Mamele care merg la control în timpul sarcinii vor primi haine și produse pentru bebeluși

Un nou proiect de lege propune ca mamele să primească gratuit, la ieșirea din spital, haine și produse de îngrijire pentru nou-născut, cu condiția ca în timpul sarcinii să se prezinte la consultațiile prenatale.

„Legea are ca scop stimularea prezentării gravidelor la consultaţiile prenatale prin acordarea gratuită, pentru fiecare nou-născut, a unui sprijin material care constă în produse de îmbrăcăminte şi îngrijire la nivelul indicatorului social de referinţă. Sprijinul material se acordă o singură dată, la ieşirea din spital sau la eliberarea certificatului de naştere, doar dacă gravida s-a prezentat la consultaţiile prenatale”, potrivit proiectului depus la Senat.

Cei care au inițiat proiectul legsilativ susțin că România înregistrează valori record ale mortalităţii materne şi infantile. Peste jumătate din decesele materne sunt cauzate de hemoragii majore (35%) şi hipertensiune (18%).

Potrivit Mediafax, care citează datele furnizate de inițiatorii proiectului, în România, un copil mai mic de un an moare la fiecare cinci ore, iar principala cauză este prematuritatea. În fiecare an se nasc peste 2.000 de prematuri în România, iar rata prematurităţii a ajuns la nouă la sută. Astfel, introducerea acestei măsuri de prevenţie stimulează prezentarea la consultul prenatal şi monitorizarea corespunzătoate a sarcinii, pentru a asigura la timp tratamentul adecvat, ceea ce va duce la reducerea morbidităţii şi mortalităţii materno-fetale. Și asta pentru că în la noi în țară, doar o gravidă din trei se prezintă la consultaţiile prenatale în perioada sarcinii.

Cifrele sunt tragice și ar fi foarte bine dacă am preveni tragediile. Așa că la prima vedere proiectul este unul care sună bine. E un lucru bun ca viitoarele mame să fie stimulate să meargă la consultațiile prenatale. Este trist că sunt femei care nu pot, nu știu sau nu vor să meargă la aceste consultații. Dar nici măcar nu-mi trece prin cap să judec pe cineva. Ba dimpotrivă!

Am o bună prietenă care în timpul celei de-a doua sarcini mi-a spus că ea nu-și mai face toate testele, ecografiile și analizele, pentru că și dacă i-ar spune cineva că este ceva în neregulă cu copilul pentru ea avortul nu reprezintă o alternativă și atunci nu vede rostul. Totuși, și-a făcut multe dintre analizele care se fac pe parcursul celor nouă luni de sarcină.

Oricum ar fi, eu cred că e bine să le facem, chiar dacă gândim la fel ca prietena mea. Pentru că sunt multe afecțiuni ale mamei sau ale fătului care pot fi tratate dacă sunt descoperite la timp. Multe tragedii pot fi evitate. Deci eu susțin clar consultațiile și analizele  în timpul sarcinii.

De ce spun totuși că doar la prima vedere sună bine proiectul? Pentru că sunt multe lucruri care nu se vor rezolva așa și nu știu în ce măsură se va pune el în aplicare într-un mod corect.

În primul rând ar trebui să se pună accent pe gratuitatea pentru gravide. Teoretic ea există, dar eu personal am întâmpinat probleme. Și multe alte mame. Așa că eu am plătit majoritatea consultațiilor, ecografiilor și analizelor. Și chiar și așa am stat de multe ori și am așteptat de mă durea fundul și coloana de gravidă. Și în jurul meu nu am nicio mamă care să nu fi plătit aceste consultații, teste, analize, etc. Și când spun plătit nu mă refer la câte sute de lei, mă refer la câteva mii bune de lei. Deci foarte mult! Sistemul nostru sanitar nu ține cu femeile însărcinate. Nu ia în calcul faptul că sunt mame fără posibilități financiare. Și nu ia în calcul nici faptul că unei femei însărcinate îi este greu să stea cu orele pe holurile spitalelor așteptându-și rândul.

Eu cred că în primul rând la asta ar trebui să lucreze mai mult. Aceste consultații, teste, analize ar trebui să fie în primul rând muuult mai accesibile. Din toate punctele de vedere.

Apoi, să zicem că proiectul de votează și intră în vigoare. Mi-e greu să cred că va fi o chestie simplă. Sigur va fi o birocrație incredibilă și săraca femeie însărcinată va trebui să umble cu burta la gură pentru nșpe foi și ștampile pentru acele hăinuțe și produse.

Dincolo de asta, probabil vor fi licitații pentru a decide ce firme vor furniza produsele pentru copilași. Oi fi eu mai cârcotașă, dar tare mi-e că vom repeta povestea cu laptele și cornul în cadrul căreia o mulțime de copii au fost intoxicați cu produsele proaste furnizate de niște firme care au dat șpagă ca să ia niște bani pe stat, adică tot de la noi. Și uite așa am plătit cu banii noștri pentru un corn și niște lapte cu care ne-au îmbolnăvit copiii. Mi-e tare teamă că la fel va fi și cu hainele și produsele pentru copii.

Sper să mă înșel și să nu fie așa. Să vină și la noi schimbarea pentru care am ieșit cu zecile de mii în stradă. Vom vedea…

One thought on “Mamele care merg la control în timpul sarcinii vor primi haine și produse pentru bebeluși

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *