Tartă cu dovleac și nucă, varianta pentru începători
Îmi place să gătesc, dar mereu am fost antitalent la dulciuri. Mai exact la ducliurile ce implică un aluat. Așa că oricât de tare mi-ar plăcea mie tartele, nu doar cea cu dovleac, ci tartele în general, m-am ferit de ele până acum.
Dar de data asta, dacă tot ne-am pregătit de Halloween două-trei săptămâni în zadar (am povestit aici cum și de ce) , am zis măcar să facem ceva cu dovlecii cumpărați. Pe unul l-am făcut desigur felinar, iar cu celălalt mi-am luat inima în dinți și am făcut o tartă. Prima mea tartă.
Rețeta după care am făcut îi aparține lui Adi Hădean și mărturisesc că am avut emoții până la prima îmbucătură pentru că nu mă așteptam să iasă, mai ales că nu am urmat instrucțiunile întocmai, niciodată nu pot face asta 🙂
Am folosit:
Pentru aluat:
- 250 de grame (aproximativ o cană) de făină integrală (eu o prefer pe asta, dar puteți folosi orice făină)
- 100 de grame zahăr brun pudră
- 2 ouă întregi
- cam 2/3 dintr-un pachet cu unt
- puțin dintr-un baton de vanilie (sau esență).
Pentru umplutură:
- cam 1 kg de dovleac (dovleacul a avut 1,5 kilograme, dar cred că atât mi-a rămas din el)
- 2 ouă
- 3 linguri măricele cu smântână dulce pentru frișcă
- 3 linguri de zahăr brun
- 1 lingură de miere
- 1 linguriță de scorțișoară
- 3 linguri de apă
- sucul de la o portocală
- 1 mână de nuci tocate (fără nuci nu cred că e la fel de gustoasă).
Pentru că, repet, sunt antitalent la orice înseamnă aluat, am făcut totul la robotul de bucătărie (pe funcția de mixer). Am pus prima dată untul și zahărul până s-a omogenizat. Apoi am adăugat ouăle și vanilia, am lăsat din nou să se omogenizeze. Iar apoi am adăugat făină câte puțin. Aluatul iese destul de moale, eram convinsă că am dat greș. L-am băgat la frigider, l-am lăsat câteva ore. Oricum nu mai puteam să continui cu tarta, pentru că Mogâldeața se plictisese și voia să mă joc cu ea.
Mai târziu, aluatul scos de la frigider l-am întins cu un făcăleț pe masa unsă cu un strop de ulei și l-am așezat cu grijă în forma de tartă. Ca să fiu sigură de reușită, am folosit formă de silicon. Apoi i-am rupt marginile cât să nu mai iasă din formă, iar aluatul rămas l-am păstrat pentru a face vrăjitoarele, stelele și semiluna. Doar e Halloween-ul :). L-am înțepat cu o furculiță ca să nu se umfle. (așa zic specialiștii).L-am băgat în cuptorul încins și l-am lăsat 15-20 de minute. Până s-a întărit puțin.
Apoi m-am ocupat de umplutură. Am tăiat dovleacul bucățele mici. Apoi l-am pus într-o tigaie încăpătoare. Am pus peste el zahărul, mierea, apa, scorțișoara și l-am lăsat cu capac, la foc mic, vreo 15 minute, până se înmoaie bine. Apoi am adăugat sucul de portocală și am mai lăsat vreo 5 minute. După ce s-a răcit, am bătut cele trei linguri de smântână cu cele două ouă. Nu foarte mult, cât să se amestece bine. Am adăugat nucile, iar după aceea am turnat umplutura peste aluat. Am băgat din nou la cuptor, care era încă încins și am mai lăsat vreo 40-45 de minute la foc destul de mic. (teoretic la 180 de grade, practic termometrul meu nu funcționează) Ah, înainte am pus vrăjitoarele și stelele. L-am scos când mi s-a părut că dovleacul e închegat bine și foarte lipicios.
Când am căutat rețete de tartă cu dovleac mi s-au părut complicate, dar acum că am făcut și mi-a ieșit, îmi e clar că mă voi bucura din plin de tarte. Cu orice :).