Copii înfofoliți? Mai bine nu. Zic

Nu cred că v-am mai spus până acum dar eu sunt mama friguroșilor. Pe mine frigul mă doare pur și simplu. Dacă trebuie să aleg între extreme, adică între 40 de grade sau -20, eu clar aleg canicula. Eu mă simt perfect pe la 28 de grade, dar repet, dacă trebuie aleg canicula.

Urăsc gerul, da! Dacă ar fi după mine mi-ar plăcea să fie iarnă de pe 20 decembrie – să avem zăpadă de Crăciun, frumos- și până pe 10 ianuarie. Apoi gata! Să nu mai fie zăpadă, să nu mai fie frig. Bineînțeles că nu se poate, nici nu e normal pentru clima noastră. Dar asta așa, ca să vă faceți o idee cine vorbește despre înfofolit. Eu mă învelesc până în iulie cu pilota și din septembrie o iau iar. Niciodată, indiferent cât e de caniculară vremea, nu dorm dezvelită. Mereu am măcar un cearșaf.

Acestea fiind zise, desigur că am avut tendința să-mi înfofolesc și Mogâldeața. Mânca-o-ar mama, păi cum să-i fie frig! Așa mică, Doamne ferește!

Când am citit în timpul sarcinii despre faptul că nou-născutul ar trebui să stea la 18 grade am zis că ăia de au scris așa ceva sunt nebuni. Și acum cred la fel, să-mi fie cu iertare dacă sunteți de acord cu ei. Neuronul meu nu poate accepta, asta e limita mea, n-am ce face.

Dar așa cum v-am mai spus, am căpătat mare  încredere în pediatra Mogâldeței.  Mi-a dovedit de fiecare dată că e o persoană echilibrată, că știe ce spune, că e un medic foarte bun și nu recomandă tratament medicamentos decât dacă e musai. Ei bine, pediatra mi-a spus încă de la început să nu o îmbrac prea mult chiar dacă e mică. Mai ales pentru că e mică. ”Știu că experții spun că nou-născutul trebuie să stea la 18 grade. N-au decât să-și țină ei copiii la 18 grade. Eu vă zic așa- 22 de grade în cameră în mod normal, 25 la băiță”.

Ce să vă spun, că mie mi se părea frig și așa? Da, mi se părea. Până nu m-am convins eu că dacă fac mai cald în cameră transpiră, până nu am văzut că-i ies bubițe pe ea de la căldură nu m-am învățat minte.

De câte ori venea pediatra pe la noi (și a tot venit, pentru că la fiecare muc, la fiecare strănut imediat o sunam) îmi spunea (mai bine zis mă certa cu blândețe): ”Dacă vă e frig, îmbrăcați-vă dvs., nu mai îmbrăcați copilul. Are arderile mult mai puternice, nu-i este frig ”.

Mi-a zis o dată, mi-a zis de două ori. Mi-au mai zis și alții. Întâmplarea face să avem și noi medici buni în familie. Nu vă spun câte discuții am avut cu ta-su pe tema asta. Ei, până la urmă am căpătat un soi de reguli în ceea ce privește înfofolirea și am renunțat la ideile mele de mamă a friguroșilor.

  • Nu-i pun copilul căciuliță în casă. Nu văd rostul. Dacă eu, friguroasa pământului, nu port, de ce ar purta copilul.
  • Niciodată, dar niciodată nu o îmbrac mai gros decât sunt eu îmbrăcată. Excepție de la asta face doar căciulița pe care i-o pun pe cap când se răcește afară. Adică pe la 14-16 grade îi dau o căciuliță subțire ( eu nu-mi iau încă la temperatura aia)
  • Nu doarme cu șosete în picioare. Până pe la un an îi dădeam pijama cu totul. Apoi nu i-am mai dat. Oricum doarme în sac de dormit, ce rost mai au șosetele? Și nu doarme niciodată cu maiou pe ea. Un body și pantaloni sunt suficiente pe sub sac la 22 de grade.
  • La 22-23 de grade în casă are pe ea doar o bluză sau un body și pantaloni lungi și în timpul zilei.
  • O scot din casă când este frig. Exceptând gerul năprasnic – ăla când ți se lipesc nările la propriu și nu poți respiri, cu viscol, mereu o scot afară. Încă de pe la 7 luni (atât avea la prima ei iarnă). Și nu i-am pus niciodată fular pe gură și nas. Nici eu nu port. Se produce condens și se udă fularul. E chiar mai periculos cu fular. Din cauza lui copilul tinde să respire pe gură și practic rolul de filtru de aer al nasului e inutil când are fular pe gură și pe nas. Nu degeaba ne-am născut cu nas, știe el ce trebuie să facă.
  • Acum, la temperturile astea, adică 1-3 grade, îi dau pantaloni mai grosuți, fără ștrampi pe dedesubt, (evit însă când e foarte frig să-i dau blugi, nici eu nu-i suport. Mi se pare că îngheață pe mine), o bluziță (doar dacă e prea subțire bluza îi dau și un maiou), geacă, fular, căciulă. Dacă geaca are ea căptușeală de polar sau fleece, cum i-o zice, nu mai văd rostul vreunui hanorac sau pulovăr peste ceea ce am zis deja.

Acum, bineînțeles că nu pretind că dețin eu adevărul suprem, nuuu, nici gând. Doar că am ajuns la concluzia (fără excepție) că e mai bine să n-o înfofolesc. Mi-am dat seama că răcește mult mai repede dacă transpiră sau se încinge decât dacă e îmbrăcată mai subțirel. Așa că până când mi-o spune ea că îi este frig sau cald aleg să n-o înfofolesc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *