marți, decembrie 3, 2024
RecomandSlider

Cel mai util lucru pentru o mamă la început de drum

Mă feresc destul de mult să dau sfaturi viitoarelor sau proaspetelor mame, știu cât de tare îmi schimbau mie starea de spirit (și nu în bine) aceste sfaturi venite de la persoane complet diferite de mine, cu nevoi care nu aveau nicio legătură cu nevoile mele.

Totuși, dacă este un lucru (material vorbind, desigur) pe care mi-aș dori ca fiecare mamă să-l încerce măcar este un sistem de purtare ergonomic corespunzător pentru bebelușul /copilul ei.

Da, eu am mari probleme cu spatele și din motivul ăsta am ezitat mult în treaba asta cu sistemele de purtare. Eram convinsă că așa praf cum e, coloana mea nu va putea rezista. Încet-încet însă, zi după zi în care mă chinuiam cu căruciorul peste tot, în lift, în autobuz, în magazine și, inevitabil, eram nevoită să-l ridic măcar de câteva ori, mi-am zis că trebuie să încerc.

Vă spun sincer, nu știam absolut nimic despre sisteme de purtare, care-s potrivite, care nu, de ce unul e mai bun decât altul. Singurul meu criteriu era să fie ușor de folosit, motiv pentru care am eliminat din start wrapul țesut, mi se părea peste puterea mea din acel moment, în care eram o mamă la început de drum epuizată, să mai învăț și cum se fac legăturile corect.

Ăla a fost momentul în care am cerut sfaturi. Și mi s-a spus că manduca era Dumnezeu în babywearing și, chiar dacă nu era cea mai ieftină variantă, am zis că mai bine merg la sigur. Atât de mult citisem despre riscurile la care expui copilul în cazul în care alegi un sistem nepotrivit, încât nu voiam astfel de bătăi de cap.

De ce e bine să ai un sistem de purtare potrivit

Dincolo de faptul că e infinit mai ușor să te deplasezi în mijloacele de transport, în magazine, în instituții, e mai ușor și în casă. Da, în casă. Înainte să am varianta asta, aproape că nu reușeam să fac nimic, din cinci în cinci minute lăsam ceea ce să făceam ca să merg la mogâldeață, care nu stătea mai deloc fără mine. Era frustrant. Simțeam pe deoparte că nu reușesc deloc ceea ce-mi propun, iar pe de altă parte mi se părea crunt s-o las să plângă cât îmi puneam eu ordine în lucruri.

Știți ce binecuvântare este să poți avea mâinile libere și copilul liniștit, la tine în brațe, la pieptul tău? Este de neimaginat.  Da, nu e deloc cel mai ușor lucru din lume să-ți faci treburile cu copilul în sistemul de purtare, dar ce din a fi mamă la început de drum este ușor? Am reușit să gătesc, să întind rufe, să dau cu aspiratorul.

Încet-încet, mi-am dat seama că până și coloana mea era mai puțin solicitată așa. Dacă alegi un sistem de purtare potrivit nevoilor tale și felul în care este repartizată greutatea copilului te poate ajuta. Oricum o ridicam de nșpe mii de ori în brațe, chiar mi s-a părut mai comod așa.

Și dincolo de confortul fizic, nimic nu se compară cu faptul că-ți vezi copilul liniștit, că el se simte în siguranță, că nu plânge după tine în timp ce tu nu știi cum să faci să termini mai repede lucrurile pe care le ai de făcut.

E normal ca orice copil să se simtă bine, liniștit și iubit la pieptul mamei sale, mai ales după ce nouă luni de zile au fost trup și suflet, doi în unul. Și, mai în glumă, mai în serios, oricum suntem obișnuite să avem un sac greoi în față, mai ales din ultimele luni de sarcină, deci avem și antrenamentul necesar 🙂

Spun că este foarte important să alegem un sistem de purtare ergonomic corespunzător pentru că este vorba de sănătatea copilului, în primul rând, dar și de confortul lui și al nostru.

Tocmai de-asta este esențial să putem primi consiliere atunci când vrem să cumpărăm un sistem de purtare și este minunat dacă magazinele care vând astfel de produse au și specialiști în babywearing care să ne ajute să alegem în funcție de nevoile noastre. Căci da, fiecare suntem diferiți, avem propriile nevoi, ceea ce mie mi se pare minunat și comod, unei  alte mame (sau tată, foarte important- sunt și pentru ei sistemele de purtare) poate să nu i se potrivească deloc.

(P) Vă recomand cu drag un magazin online pe care l-am descoperit de curând, Scutecila.ro. Au o gamă largă de marsupii ergonomice,  protecții de vreme rece și tot felul de accesorii de la branduri certificate.

Cei de la Scutecilă.ro au și un showroom în București, unde clienții primesc consultanță de specialitate în alegerea sistemului de purtare potrivit.  Ba mai mult, dacă nu sunteți din București sau pur și simplu nu vă puteți deplasa până la showroom, ei oferă și telefonic sau prin email consultanță.

Și, pentru că eu nu-s nici pe departe vreo expertă în ale babaywearing-ului, le-am pus lor câteva întrebări pe care eu le-am considerat importante și la care mi-au răspuns foarte detaliat.

La ce trebuie să fim atenți când alegem un sistem de purtare?

Un marsupiu ergonomic asigură poziția în M a piciorușelor bebelusului. De asemenea, panoul sistemului – partea care stă pe spatele bebelușului – trebuie să fie moale astfel încât să permită coloanei să stea curbată (în forma literei C), dar în același timp materialul să fie mulat pe spatele copilului și să asigure susținerea optimă.

sistem_de_purtare

Cum ne dăm seama că un sistem de purtare nu este sigur?

Pentru acest lucru recomandăm să se apeleze la un consultant babywearing care poate să recunoască si să recomande sistemele de purtare sigure și potrivite atât vârstei, dar mai ales dezvoltării bebelușului.

Pe piață exista și sisteme contrafăcute, care nu sunt deloc sigure: au catarame care se rup ușor, cusături care nu sunt sigure, materiale cu vopseluri toxice etc.

Fiind produse destinate bebelușilor, producătorii de marsupii ergonomice de calitate sunt foarte atenți la aceste elemente . De exemplu folosesc catarame rezistente Duraflex, materiale organice și oferă  garanție.

Pentru a fi siguri că achiziționam un produs original, sigur pentru bebe, este important să se achiziționeze din magazine autorizate/ distribuitori autorizați.

Ce sisteme de purtare e bine să alegem în funcție de vârsta copilului?
Pentru bebeluși nou-nascuti (aproximativ primele 3 luni) recomandăm sistemele tip eșarfă cum ar fi wrap-urile elastice  sau wrap tesut. Este cel mai natural mod de a purta bebelusul nou-nascut; stă aproape ca în burtică,  materialul fiind foarte moale.

De asemenea, pentru vară, este foarte util  slingul cu inele – este cel mai aerisit sistem de purtare si poate fi utilizat de la nastere .

Cand alegem intre sisteme de purtare cu catarame sau cele tip esarfa care se leaga, e vorba de preferintele personale. Multi gasesc ca e mult mai usor sa foloseasca un sistem cu inchidere in catarame decat sa lege un material. Pentru cei care nu vor sau li se pare complicat sa invete legaturi, un marsupiu cu catarame este cea mai buna alegere.

În prezent au apărut  versiuni de  sisteme cu catarame SSC, care sunt reglabile si care pot fi utilizate de la naștere pana la 4-5 ani. Mai exact, la acestea se reglează puntea și panoul mărindu-se pe masură ce bebelușul  creste. O parte dintre acestea sunt: LennyUP Lennylamb, Manduca XT, Isara The One, Boba X si au un cost mai ridicat.

Insa, exista si tipuri de marsupii ergonomice ce se pot purta  o perioada mai mica, pana la aproximativ 1,5 – 2 ani si se pot achizitiona cu un buget mai mic. O parte dintre acestea sunt: Lennylamb Baby Size, Isara V3, Manduca First dar exista si altele.

In cadrul magazinului nostru gasiti peste 10 branduri de marsupii ergonomice – SSC. Ele se deosebesc prin confortul pe care îl oferă pentru fiecare persoana in parte (unele au centura mai moale sau mai fermă, bretele mai late sau mai înguste, mai buretate sau mai putin buretate, materiale diferite, mod de reglare diferit etc.).

De aceea este foarte important să fie probate înainte de achiziție.

Aici aș vrea din nou să scot în evidență importanța apelării la un magazin specializat deoarece:

  • se ofera recomandarile potrivite varstei si dezvoltarii bebelusului de catre un consilier certificat
  • există posibilitatea de a fi probate mai multe tipuri de sisteme în același loc pentru a-ti da seama ce marsupiu este mai confortabil pentru bebe si purtator
  • se ofera consultanță și reglarea sistemului achizitionat. Totodată, se explica modalitatea de reglare a acestuia. Este foarte important acest aspect, deoarece frecvent observăm marsupii ergonomice dar reglate greșit, bebelușul având astfel o poziție incorectă deși produsul este unul bun.

 Pentru vreme rece exista si protectii si haine de babywearing de mai multe tipuri:

Alte accesorii utile sunt colierele de babywearing și alăptare deoarece bebelusul se poate juca cu ele atunci cand este purtat in sistemul de purtare sau cand este alaptat.

Acestea sunt informațiile pe care mi le-au oferit cei de la Scutecilă.ro și sper din suflet să vă fie utile. În cazul în care mai aveți și alte nelămuriri legate de achiziționarea unui sistem de purtare ergonomic îi puteți contacta sau, dacă sunteți din București, puteți oricând să le faceți o vizită în showroom.

 

Eu sunt Alina, mama Sophiei,  și îți mulțumesc că ai venit pe blogul meu.  Dacă ți-a plăcut aici și vrei să fii la curent cu ceea ce scriu, te rog să dai un like paginii de Facebook a blogului aici sau să te abonezi prin e-mail.  Dacă te interesează imagini din viața noastră, te poți uita și pe Instagram. Te mai aștept. Cu bine! 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *