Gustos și rapid: Pui la cuptor cu ciuperci și roșii
Rețeta face parte din categoria de rețete despre care nu știu dacă le mai face și altcineva, pentru că eu am impresia că sunt inventate de mine în goana mea după rețete rapide.
Mi s-a spus despre ea că are cam multe proteine. Ce-i drept nu prea stau să analizez numărul de proteine și nici nu stau cu vreun calculator de calorii după mine. Pentru mine lucrurile sunt mult mai simple. Dacă o rețetă e sănătoasă (nu conține aditivi și alte prostii), e gustoasă și rapidă înseamnă că e bună. Sunt rețete pe care le fac în jurul unor ingrediente despre care știu că au multe proprietăți nutritive, dar și rețete pe care le fac gândindu-mă că sunt gustoase. Asta face parte din cea de-a doua categorie.
Este drept că puiul la cuptor făcut astfel, cu roșii și ciuperci i l-am dat Mogâldeței după un an și jumătate, nu de alta dar până la vârsta asta a refuzat să mestece carnea. Și chiar și la un an și jumătate când i-am dat, am scos din ea unele ingrediente care o fac mai gustoasă, dar pe care eu le găsesc nepotrivite pentru un copil.
Așadar, am folosit:
- 8 copănele de pui
- 1 kg de ciuperci champignon brune și albe (de-astea am avut)
- 2 căței de usturoi
- 1 kg de roșii coapte bine sau 1 cutie și jumătate de roșii cuburi
- 1/2 pahar vin alb (optional)
- câteva felii de bacon (optional)
- sare
- rozmarin proaspăt sau uscat.
- 1 linguriță ulei de măsline.
Opționalele, adică vinul și baconul le puneam până să mănânce Mogâldeața. Vreun an de zile, adică de la 1 an și jumătate până al 2 ani jumate nu le-am mai pus deloc. Acum am făcut din nou și le-am pus. Ce-i drept a gustat și ea. Din bacon nu i-am dat și alcoolul și sulfiții și ce o mai avea vinul se duc, rămâne doar gustul.
Despre ciuperci știu că sunt opiniile împărțite. Unii le spală, alții le curăță. Eu, ca să fiu sigură, le și spăl, le și curăț. Apoi le pun într-o tavă, peste bucățelele de bacon. Printre ciuperci pun și copănelele. Toc cățeii de usturoi și îi împrăștii și pe ei. Roșiile le tai în felii sau pun din conservă. Apoi adaug vinul, uleiul, rozmarin și sare (ultimele două după gust, mie nu-mi place prea mult rozmarin). Desigur, dacă vreți, se poate pune și piper, eu nu pun. Toate astea le acopăr cu staniol și le bag în cuptorul încins, unde le las cam 30 de minute la foc potrivit. Apoi dau staniolul jos și le mai las cam 15 minute sau până se rumenesc un pic la suprafață. Cam asta e tot. Mi se pare foarte gustos și repede de făcut. Cam tot ce e de băgat repede la cuptor și lăsat acolo, mi se pare ok 🙂