3 lucruri importante în primii 3 ani de viață ai unui copil
Sunt convinsă că putem găsi o sută de lucruri importante în primii ani de viață ai copiilor nostri, dar mi-au atras atenția declarațiile doamnei Dr. Alice Azoicăi, medic specialist pediatru, cu supraspecializare în alergologie și imunologie clinică pediatrică.
Bine, înainte să sintetizez ce spune dumneaei, trebuie să subliniez că de departe cel mai important lucru pentru un copil este dragostea necondiționată din partea părintelui – atenția, afecțiunea și timpul acordat.
Dar această atenție trebuie concentrată și asupra unui stil sănătos de viață și fix despre asta vorbește dna. doctor.
Primii trei ani de viață sunt esențiali în dezvoltarea unui copil și în dezvoltarea sistemului imunitar al acestora.
”Primii 3 ani de viață constituie perioada în care copilul are cele mai importante achiziții în dezvoltare (neuro-motorii, nutriționale, de limbaj), precum și momentul în care se clădește imunitatea pentru mai tarziu”, spune Dr. Alice Azoicăi.
Potrivit specialistului, cele trei lucruri esențiale în creșterea unui copil sunt:
Somnul- influenţează imunitatea copiilor, fiindcă permite conservarea energiei şi refacerea ţesuturilor afectate de virusuri sau bacterii.
Așa cum am mai povestit, din propria experiență spun că somnul în cazul copiilor e foarte important. La noi fiecare afecțiune, fiecare răceală, fiecare boală cu care ne-am confruntat a venit cumva după o perioadă de oboseală. Deci îmi este foarte clar că imunitatea scade drastic din cauza unui somn neadecvat în cazul copiilor.
Expunerea mai mare la mediul înconjurător, pentru că astfel se reduce riscul apariţiei sensibilităţilor.
Cred că suntem cu toții de accord că un copil crescut ca în eprubetă, căruia i se sterilizează fiecare lucru pe care pune mâna și care nu este lăsat să se murdărească aproape niciodată are mari șanse să dezvolte tot felul sensibilități. Eu știu bine că micuții nostri au tendința să ne pună ficatul la încercare în primii ani de viață, că ei vor să se murdărească în ultimul hal și să bage în gură tot felul de lucruri, dar, pe cât posibil, este bine să o lăsăm mai moale cu supra sterilizarea asta. Îmi amintesc momentul în care am găsit-o pe Sophie cu un pantof în gură. Am zis că fac icter instantaneu. Am urmărit-o câteva zile, am văzut că nu s-a întâmplat nimic. Aceea a fost clipa în care am lăsat-o mai moale cu atât dezinfectat și mi-am promis că voi fi mai relaxată.
Alimentația sănătoasă
Ritmul rapid în care copiii se dezvoltă în primii ani de viață impune și o alimentație pe măsură, una variată, cu un aport mare de nutrienți, așa că nu e deloc de mirare că suntem atât de multe mame care își fac griji în momentul în care încep diversificarea.
”Pentru a satisface nevoile nutriţionale ale copiilor mici e nevoie de o alimentație cu vitamine şi minerale, acizi graşi şi prebiotice, și foarte importantă este și varietatea alimentelor pe care le oferim copiilor, obişnuiţi deja cu diversificarea hranei”, spune dna. doctor, care și explică, pe larg, ce sunt prebioticele:
”Sunt fibre nedigerabile, care se găsesc în fructele și legumele crude, dar și în cerealele integrale, și care absorb apa din intestin, ușurând astfel tranzitul intestinal și prevenind constipația. Prebioticele favorizează dezvoltarea bacteriilor benefice organismului de la nivelul colonului. În plus, ele permit creșterea absorbției de minerale, precum calciu și magneziu, și stimuleaza sistemul imunitar prin asigurarea unui mediu optim pentru dezvoltarea si activitatea miliardelor de bacterii ce formează microflora intestinală normală a intestinului”.
Cât despre vitaminele esențiale în creșterea imunității copiilor, dr. Alice Zoicăi susține că acestea sunt trei: vitamina A – care are un rol bine dovedit în protecția antiinfecțioasă la nivelul mucoaselor , vitamina D- cu un rol proimunitar, fiind foarte importantă în procesul formării oaselor şi reglarea metabolismului și vitamina C – esențială pentru sistemul imunitar, ajută la stimularea producției de anticorpi și a substanțelor utile pentru neutralizarea microbilor.
Laptele matern, laptele formulă și laptele de vacă în alimentația copiilor
Eu personal am reușit să o alăptez pe Sophie cu mare greutate și mai puțin decât mi-aș fi dorit eu, adică doar vreo șapte luni. Asta deși ideal ar fi măcar un an de zile, pentru că laptele matern este de departe cel mai bun pentru a crește rezistența copiilor și pentru a le dezvolta sistemul imunitar.
Ceea ce spune specialistul și eu sunt de acord cu asta este faptul că, atunci când laptele matern nu mai este disponibil, este recomandat să continuăm cu formula și nu cu lapte de vacă.
”Laptele de vacă este greu de metabolizat la nivel renal, având un conținut crescut de fosfor și scăzut de calciu și fier, și poate cauza uneori alergii digestive care au ca rezultat un sindrom de malabsorbție (…)Astfel, formulele de lapte care au adaosurile de vitamine A, C și D, vitamine cu rol pro-imunitar, minerale și prebiotice sunt alegerea cea mai bună pentru părinții care vor să opteze pentru o alimentație cu lapte de creștere”, mai spune dna doctor.
Așadar, dragile mele, e important ca micuții noștri , pe care îi iubim atât de mult, să nu sară peste somn, să fie lăsați cât mai mult liberi să se joace, să alerge, să se murdărească și să le asigurăm o alimenție optimă necesară dezvoltării lor .
(p) Despre cum poți întări sistemul imunitar al copilului tău, află pe aptanutricia.ro.
Eu sunt Alina și îți mulțumesc că ai venit pe blogul meu. Dacă vrei să fii la curent cu ceea ce scriu, te rog să dai un like paginii de Facebook a blogului aici sau să te abonezi prin e-mail. Te mai aștept. Cu bine! 🙂