Inflamația gingiei la copii și bebeluși, dureri de cap și pentru părinți
Săptămânile trecute, copila s-a trezit cu o gingie inflamată destul de tare. Am ajuns la dentist, inițial ni s-a spus că era din cauză că nu erau curățați suficient de bine dinții, au făcut ei un periaj profesional și ne-au trimis acasă. Dar cum durerea și disconfortul nu dispăruseră, am căutat la farmacie ceva care să le amelioreze. Ulterior, s-a dovedit însă că nu periajul deficitar era problema, ci un premolar al cărui nerv nu a mai rezistat și a trebuit curățat. Cu ocazia asta însă, am stat și am căutat informații despre dinți și gingii inflamate, dar și despre remedii. Așa că le voi pune mai jos, poate cuiva îi va fi de folos. Sunt lucruri dintre care eu știam destul de puține.
Evident, sfatul medicului e întotdeauna pe primul loc, dar asta nu exclude nevoia noastră de a ne informa. Desigur, din surse cât mai sigure.
Gingiile inflamate la bebeluși – simptome ale erupțiilor dentare
Perioada când bebelușilor le dau primii dinți poate fi una destul de dificilă pentru întreaga familie. Îmi amintesc și eu încă vremea aia. Cu nimic nu-i intram în voie, pregăteam mâncare zilnic pe atunci – tot felul de piureuri de fructe și legume – și erau zile în care nici măcar nu se atingea de ea. Asta venea la pachet cu multă frustare, pănâ când am înțeles că pentru copilă disconfortul era atât de mare, încât pur și simplu nu putea mânca.
La majoritatea bebelușilor, erupția dentară apare între 4 și 7 luni, dar unii încep mult mai târziu. Nu trebuie să-ți faci griji dacă dinții bebelușului au propria voință și vor să apară ceva mai târziu. Șțim cu toții că fiecare copil e diferit. Totuși, o să pun mai jos simptomele erupțiilor dentare la bebeluși, pentru că e bine să putem identifica acele cauze care-l afectează. Eu știu prea bine cum se îngrijorează mamele atunci când nu știu ce se întâmplă cu bebelușii lor, dar și cu copiii mai mari.
Semne și simptome ale erupției dentare
Simptomele nu sunt aceleași pentru fiecare copil, dar pot include:
- Gingii umflate, sensibile
- Plâns în timp ce bebelușul molfăie
- O temperatură ușor crescută
- Nevoia de a roade sau a mesteca obiecte dure
- Multă salivă, mai multă ca de obicei
- Tuse ușoară
- Tendința de a-și freca obrazul
- Tendința sporită de a-și duce degetele în gură și a le mesteca
- Modificări ale tiparelor de alimentație sau de somn
Este recomandat să vă adresați medicului dacă apar și alte simptome precum diaree, vărsături, erupții pe corp, febră mai mare sau tuse și congestie. Acestea nu sunt semne normale ale erupției dentare și, cel mai probabil, este vorba despre o altă afecțiune. De asemenea, ar trebui să sunăm medicul pediatru dacă gingiile bebelușului sângerează sau apar abcese dentare. Aceste lucruri se întâmplă însă foarte rar.
Ordinea apariției dinților de lapte
Ordinea în care apar dinții de lapte este, de regulă, și ordinea în care aceștia vor cădea pentru a crește dinții permanenți.
Gelurile gingivale și remediile în cazul erupției dentare
Sunt mai multe lucruri pe care le putem face pentru a diminua disconfortul bebelușului. Iar pentru fiecare dintre ele avem nevoie să ne înarmăm cu multă răbdare. Ceea ce știu din prorpie experiență că nu e întotdeauna ușor. Așa că, în primul rând, dragi părinți, fiți blânzi cu voi înșivă în perioadele astea dificile, ca să aveți puterea să fiți blânzi și cu copilul vostru. Dincolo de multă răbdare și blândețe, iată ce se mai poate face:
- Masează gingiile bebelușului -masează ușor gingiile bebelușului tău cu degetul curat. Fiți blând, dar aplicați o presiune fermă. Acest lucru crește fluxul de sânge către țesutul gingiilor bebelușului, ceea ce poate reduce inflamația și durerea.
- Jucăriile pentru dentiție ce pot fi băgate la frigider. Aplicarea unui obiect rece pe gingiile bebelușului poate reduce, de asemenea, disconfortul. Este important să știm că acele jucării speciale de dentiție nu se bagă niciodată la congelator. În plus, e bine să le cumpărăm din surse sigure.
- De asemenea, puteți aplica o linguriță rece pe gingiile dureroase ale bebelușului. Nu folosiți o lingură rece dacă bebelușul are deja vreun dințișor. Mestecând o lingură de metal, le-ar putea ciobi accidental dinții și așa delicați.
Gelurile gingivale
Potrivit Academiei Americane de Stomatologie Pediatrică, nu toate gelurile gingivale sunt benefice pentru bebeluși. În primul rând, este bine să le evităm pe cele care conțin benzocaină și lidocaină, în cazul acestora pot apărea efecte adverse la copiii de sub 2 ani.
În plus, multe dintre geluri pot să nu fie eficiente dacă imediat după ce le-am aplicat, copilul le înghite. De aceea, putem opta pentru produse ce formează o peliculă protectoare la nivelul gingiei.
Gingiile inflamate la copii
Deși se crede că gingivita afectează, în principal, adulții, studiile arată că prevalența gingivitei este, în medie, de 73% în rândul copiilor între 6 și 11 ani. Atunci când sunt sănătoase, gingiile copiilor sunt roz și ferme. Dacă gingiile își pierd din fermitate și își schimbă culoarea, devenind roșiatice, vorbim despre o inflamare a acestora. În plus, dacă se înroșesc sau sângerează când se spală pe dinți, este din nou probabil să fie vorba de gingivită. Una dintre cele mai comune cauze ale gingivitei este o igienă orală necorespunzătoare. Și eu știu din nou din proprie experiență că spălatul pe dinți, cel puțin în cazul nostru, nu e cea mai așteptată și agreată activitate a copilului.
În ceea ce privește tipurile de gingivită la copii, factorii declanșatori pot fi:
- erupția dinților permanenți
- placa bacteriană
- diferite forme de malocluzie dentară – aliniere greșită a dinților
- folosirea unui aparat dentar.
Simptome ale gingivitei la copii
Spre deosebire de gingivita la adulți, al cărei principal simptom este sângerarea gingivală, atunci când vorbim de gingivită la copii, principalele simptome sunt inflamarea țesutului gingival și înroșirea acestuia.
Sângerarea gingiilor este mai puțin frecventă la copii, dar poate apărea la periaj sau în cazul consumului de alimente mai dure.
Respirația urât mirositoare poate fi, de asemenea, un simptom al gingivitei la copii și adolescenți.
Așadar, în aceste cazuri și nu numai, trebuie să mergem la dentist.
Acestea fiind spuse, trebuie să vă mă fac o mărturisire. Pentru că se pare că noi am greșit undeva cu spălatul pe dinți și pentru copila nu reprezintă nici acum un obicei dezirabil, suntem în etapa în care reconstruim acest obicei. Vestea bună e că nici la opt ani nu e prea târziu. Așa că facem tot felul de jocuri. Când unul dintre noi se spală pe dinți, face anunț în casă, să vină și ceilalți. Facem concursuri și bancuri. Și cam tot ce ne poate trece prin cap ca să legăm obiceiul spălatului pe dinți de o emoție plăcută.
În rest, multă sănătate tuturor și cât mai puține probleme dentare!
Surse: webmd.com, healthychildren.org, fda.gov