Lipsa somnului, pofta de dulce și obezitatea

Lispa somnului și nevoia de dulce sau adevăratul motiv pentru care m-am îngrășat, aș tinde să spun după ce am citit un studiu realizat pe pacienții unui centru medical din Los Angeles. Studiu care mi-a atras atenția imediat. Era vorba despre lispa somnului sau despre somnul deficitar.

Se pare că somnul este mai important decât ne imaginăm noi. Și să fim serioși, ce mamă mai are un somn normal în primii ani de viață ai copilului. Știu, sunt și norocoase. Cunosc și eu. Dar nu e și cazul meu. Mogâldeața mea are doi ani și șapte luni și tot se mai trezește o dată pe noapte. Asta când e sănătoasă, când e bolnavă, mucoasă sau mai știu eu cum… mai bine nu mai spun.

Nu am priceperi medicale, nu sunt vreo expertă, dar nu-mi place deloc ce spun medicii ăștia. Și una peste alta, e verificat în cazul meu. Cu cât sunt mai obosită, cu atât aș mânca mai mult dulce.

Să revenim la studiu. Medicii ăștia americani care au făcut studiul au ajuns la concluzia că o noapte nedormită este echivalentul a șase luni de mâncat alimente grase. Asta ca efect asupra sensibilității la insulină a organismului.  Așadar, lipsa somnului sau somnul deficitar  și regimurile alimentare prea grase pot afecta, în același fel, sensibilitatea la insulină și, prin urmare, pot induce obezitatea.

Insulina este un hormon esențial în reglarea funcției țesutului adipos și este puternic legată de greutatea în exces. Iar în momentul în care sensibilitatea organismului la insulină scade, adică organismul devine rezistent la insulină, el este nevoit să producă mai multă pentru a scădea nivelul glicemiei. Glicemie, care practic nu este ridicată. Atunci noi o ridicăm, pofta de dulce e accentuată și avem noi grijă să o ridicăm.  Mai pe scurt, lipsa somnului produce o adevărată nebunie în organism. Sau mai bine zis îl înnebunește de tot.

„Studiul nostru sugerează că o noapte de privare de somn poate fi la fel de dăunătoare pentru sensibilitatea la insulină ca șase luni de regim alimentar foarte bogat în substanțe grase. Un somn bun este esențial pentru menținerea nivelurilor de glicemie și reducerea riscurilor de boli metabolice, cum ar fi obezitatea și diabetul”, spune unul dintre medici, profesor la Universitatea de Medicină din Chicago, care avertizează că somnul deficitar poate duce la diabet de tip2.

Deci lucrurile nu sunt roz deloc. Cumva ar trebui să reușim să ne odihnim. Nu mi-e clar care este soluția, dar eu personal stau foarte, foarte prost la capitolul somn. Și așa cum vă spuneam m-am și îngrășat cinci kilograme.

Apropo de somn, specialiștii de la Fundația Națională de Somn (a americanilor, nu știu și nu cred că noi avem așa ceva) au stabilit numărul orelor de somn care sunt necesare în funcție de vârstă. Așadar:

 • 14-17 ore de somn pentru nou-născuți (0-3 luni),
 • 12-15 pentru bebelușii între 4 și 11 luni,
 • 11-14 ore pentru copiii foarte mici, între 1 și 2 ani,
 • 10-13 ore pentru preșcolari (3-5 ani),
 • 9-11 ore pentru școlari (6-13 ani),
 • 8-10 ore pentru adolescenți (14-17 ani),
 • 7-9 ore pentru tinerii adulți (18-25 de ani),
 • tot 7-9 ore pentru adulți (24-64 de ani) și
 • 7-8 ore pentru vârstnici (peste 65 de ani).

Apăi citind asta îmi dau seama că stau prost, prost. Rar dorm 7 ore pe noapte. 5-6 (maxim!) de obicei. Și foarte, foarte rar neîntrerupte. Așa că am stabilit, așa ca de început de an! Trebuie să dorm mai mult. Mai rămâne să găsesc și o soluție. Floare la ureche, nu?

Surse: dailymail.co.uk, uchospitals.edu,bbc.com

2 comentarii la „Lipsa somnului, pofta de dulce și obezitatea

 • 2 ianuarie 2016 la 23:30
  Permalink

  Pffff deci m-au dat peste cap total informațiile astea. .. eu de obicei după ce o culc pe micuța (1 an și 5 l) fac mâncare și mai mă uit la un film sau stau pe net și aproape zilnic mă culc după 2-3…de dat jos după sarcina … nimic, din contra am adăugat la ceea ce era deja fff mult și as manca dulce încontinuu (și de obicei mănânc) și chiar mă miram de ce nu îmi creste indicele glicemic având în vedere câtă ciocolata mănânc. Deci la lista de lucruri de făcut ca sa slăbesc adaug și somnul. .. dar oare chiar ajuta la slăbit sau doar la ne-mai-ingrasat?

  Răspunde
  • 2 ianuarie 2016 la 23:35
   Permalink

   Nu sunt eu vreo expertă, nu știu dacă ajută la slăbit, dar citind ce spun oamenii ăștia ajută clar la a rămâne sănătos. Pe mine m-au convins de convins (nu că nu m-aș fi gândit și până acum că ar trebui să dorm mai mult). Dar cum voi dormi mai mult, deocamdată nu mi-e prea clar. Cert e că e musai 🙂

   Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *