vineri, martie 29, 2024
Știri prin ochii mei

Monica, mama a două fete, s-a tuns după 18 ani: ”Nu am stat pe gânduri. Copiii bolnavi au mai multă nevoie de păr decât mine”

Colega mea, Monica, mamă a două fete cucuiete, a venit zilele trecute la muncă tunsă scurt. Nu o văzusem niciodată, în cei mai bine de șapte ani de când lucrăm împreună, cu părul scurt. Toți am fost uimiți și toți ne-am holbat la ea.

-Cum de te-ai tuns?
-M-am tuns pentru că mi-am donat părul pentru copiii bolnavi de cancer.

Ei bine, da! Monica s-a alăturat și ea proiectului demarat de Asociația Studenților Mediciniști din Iași, proiect ce a luat amploare în ultima perioadă și la noi, în România. Scopul lui este să le lumineze puțin viața copiilor bolnavi de cancer care și-au pierdut părul din cauza tratamentelor, oferindu-le peruci din păr natural.

Așadar, Monica, la fel ca alte multe femei care au fost impresionate de această inițiativă, a decis să meargă și ea să se tundă și să-și doneze părul. Și nu a mers singură, ci împreună cu fetițele ei, Ale și Ingrid, care au aplaudat-o în timp ce se tundea. Au rămas și ele uimite când au văzut-o pentru prima dată în viața lor tunsă scurt, dar acum îi spun mamei lor că este mai frumoasă, pentru că știu cum a ajutat niște copii.

”Nu am mai fost tunsă scurt de 18 ani și recunosc că am avut un mic șoc. Dar, cum spuneam, faptul că părul poate ajuta un copil bolnav să se simtă mai bine mă face și pe mine să mă simt bine. Sunt mama a două fete și nu mă pot uita la un copil bolnav fără să mi se frângă inima. (…) Nepoata mea, Diana, care are 10 ani a fost atât de impresionată când a aflat de ce m-am tuns că s-a hotărât să-și doneze și ea  părul. Numai că deocamdată nu îl are suficient de lung. În câteva luni însă se va putea tunde”, mi-a spus Monica.

Pentru cei care doresc mai multe informații despre această inițiativă există pagina de Facebook DPC – Donează păr copilașilor

Tot pe această pagină este și lista cu saloanele unde persoanele care doresc să-și doneze părul se pot tunde gratis.

doneaza_parul

”DPC este un concept nou în România, inițiat în cadrul Societății Studenților Medicinişti Iaşi, după un model britanic. Acesta presupune donarea de păr pentru a confecționa peruci, ce vor fi apoi oferite copilașilor bolnavi care și-au pierdut părul în urma tratamentelor.

Avantajul acestui proiect este că oricine poate dona. Trebuie doar ca cea mai scurtă șuviță de păr (neîmpletită) să aibă minim 17 cm. În rest, condițiile sunt rezonabile: părul poate fi drept, ondulat, cârlionțat, vopsit atât timp cât culoarea este naturală și nu o nuanță artificială, de exemplu verde sau albastru, mov. De asemenea, se acceptă și codițe ce au fost secționate cu mult timp în urmă dar au fost păstrate în condiții bune. În opoziție, nu se acceptă extensiile, dredurile, sau părul tip afro.

Procesul de secționare a părului este relativ simplu. Acesta se poate realiza atât la un salon, cât și acasă, atât timp cât sunt respectați pașii secționării: părul trebuie spălat și uscat bine înainte, prins cu un elastic sus, împletit, prins cu un elastic jos și apoi secționat deasupra elasticului de sus. Părul trebuie să fie complet uscat în momentul secționării. Trebuie depozitat, apoi, într-o pungă sigilabilă curată. Poate să fie și o punguță normală, doar să fie bine înnodată. Este foarte important ca toți acești pași să fie respectați,” scriu inițiatorii proiectului pe Facebook.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *