Ce nu mai aduce Moș Crăciun

Când mă uit câte coșuri și cutii de jucării avem în casă, jucării ce n-au mai fost atinse de cine știe când, mă apucă criza aia de necesită exerciții de respirație ca să nu urlu.

Dar după ce le fac, exercițiile de respirație adică, realizez că n-are copilul nicio vină pentru că mă-sa nu pune limite ferme atunci când e vorba de cumpărat toate prostiile. Și nici că nu mai avem loc în casă.

Oricât am dat din jucării, de multe ori aproape nou-nouțe, mereu s-a făcut loc pentru altele.

Anul ăsta însă a venit cu multe lecții. Și printre altele, am învățat să fim mai cumpătați și să fim mai atenți la ce se întâmplă cu natura din jurul nostru.

Așa că de data asta , când a venit momentul scrisorii pentru Moș Crăciun, am ținut din start să stabilesc câteva lucruri. În numele Moșului, adică. Nu de la mine putere 🙂

Evident, pe lângă cărți și un jurnal (unul anume, cu cheie și lacăt), pe lista pentru Moș au fost din nou puse o mulțime de păpușele și plastice colorate, de genul celor care sfârșesc aruncate printr-un coș de jucării pentru eternitate. După ce se joacă o dată cu ele.

Așa că, în numele Moșului, am zis:

-Mami, tu știi că Moșul e bun și vrea binele tuturor copiilor din lume. Nu le-ar face niciodată rău. Dar dacă va umple casele copiilor cu tot felul de plastice, care vor sfârși la un moment dat la gunoi, știi ce înseamnă asta, nu?

-Da, înseamnă că omorâm planeta. (Au învățat la școală multe lucruri, multe și acasă. Multe imagini, exemple concrete de ce înseamnă tot plasticul aruncat, pădurile defrișate șamd).

-Tocmai de-asta, Moșul a decis să le aducă copiilor doar lucruri de care ei au nevoie cu adevărat. Lucruri care aduc bucurie, nu plastice care sfârșesc așa cum avem noi coșurile pline.

-Dar, mami, eu îmi doresc bebelușul X, și setul de biberoane cu oliță, plus casa de marcat ca a Ioanei. Eu le-am pus deja în scrisoarea pentru Moșul.

-Este în regulă. Le poți lăsa în listă, dacă crezi că asta îți dorești cu adevărat. Dar Moșul va aduce doar lucrurile despre care el știe că aduc bucurie. Sau, dacă vrei, poți să refaci scrisoarea și scriem și noi câte una, împreună cu tine.

Nu, nu a vrut să-și facă altă scrisoare atunci. Asta era acum vreo două săptămâni. Zilele astea însă, după ce am făcut bradul, și-am mai vorbit un pic despre cât de bun este Moș Crăciun, s-a răzgândit. O va face din nou. Și de data asta o va scrie mai frumos, cu litere de mână, ca Moșul să afle că ea deja știe să scrie.

Acum, că am convins copilul, e musai să ne ținem și noi de ceea ce am propovăduit. Că altfel ce fel de părinți am fi, nu?

Așa că scrisoarea mea conține un singur lucru, micuț. A lui taică-su la fel. Și dincolo de asta, vrem să facem o listă cu lucruri/alimente strict necesare pentru sărbătorile de iarnă. Pentru că da, mereu, în ultimii ani, am făcut risipă. Aiurea. Fără cap. Poate, totuși, pășim în 2021 un pic mai înțelepți. Așa să ne ajute Moșul (sau Baba) Cumpătare! Amin!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *