Cele 3 tablouri din casă care mă ajută să fiu un om mai bun

Nu, nu-s niște tablouri cu cine știe ce imagini din paradis sau cu vreo mantra miraculoasă. Sunt mai mult de atât. Sunt acele trei tablouri, cu rame diferite, fără nicio legătură între ele, făcute în timpuri cu totul diferite și îndepărtate. Dar sunt acele trei tablouri care mă ajută să fiu un om bun, să-mi calmez furia și orice pornire pe care aș putea-o regreta.

Ori de câte ori simt că sunt nervoasă pe bărbat, pe copil sau pe mine însămi, îmi ridic ochii la ele. Știu că ele nu mă vor lăsa să scot pe gură lucruri neadevărate. Genul ăla de lucruri pe care le spui la nervi și pe care, de multe ori, ajungi să le spui de atât de multe ori, încât până și tu le crezi. Cum ar fi că nu ești o mamă bună, că nu ești suficient de slabă, de îngrijită, de bună, de grijulie, de deșteaptă, frumoasă și devreme acasă. Sau cum ar fi că soțul tău nu este suficient de atent, de implicat, de gospodar, de Făt-Frumos cu stea în frunte. Sau cum copilul tău e un mic sfidător care nu are alt țel decât să-ți facă ție creierii vraiște, neascultând mai nimic din ce îi explici.

Sunt aceste trei tablouri:

Gândește-te un pic. I-ai face asta copilașului din imagine? I-ai spune fetiței ăleia, care ești chiar tu la 3-4 ani, toate lucrurile rele pe care ți le spui zilnic ție, în mintea ta? I-ai face băiețelului de 3-4 ani, care este soțul tău, toate reproșurile pe care i le faci lui acum? Ai țipa la bebelușul tău de nici un 1 an și i-ai spune toate lucrurile pe care i le spui acum copilului tău? Fie că are 7 ani sau 17 ani?

Tuturor ne este greu. Toți avem nevoie de dragoste, avem nevoie de acceptare. Să fim văzuți așa cum suntem, goi de straturile și de măștile pe care, fără să vrem, ajungem să ni le punem. Și iubiți așa, cu bune și cu mai puțin bune. Avem nevoie să ne fie înțelese nevoile și să nu ne fie judecate suferințele. Suferința e suferință, greul e greu, indiferent în trupul cui sunt întruchipate. Nimeni nu se simte iubit și înțeles cât e certat, când e criticat, când nu i se vorbește din inimă.

Astea 3 tablouri pe mine mă ajută să fiu un om mai bun. Și bunătatea e, înainte de toate, cheia. Către iubire, bucurie, împlinire. Sunt 3 tablouri pe care cred că o să mi le tatuez. Măcar în gând, dacă nu și pe piele.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *