscate (busuic și oregano) le pun acum. Și chili.  Apoi adaug smântâna. Imediat bat oul puțin și îl încorporez în smântână. Iau de pe foc și adaug gorgonzola mărunțită. Amestec de câteva ori să se omogenizeze.

Pastele fierte le scurg și le trec printr-un jet de apă. Apoi, scurse bine din nou, le amestec cu sosul. Adaug deasupra puțin parmezan (sau mai mult) și busuioc și oregano proaspete, dacă am.

carbonara

Alături, musai, paharul de vin. Apoi, a doua zi, îmi iau o bluză mai lărguță :). Nu doar că au multe calorii, dar le mai și mâncăm la 10 seara, după ce se culcă Mogâldeața, ca să fie păcatul complet.  Ah, și să nu uit. Merg bine și cu o melodie siropoasă, sau orice vă dă dispoziția pe care o doriți.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *