luni, februarie 26, 2024
Știri prin ochii mei

UPDATE | Primele tichete de 50 de lei pentru grădiniță vor fi distribuite până de Paște

UPDATE 05.04. 2016-  Compania care emite cardurile de ajutor pentru grădiniță a anunțat că primele tichete sociale  vor ajunge la beneficiari înainte de Paște, compania estimând că peste 50.000 de beneficiari, care au făcut deja cerere, vor primi tichete sociale.

Tichetele sociale pentru grădiniță pot fi utilizate doar pentru alimente, produse de igiena, de îmbrăcăminte, încălțăminte și rechizite, care vor putea fi achiziționate doar din magazinele afiliate acestui sistem.

Cererile pentru anul școlar în curs, adică 2015-2016 se pot depune până la sfârșitul lunii aprilie la primăria din localitatea de domiciliu. Pe lângă prezența la grădiniță, care este oblogatorie pentru a primi acest tichet, legea prevede și următoarele condiții.

  • vârsta minimă a copilului să fie de trei ani, împlinită oricând pe parcursul anului școlar curent – copiii pot fi înscriși la grădinița și înainte să împlinească vârsta de trei ani, daca spațiul o permite, dar devin eligibili în luna în care împlinesc vârsta de trei ani;
  • copilul să nu fie mai mare de șase ani, vârsta implinită după data de 1 septembrie a anului scolar curent;
  • venitul lunar pe membru de familie să fie de cel mult 284 de lei.

UPDATE 30.11.2015: Legea a intrat în vigoare și urmează să fie publicate normele de aplicare.

UPDATE 08.10.2015 – Deputații au aprobat, astăzi, tichetul social, pentru grădiniță. Acum, legea a fost trimisă spre promulgare la președintele Klaus Iohannis.

De la 1 ianuarie 2016, 111.000 de copii din familiile cu venituri foarte mici, cu vârste cuprinse între trei și șase ani, ar putea primi un tichet social, în valoare de 50 de lei pe lună, pentru a putea merge la grădiniță. Asta a declarat ministra Muncii, Rovana Plumb.

„Acest tichet social se dă sub forma unui voucher care nu va putea fi transformat în bani, cu el se vor putea cumpăra alimente, hăinuțe, jucării sau rechizite pentru acești copii care provin din familiile defavorizate. Tichetul are valoarea de 50 de lei pe lună. Vor primi copiii din familiile defavorizate al căror venit pe membru de familie nu depășește de două ori venitul minim garantat”, a spus Rovana Plumb.

Foarte bine că s-a gândit cineva să dea un bănuț pentru copiii din ”familiile defavorizate”, așa cum a spus ministra. Dar cum naiba stabilesc ei sumele astea? Ce să-i cumpere un părinte copilului cu 50 de lei? Dacă ar fi să ne luăm după declarația doamnei ministru, ar trebui ca minunatul voucher să le folosească părinților pentru a achiziționa ”alimente, hăinuțe, jucării, rechizite”. Serios? Cu 50 de lei? Când a ieșit dumneaei ultima oară la cumpărături? Tare aș fi curioasă ce ar cumpăra de banii ăștia unui copil.

Asta ca să nu mai spun că este un voucher și asta înseamnă că trebuie să te duci cu el la un magazin care să îl accepte în primul rând. Asta va fi o altă umilire, sunt convinsă. Este adevărat că sunt părinți inconștienți care dau alocațiile copiilor pe băutură sau țigări, numai că din cauza lor sunt pedepsiți și alții și nu e drept. Dar ce naiba mai e drept?

Familiile despre care vorbește ministra sunt familii care traiesc cu mult sub limita unui trai decent. Nu ma pricep mai deloc la cifre, dar din cate inteleg eu din declaratia ei, acești 50 de lei în voucher se dau familiilor ”al căror venit pe membru de familie nu depășește de două ori venitul minim garantat”. Asta înseamnă că o familie cu trei persoane ar trebui să aibă un venit total de vreo 800 și ceva de lei ca să primească voucherul (nu dezbat aici veniturile la negru, nu mă arunc într-o discuție mult prea lungă pe tema asta, nu își are locul). Ce rechizite, ce haine, ce jucarii? O familie, cu copil, care are venitul asta total abia are bani de mâncare.

În concluzie, o veste aparent bună ne aduce cu picioarele pe pământ și ne izbește cu realitatea crudă peste față. Sunt o mulțime de copii în țara asta, potrivit ministrei 111.000, care abia au ce mânca.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *