Rețetă: Ciorbă cu perișoare de curcan și noian de legume
Cum spuneam la rețeta de chifteluțe de pui la cuptor cu sos, mogâldeața mea mănâncă mult mai bine carnea dacă este tocată. Și este și pentru mine mai ușor, pentru că nu mai stau să i-o mărunțesc în bucățele milimetrice cu cuțitul după ce o gătesc.
Nu i-am dat până la vârsta asta (2 ani și patru luni) carne de porc, așa că în continuare suntem mari fani carne de curcan. Pe lângă pui și vită.
Recunosc că până să devin mamă, făceam perișoarele doar din porc și vită. Pur și simplu nu mă gândisem să le fac din altfel de carne. Dar cum fetița mea și tatăl ei sunt mari iubitori de ciorbe (spre deosebire de mine), am început să fac perișoarele din curcan sau pui. Este o rețetă ușoară și destul de rapidă. Chiar și carnea de pasăre de curte se fierbe mult mai repede dacă este tocată. Eu mereu sunt în căutare de rețete rapide, pentru că timpul este inamicul meu cel mai mare.
Am auzit mai multe persoane că atunci când fac ciorbă în care pun carne scot legumele după ce acestea au fiert. Sincer, nu știu care este logica, dar mie mi se pare o prostie. Dimpotrivă, eu nu mă zgârcesc când vine vorba de legume, mi se par foarte importante în alimentația copilului meu și pun din belșug atunci când fac ciorbă. Și țin cu sfințenie la un sfat pe care l-am primit de la pediatră: nu le fierb niciodată mai mult de 20 de minute. Asta pentru că își pierd valoarea nutritivă. Mi s-a spus acest lucru când am început diversificarea și de atunci e o regulă de bază pentru mine. Până atunci fierbeam legumele până le uita sfântu’. Nu știu cum de nu mă gândisem că așa se distrug toate vitaminele din ele.
Pentru ciorba cu perișoare de curcan (sau pui) avem de nevoie de următoarele:
-400 de grame carne tocată (atunci când am curcan sau pui de curte, pe care o prefer în locul cărnii tocate din comerț, o bag la blender)
-3 linguri de orez
-2 ouă
-2-3 cepe (in funcție de cât de mari sunt)
-2-3 morcovi
-1 păstârnac
-1 rădăcină pătrunjel
-1 țelină mică
-1 ardei
-o mână mare de fasole păstăi
-3 roșii măricele, cărnoase sau o jumătate de cutie de roșii cuburi
-500 ml borș (depinde de cât de acru este borșul, dar și de gustul fiecăruia)
-2 legături de pătrunjel
-1 legătură de leuștean
-apă, sare.
Într-o oală de 5 litri pun apă la fiert și adaug sare (asta după vârsta de un an). Nu mai folosesc alte condimente din comerț pentru că sunt pline de aditivi nocivi și încă nu m-am învrednicit să fac vegeta de casă.
Fac perișoarele amestecând carnea tocată cu orezul spălat bine, o ceapă tocată mărunt, ouăle, o legătură de pătrunjel tocată mărunt și puțină sare. ( înainte ca fetița mea să împlinească un an, făceam câteva perișoare separat pentru ea, fără sare. Pe atunci aveam pe foc o oală mai mare pentru noi și una mai mică pentru ea, în care nu puneam deloc sare). Formez perișoarele cu mâna umedă și le pun în apa care a dat în fiert.
În timp ce fierbe carnea, tai cubulețe mici legumele: ceapa, roșiile, ardeiul, fasolea și rădăcinoasele. Știu că multe persoane pun cartof la ciorbă, dar eu nu pun pentru că fetița mea nu îi mănâncă decât făcuți piure și risc să îmi refuze mâncarea. Dacă este cazul iau spuma la carne.
Când carnea și orezul din perișoare sunt fierte (eu rup o perișoară și verific) pun legumele, pe care așa cum am spus, nu le las la fiert mai mult de 20 de minute. Roșiile le pun la 10 minute după ce am pus celelalte legume.
În acest timp fierb borșul într-o crăticioară, separat. Am aflat de curând că este mai gustos dacă îl dăm în fiert înainte de a-l pune în ciorbă. Nu știu care este explicația, nu am fost curioasă să aflu, dar este într-adevăr mai gustos.
După ce am pus roșiile, le mai las cinci minute, pun borșul și mai las 4-5 minute să fiarbă cu totul. Mai adaug sare, dacă este cazul, și la sfârșit pun și verdeața. Mai las un minut și opresc focul. Îmi place ca atunci când o pun în farfurie să mai adaug puțină verdeață proaspătă. (Dar asta nu pot face tot timpul. Atunci când fetița mea are roșu în gât nici nu încape discuție de verdeață proaspătă).
Este o ciorbă foarte gustoasă, pe care o mănânc chiar și eu care nu sunt deloc fan ciorbă.
Pingback: Supă de roșii cu tăiței - Frici de mămici
Pingback: Ciorbă țărănească de văcuță cu orez - Frici de mămici