Sirop de ridiche neagră, minunea împotriva tusei

Recunosc că nu am acordat prea mare credit tratamentelor naturiste până acum. Dar m-am decis să o fac. M-am apucat să caut și să citesc despre cătină, despre ridiche neagră, ba chiar despre suc de nuci. Orice leac naturalobăbesc care nu reprezintă vreun pericol pentru copil și care ar putea să aibă rezultate.

Așa cum am scris aici, de când am dat-o pe Mogâldeață la grădiniță sunt disperată. Două, trei, maxim cinci zile la grădi, apoi încă o săptămână sau două acasă cu febră, muci, tuse, de toate.

Acum avem o lună și jumătate de când nu scăpăm de o tuse tare urâtă. Am încercat cu aerosoli cu de toate, cu tot felul de siropuri de tuse, ba chiar, la un moment dat i-a dat doctorița și antibiotic, pentru că simptomele deveniseră tot mai urâte. Am trecut de faza cu febra, dar tusea este aceeași. Neschimbată! După o lună și jumătate.

Așadar, mi-am zis că dacă niciun medicament nu a avut efect până acum, nu avem nimic de pierdut dacă o dăm și pe naturiste. Și răscolind eu internetul în căutare de leacuri băbești am dat peste sucul de ridiche neagră. Mi-am amintit că și mie îmi dădea bunica, și tata făcea când eram noi mai mici. Nu-mi amintesc dacă la noi avea sau nu efect, dar mă gândesc că dacă ne dădeau așa de des, probabil că o fi fost eficient.

Așa că am luat ridichea la puricat. Pe net, desigur. Și am găsit așa:

 • face minuni când e vorba de tuse și răgușeală, fiind un foarte puternic fluidizant.
 • ajută la creșterea imunității
 • este un bun diuretic și antialergic
 • conține glucide, uleiuri esențiale, enzime, microelemente, vitaminele B si C, flavonoide, izotiocianati, inhibitori de enzime
 • este un puternic energizant și fortifiant
 • elimină toxinele din organism
 • regenerează ficatul
 • datorită cantităţii mari de potasiu este indicată în toate formele de reumatism, gute, artrite cronice
 • pentru copii poate fi util chiar și împotriva rahitismului
 • indicat la copiii şi adolescenţii obosiţi şi la cei care au deficienţe de creştere.

Acum eu nu știu dacă ridichea asta este chiar atât de miraculoasă cum se scrie despre ea, dar mi-am zis că nici nu am nimic de pierdut dacă încerc. Oricum, nimic altceva nu a funcționat.

Un lucru aș vrea să spun totuși. Cum mierea nu e recomandată copiilor sub un an din cauza potențialul alergen, acest sirop nu e indicat copiilor sub un an.

Buuun! Pentru minunatul sirop de ridichi avem nevoie de : ridichi, desigur :) și miere. Atât! Am văzut că e recomandată mierea polifloră sau cea de tei. Am mai văzut că se poate face acest sirop și cu zahăr brut nerafinat, dar eu una nu aș recomanda așa ceva decât în cazul în care copilul ar fi alergic la miere. Nu aș renunța la miere și pentru că ea, la rândul ei, are o mulțime de proprietăți.

Așadar, am cumpărat vreo trei ridichi nerge, nu pe cele mai mari. Le-am spălat bine, le-am șters cu un prosop de hârtie, le-am tăiat un capac destul de subțirel (cam cum tăiem la pepene), le-am scobit cu o lingură ( nu de tot, am mai lăsat… să zicem 1,5 cm de miez în ele). Am pus în fiecare câte o lingură de miere și le-am lăsat peste noapte. Indicat ar fi să bem sucul proaspăt, zic eu, adică în ziua următoare.

Am pus trei ridichi pentru că am zis să încercăm mai întâi noi, adulții, ziși ”mami” și ”tati”. Așa că a doua zi am băut noi sucul din două dintre ele, mi s-a părut ok. Am așteptat câteva ore să văd dacă am vreo reacție. Nu am avut. Apoi i-am dat și Mogâldeței. Deși dulceag (ridichea e amăruie, dar cu miere rezultă un gust bun), ce credeți? Nu a vrut să bea din păhărelul în care i l-am pus. Așa că am luat o seringă de 10 ml de la un alt sirop și așa am convins-o să bea. I-am dat trei seringi. Una dimineață, una la prânz și una seara.

Minune sau nu, parcă nu a mai tușit așa rău. Avem doar o zi de suc de ridiche neagră. Acum, nu știu:  că a fost azi o excepție și nu a mai tușit așa rău, că e o pură coincidență și toate tratamentele anterioare și-au făcut chiar acum efectul sau că ridichea asta chiar e o minune… chiar nu știu ce să zic. Un lucru mi-e clar. Îi mai dau măcar câteva zile. Promit să revin și să vă spun dacă a funcționat.

LATER EDIT: După vreo șase zile de sirop din ăsta, Mogâldeața mea a început să tușească și mai puțin, cam de două ori pe zi sau când alerga prea mult. Deci ceva bun o fi făcând și siropul de ridiche neagră. Noi îl vom mai consuma, eu cred acum că a fost bun și s-au văzut rezultatele.

LATER EDIT 1:  Am ajuns la concluzia că, atunci când e o tuse banală, fără complicații, dar care nu ne dă pace și e chiar sâcâitoare, siropul ăsta este cel mai bun medicament. Sunt o mulțime de alte siropuri cică naturale prin farmacii, dar nu mi s-au părut cu absolut nimic mai bune și, în plus, mai conțin și aditivi, o tonă de zahăr, etc. Deci pentru noi siropul ăsta e numai bun.

4 thoughts on “Sirop de ridiche neagră, minunea împotriva tusei

 • 9 mai 2017 at 14:26
  Permalink

  Baietelul meu tuseste si ii curge nasul de aproape 2 sapt. I.am dat sirop de tuse .pastile (pisate) tot ce ne.a recomandat pediatra pt raceala..si nu ii trece deloc.. Pot sa ii dau sirop de ridiche? Are 1an si 3zile

  Reply
  • 9 mai 2017 at 14:47
   Permalink

   Da, dupa varsta de un an se poate da. Doar ca trebuie atentie sporita sa nu fie alergic cumva la miere, daca nu a mai mancat pana acum. Multa sanatate!

   Reply
 • 16 octombrie 2017 at 13:00
  Permalink

  bebelusul meu are 7 luni si tuseste tare pot sai dau soc de ridiche cu miere?

  Reply
  • 16 octombrie 2017 at 14:29
   Permalink

   Nu, in niciun caz. Mierea are un potential alergenic foarte ridicat,nu este recomandata inainte de un an. Plus ca la 7 luni e micut si pentru ridiche. La varsta asta eu nu as risca sa-i dau nimic fara sfatul medicului. Multa, multa sanatate!

   Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *