Chifteluțe plate cu legume și curcan, la cuptor
În încercarea mea de a găsi o variantă sănătoasă pentru sandvișuri și pentru că evit cât de mult pot să cumpăr mezeluri de orice fel, am ajuns să fac aceste chifteluțe cu carne de pui sau curcan (sau ambele) și legume. Sunt numai bune pentru gustări, pentru luat la pachet la drum – într-o gentuță termoizolantă- și sunt cu siguranță o varinată mai sănătoasă decât sandvișurile cu orice fel de mezel.
Eu le fac cât mai plate, tocmai pentru a putea face din ele sandvișuri. Și până acum făceam sandvișuri când plecam la drum, dar mereu mă rezumam la brânză cu castravete și ardei, acum am zis să avem și cu ceva carne. Nu-s numai o variantă mai sănătoasă, dar după gustul nostru și mai delicioase. Plus că sunt și simpli de făcut și nu necesită prea mult timp sau mare pricepere.
Așadar, am folosit:
- 300 g carne curcan tocată
- 200 de carne pui tocată (eu am pus de ambele, așa am avut, merg cu orice fel de carne tocată).
- 2 morcovi
- 1 cartof
- 1 dovlecel micuț
- 2 cepe micuțe
- 1 cățel de usturoi (sau după gust)
- 1/2 legătură de mărar (după gustul aș pune mai mult, dar nu prea îi place Sophiei)
- 2 ouă
- sare după gust (opțional).
Cum am făcut:
Am spălat bine legumele, dovlecelul l-a curățat de semințe, am păstrat doar miezul. Toate legumele le-am, dat pe răzătoarea mare, inclusiv ceapa. Ah, usturoiul l-am dat prin presa de usturoi. Mărarul l-am tocat mărunt. Apoi pe toate le-am amestecat cu carnea, ouăle și un praf de sare. Nu este nevoie să stoarcem legumele de suc, cum am face poate în alte cazuri, pentru că dacă lăsăm legumele exact așa cum sunt, chifteluțele nu se vor usca foarte tare la cuptor.
Am încins cuptorul (probabil la 200 de grade, nu știu exact, al meu este pe trepte), am așezat chifteluțele în tava de cuptor tapată cu hârtie de copt. Le puneam cum puteam pe hârtie apoi le mai aplatizam puțin cu mâna. Nu am ținut să fie identice, nu mi-am bătut capul cu asta, așa că sunt de forme și dimensiuni diferite, la nimereală.
Le-am lăsat la foc mare până s-au rumenit ușor pe fund apoi le-am mai întors cam 5 minute și pe cealaltă parte, până se rumenesc. Și asta este tot. Apoi am făcut sandvișuri din ele, de data asta le-am mâncat ca gustare, restul le-am păstrat pentru la drum. Minunate! 🙂
Sugestia de prezentare arata foarte bine! Eu fac ceva similar sub forma de budinca, nu m-as fi gandit sa o folosesc si pt sandvișuri. Asa ca mulțumesc mult de idee, e foarte practica.