marți, decembrie 3, 2024
Felul 2 / CinăFooterRețete

Rețetă de chifteluțe la cuptor cu sos de roșii și busuioc

Rețetă – după un an

Nu ne putem lăuda, din păcate, cu un stil de viață sănătos. Nu pot spune că eu și soțul meu am renunțat definitiv la prăjeli și la mâncare procesată. Dar pe copil îl feresc de ele și sper că foarte curând le vom scoate de tot și din alimentația noastră, pentru că, până la urmă, exemplul pe care îl dăm micuților este foarte important.

Programul meu haotic nu-mi permite să stau în bucătărie atât cât mi-aș dori. Și da, mi-aș dori, pentru că îmi place să gătesc. Atunci când am puțin timp liber prefer totuși să-l petrec cu fetița mea. Așa că sunt mereu în căutare de rețete rapide, gustoase și fără prăjeli.

Și pentru că fetița mea a început destul de târziu să mestece cum trebuie, pe la un an și jumătate (si m-am crizat de mama focului, crezând că avem noi o problemă),  chifteluțele și perișoarele au fost mereu preferatele ei. Așa a devenit rețeta de chifteluțe la cuptor cu sos una la care apelez destul de des, mai ales că Sophie e un mare fan al roșiilor, sucului de roșii și a tot ce conține roșii.

Chifteluțele le-am făcut din: 500 de grame carne de pui sau de curcan tocată, 3 cepe verzi tocate (merge foarte bine și cu ceapă normală, albă, roșie, de care avem), 1 fir sau un cățel de usturoi, 2 ouă, 1 lingură de pesmet (mi-au ieșit foarte bune și fără), o legătură de pătrunjel, mărar sau amândouă, sare după gust.(Eu i-am facut rețeta asta și inainte de un an, dar atunci renunțam la sare și la albuș. Sunt gustoase și fără).

Pentru sos: 4-5 roșii mari, cărnoase, bine coapte (daca este sezonul lor) sau un borcan de 400 de rosii tocate, în suc (pus de bunica mea) sau roșii cuburi din comerț; 2-3 căței de usturoi sau câteva fire de usturoi verde, ulei de măsline sau o linguriță de unt, sare (opțional), un pic de apă și busuioc- de preferat proaspăt.

Chifteluțele se fac imediat: amestec carnea cu ceapa, usturoiul și verdeața tocate, cu ouăle, pesmetul și sarea. Apoi le formez în mâna puțin umedă și asta este tot. Le bag la cuptorul încins, într-o tavă tapetată cu hârtie de copt.

În timpul ăsta fac sosul. Pun într-o tigaie uleiul sau untul (sau ambele) cu puțină apă și apoi pun usturoiul. Îl las cam două minute la înăbușit, apoi pun roșiile și îl las pe foc maxim 10 minute.

Când sunt gata chifteluțele ( adică atunci când sunt ușor rumenite- la cuptor nu vor arăta niciodată ca atunci când le prăjiți), le pun într-un vas de lut (sau în orice vas de cuptor am la îndemână), adaug sosul peste ele și le mai las aproximativ 10 minute la cuptor.

După ce le scot, adaug puțin busuioc proaspăt (dacă nu am proaspăt, pe cel uscat îl pun în timp ce gătesc sosul). Pot fi servite cu orez, cu piure sau cu paste. După gustul și dorința fiecăruia. Poftă bună! 🙂

chiftelute

3 comentarii la „Rețetă de chifteluțe la cuptor cu sos de roșii și busuioc

  • Pingback: Rețetă: Ciorbă cu perișoare de curcan și noian de legume - Frici de mămici

  • Buna!

    Am descoperit recent blogul tau si mi se pare foarte ok. Si eu sunt o mamica cu frici, cam ca tine, mai ales cu frica de inecat. Imi pare rau ca te-ai stresat ca fetita ta nu mesteca. Vreau sa-ti zic ca nu era cazul. Am avut si eu o tentativa sa ma stresez, dar, pe langa faptul ca pediatra mea e foarte relaxata la capitolul asta ea insasi pasandu-le copiilor ei mancarea pana pe la 2 ani, am citit si pe askdrsears.com (un site f ok) ca cei mici ar trebui sa treaca de la pasat la mestecat intre 1 si 2 ani. Deci ai fost mereu in grafic. Nu trebuie sa-ti fortezi copilul si nici sa te stresezi.
    Sicces!

    Răspunde
    • Iti multumesc pentru incurajari. Din pacate am fost destul de panicata in primii doi ani si din cauza asta am facut si multe greseli. Dar ma tratez 🙂

      Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *