miercuri, noiembrie 6, 2024
Părințeală

Nu ai cum să răsfeți prea mult un copil. Și studiile o dovedesc

Din start vreau să mai spun încă o dată, pentru că am tot spus: eu nu înțeleg de ce e rău ca un copil să fie răsățat. Nu înțeleg de ce cuvântul răsfățat este folosit la peiorativ. A răsfăța înseamnă, potrivit DEX,  a înconjura pe cineva cu dragoste, cu tandrețe exagerată; a alinta.

Despre partea asta cu dragostea și tandrețea exagerate cred că este vorba. Dar, serios acum, cum să iubești exagerat un copil? Ce înseamnă exagerat când vine vorba despre dragostea pentru copil? Normal că-l iubesc exagerat, e copilul meu. Îl iubesc cu toată ființa mea, așa cum nici nu știam că pot.

Dar, studiile despre care vorbesc se referă la faptul că nu ai cum răsfeți un copil ținându-l prea mult în brațe. Eu am tot scris despre asta, că nu există niciodată prea mult în brațe când vine vorba despre un copil. Ba dimpotrivă, ținutul în brațe, cât mai mult, este benefic pentru copil, pentru dezvoltarea lui fizică și emoțională. Studiile spun așa:

  • în cazul copiilor născuți prematur, faptul că mama îi ține în brațe și contactul direct cu pielea mamei contribuie semnificativ la dezvoltarea acestora mai rapidă din toate punctele de vedere.  Creierul li s-a dezvoltat mai bine decât copiilor care nu au fost ținuți la fel de mult în brațe de mamă, IQ-ul este mai mare, au luat mai repede în greutate, funcțiile respiratorii au evoluat cu repeziciune.
  • și în cazul copiilor născuți la termen s-a dovedit că îi ajută ținutul în brațe și contactul direct cu pielea mamei. Aceștia plâng mai puțin, mamele se plâng ele însele mai puțin de colicii copiilor (am scris despre experiența mea pe larg aici – Singurul remediu eficient împotriva colicilor. Testat de mine   ), iau mai bine în greutate, se hrănesc mai bine.
  • mai mult, s-a dovedit că dacă ne ținem în brațe copilul atunci când trece printr-o procedură medicală dureroară, vaccin, injecții șamd, intensitatea durerii resimțită de copil este semnificativ mai mică
  • primele două luni de viață ale bebelușului sunt cruciale pentru dezvoltarea creierului, în special sistemul limbic, cel responsabil cu emoțiile, cu memoria, cu motivația, cu starea de spirit șamd.  Studiile de specialitate arată că în cazul micuților care sunt ținuți mai mult de mame în brațe în aceste două luni cruciale maturarea acestei părți din creier are loc mai rapid.
  • ca efecte peste ani, s-a dovedit iarăși că în cazul copiilor care au fost ținuți mult în brațe șansele ca aceștia să aibă probleme de concentrare la școală, să fie hiperactivi sau agresivi, să absenteze de la cursuri sunt cu mult, mult mai mici.
  • copiii ținuți în brațe de mamă dezvoltă o legătură mult mai puternică cu ea și de lungă durată.

Toate astea sunt studii făcute de oameni de știință, pediatrii, psihologi, psihiatrii, neurochirurgi șamd, dar eu cred că nuu trebuie să fii om de știință ca să ai certitudinea că este cel mai bun lucru să-ți ții în brațe cât mai mult și cât mai des copilul.

Nici nu mai știu câte postări am scris pe tema asta, dar cu riscul de a mă repeta, mai spun  încă o dată că nu avem cum răsfățăm, la modul peiorativ, un copil ținându-l în brațe. Să-l ținem în brațe mai ales atunci când greșește, mai ales atunci când are o criză de nervi, nu doar când are o stare bună și l-am mânca de drag. În cazurile în care nu-i este bine are mai multă nevoie de brațele noastre, sunt singura lor liniște în primii ani de viață. Și sper din toată inima că și în restul anilor. Eu una asta îmi doresc, să-i fie brațele mele refugiu și liniște și peste ani. Mulți ani.

 

Poate vă mai interesează și: De ce plâng bebelușii. 7 lucruri pe care ei le vor

Crizele de furie și de plâns ale copiilor. Ce facem cu ele                 

Ce înseamnă de fapt iubire necondiționată față de copil | VIDEO                 

 

Sursa studiilor: pediatrics.aappublications.org

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *