joi, martie 28, 2024
De femeieRecomand

Despre bani, mâncare, shopping. Ce exemplu le dăm copiilor (p)

Mare parte dintre noi nu rezonează prea bine cu ideea de educație financiară sau cumpărături responsabile. Pare o chestie inutilă, complicată și mai degrabă destinată celor care au bani mulți. Recunosc că eu cam așa am crezut mult timp, din păcate.

Am mai scris despre dependența mea de shopping, dar și despre cum am conștientizat că nu e neapărat despre a avea bani mai mulți, ci despre ce faci cu ei. Am avut perioade din viață în care, zile întregi, bântuiam cu orele magazinele sau site-urile cu reduceri. Aveam nevoie cu adevărat de ceea ce îmi luam? Nu, în 90% dintre situații nu aveam. Dar asta nu mă împiedica să golesc cardul. Apoi regretăm amarnic. Dar regretul nu mă ținea decât până la următorul salariu, când, de cele mai multe ori, făceam același lucru.  Degeaba munceam mai mult și făceam tot posibilul să cresc venitul, dacă eu creșteam și cheltuielile.

Și când spun cheltuieli, mă refer la tot felul de cheltuieli. Cumpăram haine de care nu aveam neapărat nevoie, obiecte decorative, jucării, dar și mâncare. Nu de puține ori ajungeam să arunc alimente care expirau în frigider. 

Partea și mai dureroasă în toată povestea asta era exemplul pe care îl dădeam copilului. Nu de puține ori am ajuns să realizez că dădusem mai departe relația mea defectuoasă cu banii și ideea de a face cumpărături fără discernământ. Pentru că, nu-i așa, copiii fac mai puțin ce spun părinții și mai mult ce fac părinții. 

Am spus STOP cumpărăturilor impulsive

Pentru mine, momentul în care mi-am dat seama că și copila vrea tot timpul să cumpere lucruri de dragul de a cumpăra – jucării care umpleau coșuri și acolo rămâneau zăcând, alimente pe care nu le mânca niciodată – a fost un fel de alarmă. Nu asta voiam să o învăț. 

Pe deoparte îi spuneam că e bine să facem economii, să avem grijă de natură și să fim atenți la oamenii mai vulnerabili decât noi, iar pe de altă parte, prin faptele mele, îi dovedeam exact contrariul. 

În plus, mi-am dat seama că așa, în ritmul ăsta, niciodată nu voi putea vorbi despre obiective pe termen mediu și lung. Pentru că nu controlam eu banii, indiferent că erau mai mulți sau mai puțini. Totul era o chletuială impulsivă. 

Așa că am spus stop cumpărăturilor impulsive. Iar pentru asta am stabilit câteva reguli de la care încercăm, pe cât posibil, să nu ne abatem. Evident că mai călcăm și strâmb, dar atât timp cât asta rămâne o excepție și nu o obișnuință, eu zic că este ok. 

Întrebările

Avem câteva întrebări care ne ajută să decidem dacă chiar avem nevoie de acel/acele lucruri:

Chiar avem nevoie de lucrul ăsta? Unde îl punem? Când îl folosim?

Poate aștepta un pic acest lucru?
Ce se va întâmpla dacă nu-l cumpărăm?

Întrebările (toate sau doar unele dintre ele) ne ajută când e vorba de haine, de jucării, obiecte decorative, dar și cosmetice și alimente. Practic, le folosim mereu. 

Nu ne-a fost ușor din prima, nici acum nu e mereu. Dar, spre surprinderea mea, copila a învățat mai repede decât mine aceste reguli/întrebări. Și chiar ea este cea care ne trage de mânecă.

Obiectivele

Atunci când pui pe listă obiective și dorințe și vezi exact de ce buget ai nevoie pentru ele, parcă altfel ești impulsionat să economisești. În plus, e mai ușor să stabilești prioritățile. Pentru mine, de exemplu, a fost o prioritate să am mai mult timp pentru copil, iar asta însemna că nu am disponibilitate pentru un job full-time. Iar asta a venit la pachet cu economii. 

Dar să-ți vezi clar obiectivele și prioritățile poate fi și despre ce jucării își alege copilul, despre tot felul de gadgeturi sau electrocasnice, poate fi despre o vacanță sau un curs pe care ți-l dorești mult. 

Lista de cumpărături

Mai ales de când a început pandemia, ne-am organizat mai bine cumpărăturile, folosind diferite aplicații online prin care comandam.
În cazul mâncării, pentru mine a fost mereu o problemă, pentru că, de multe ori nu mai știam ce să gătesc. Și așa ajungeam să iau o mulțime de alimente care se stricau în frigider. 

La un moment dat, am decis să stabilim fiecare dintre noi ce mâncăruri îi plac. Am unit listele și am ales din ele ce feluri de mâncare sunt ok pentru toată lumea. Așa am ajuns la vreo 8-9 feluri de mâncare pe care le rotim și știu exact ce trebuie să cumpăr. O astfel de listă avem și pentru gustări. 

Listele ne-au ajutat mult și să ne organizăm bugetul, dar și să nu mai cumpărăm alimente care să expire sau să se strice în casă. 

Aplicații care economisesc timp și bani

Deși mereu m-am văzut mai degrabă o persoană atehnică, în ultima perioadă s-a dovedit că aplicațiile și tehnologia îmi pot salva mult timp și mă pot ajuta să mă organizez mai bine. Iar când ești părinte, asta chiar e o chestie esențială.

Spre exemplu, lista de cumpărături care se updatează în timp real, atât pe telefonul bărbatului, cât și al meu și al copilei.

Bringo ne-a fost, de asemenea, de mare ajutor în perioada aceasta, am putut să facem cumpărături de zi cu zi, din Carrefour, fără să ne deplasăm deloc.  

(p) Act for Good de la Carrefour

O altă aplicație pe care am descoperit-o de curând este Act for Good de la Carrefour. Aplicația poate fi descărcată din Google Play sau App Store și vine cu multe beneficii. Pe lângă puncte de loialitate, reduceri, vouchere și oferte personalizate, mai sunt câteva lucruri care cred că merită menționate:

Punctele pe care le acumulezi  le poți dona pentru o cauză socială, direct din aplicație. Poți alege împreună cu copilul o cauză socială importantă pentru voi și donați acele puncte. 

De asemenea, punctele acumulate pot fi utilizate pentru a participa la experiențele dedicate din aplicație – evenimente, activități, degustări.

Susținerea producătorilor locali prin promoții și răsplătirea cumpărăturilor făcute de la producători locali. Dar și reduceri pentru produsele bio, eco, sănătoase, ce contribuie la binele celor din jur și al mediului.

Și, pentru că vorbeam de timp și bani, poți scana cu telefonul, în magazin, produsele. Atât pentru a afla prețul, dar și reducerea pe care o ai. De asemenea, odată ajuns la casă, îți poți genera singur codul de plată din aplicație. 

Iar atunci când faci cumpărături online, poți scana doar codul produsului și îl adaugi direct în coș, fără să mai cauți. 

Sunt tare curioasă voi ce aplicații folosiți, care v-au ajutat să economisiți timp și bani. Dar și ce v-a ajutat să faceți cumpărături responsabile, dacă ați găsit acel ceva.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *