Pate de ficat, de casă. Simplu, rapid, delicios
Vă spuneam că am început să fac pate de ficat de pe vremea când Sophie era micuță, dar atunci aveam o varinată adaptată pentru ea, nu avea încă un an. Am scris aici Pate de casă cu ficat de pui sau de curcan.
Mie una îmi place foarte mult pateul, nici nu m-am sinchisit să fac în casă înainte să am copil, dar cum încerc, pe cât posibil, să o țin departe de aditivi și prostii măcar acum cât e încă mică, am adoptat și noi o alimentație mai sănătoasă. Și oricum e atât de simplu de făcut încât nu văd niciun motiv să nu facem pate de ficat noi, în casă.
Așadar, am folosit:
- 500-600 de grame ficat (pui sau curcan)
- 1/3 pachet de unt- vreo 70 de grame să zic
- 2 cepe mai mici
- 2-4 căței de usturoi (depinde de mărime și de gustul fiecăruia)
- 100 ml vin roșu sec sau demisec
- cimbru, mărar, sare.
Așa cum am zis, se face cât ai zice pate 🙂 Într-un vas antiaderent (tigaie, cratiță, ce avem) punem untul la topit (atenție să nu se ardă). Apoi punem ceapa și usturoiul tocate și puțină apă 1-2 linguri. Le lăsăm puțin la înăbușit, adăugăm și ficatul. Îl înăbușim și pe el puțin, cu capac. Apoi adăugăm și vinul. Tratat termic vinul își pierde alcoolul și sulfiți din el, rămâne doar gustul, care face toți banii. Adăugăm un strop de sare și puțin cimbru. Eu am folosit uscat.
Când ficățeii sunt gata, răsturnăm tot ce este în tigaie în blender și facem pasta. Punem pe deasupra puțin mărar și este delicios.