Cum facem o tranziție lină și blândă de la vacanță la grădiniță

Eu mă pot declara unul dintre părinții fericiți pentru faptul că Sophie a fost tare încântată de grădiniță încă din primele zile. Nu a plâns niciodată pe motiv că nu vrea la grădi, cea care a plâns la început, în primele zile, culmea, am fost eu. V-am povestit deja despre asta. Deci, din punctul ăsta de vedere nu am avut probleme. Totuși, după perioade mai lungi de stat acasă, după vacanțe, o simt pe Sophie că nu s-ar despărți prea ușor de timpul petrecut în totalitate în prezența noastră. Este clar că îl preferă timpului petrecut la grădi, chiar dacă atunci când se întoarce este tare încântată să-și revadă educatoarea și pe colegi.

Ce-i drept, și din punctul ăsta de vedere eu am un mare regret, copilul nostru nu prea are parte de vacanțe. În orice caz nu vacanțe cum am avut eu în copilărie, vacanțe în care stăteam, cu săptămânile sau cu lunile la bunici, timp în care mă bucuram la maxim de libertatea de a mă juca în natură. Nu, Sophie are vacanță doar cât avem noi concediu. Și tocmai de asta niciun concediu nu ni-l petrecem fără copil, e ocazia noastră de a-i oferi și ei câte o pauză din când în când.

După fiecare perioadă din asta, așa cum am spus, o simt că își dorește să fi fost mai mult. E firesc, chiar și noi ne dorim asta. Tocmai pentru că este așa, de fiecare dată, am grijă ca perioada de tranziție să fie una lină, chiar dacă vorbim de cel mult 2-3 săptămâni de vacanță. Cu atât mai mult tranziția ar trebui să fie lină în cazul copiilor care au noroc de vacanțe în toată regula și pentru care trecerea poate fi cu atât mai dificilă.

Noi avem câteva reguli pe care le respectăm la sfârșitul fiecărei vacanțe, chiar dacă poate e mult spus reguli.

  • În ultimele zile înainte de a se întoarce la grădi ne întoarcem la programul obișnuit. Nu știu cum e la voi, dar noi de când a mai crescut Sophie nu mai suntem atât de stricți cu programul în timpul vacanțelor. Se culcă mai târziu, somnul de prânz se decalează, nici mesele nu mai au un program atât de fix, ci în funcție de context, de cum se simte ea mai bine, de cheful pe care îl are. Ei, dar în ultimele zile, cât încă mai suntem cu ea acasă, avem grijă să ne reluăm rutina zilnică, orele de masă, de somn, de baie. Și asta tocmai pentru ca trecerea la  programul de grădi să nu fie una prea bruscă, măcar din punctul ăsta de vedere.
  • Vorbim despre grădi. Tot în ultimele zile îi amintesc de grădiniță, dar de lucrurile care știu că o încântă cel mai tare. De colegii ei preferați, de educatoare – pe care o iubește nespus, de activitățile ei preferate. Tocmai pentru a o face să își dorească ea să meargă din nou la grădi.
  • Reluăm acasă activitațile ei preferate de la grădi.Sophiei îi place enorm să coloreze și să picteze. E  drept că nu  am avut vacanță  fără culori și cărți de  colorat la noi. Dar în ultimele zile facem asta mai des, cu planșe și alte activități de genul pe care le face la grădi. Știu că e  încântată și asta îi crește dorința de a se întoarce la grădi.
  • Mergem la cumpărături. Inevitabil, după ce ne întoarcem din vacanță, avem nevoie de câte ceva prin casă, chit că sunt doar câteva alimente. Dar pe lângă alimentele astea avem grijă să strecurăm câteva rechizite, unele care îi plac, pe care și le dorește, chiar dacă sunt unele sugerate de noi ținând cont de cele pe care le va folosi la grădi. Fie că este vorba despre creioane colorate, markere, plastilină sau despre lucruri mai serioase cum ar fi un ghiozdănel sau hăinuțe pentru grădi, ținem cont de dorințele ei și o lăsăm, în limita posibilităților, să își aleagă.

Și pentru că știu că mulți dintre voi mergeți la aceste cumpărături înainte de a începe grădinița vreau să vă spun despre un concurs tare drăguț organizat de site-ul didactic.ro împreună cu BIC. Eu am fost tare încântată când am aflat de el, mi se pare o idee tare frumoasă. Prin intermediul lui puteți câștiga numeroase premii, atât pentru copii cât și pentru voi.

Pentru a participa la concurs tot ce trebuie să faceți este să vă încurajați copilul să deseneze cea mai frumoasă amintire din vacanță. Cu desenul lui participați la concurs, încărcându-l pe pagina special destinată. Premiile sunt multe și frumoase: 15 ghiozdane pentru copii plus 50 de seturi de tricouri imprimate cu desenul copiilor (un tricou pentru copil, unul pentru părinte-ambele cu același imprimeu). Concursul îl găsiți aici, pe www.bic.didactic.ro.  Mult succes vă doresc tuturor!

Așa cum v-am mai spus deja, noi suntem mari fani BIC, au produse de calitate la prețuri bune și, mai important, au produse destinate special copiilor mici, chiar de la 2 ani. Asta înseamnă că sunt, în primul rând sigure, se spală ușor de pe mânuțe și de pe textile. De la noi din casă sunt nelipsite atât produsele pentru copii, dar și cele de papetărie pe care le folosim noi și în care își mai bagă și Sophie nasul din când în când. Că nah, acum ”mami, sunt mai male”.

Mai multe despre produsele BIC pentru copii mai mici sau mai mari găsiți aici  http://kids.bickids.com.

 

 

Credit foto: Phil Roeder via Foter.com 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *