La ce să fim atenți de Black Friday

Black Friday a luat amploare și în România în ultimii ani. Desigur, vinerea asta neagră s-a transformat de fapt în săptămâna neagră, pentru unii comercianți chiar în luna neagră. Oricum, marile și mult mediatizatele reduceri sunt de fapt în weekendul acesta, adică în perioada 18-2o noiembrie.

Mărturisesc sincer că, dacă în anii trecuți intram parcă în transă de Black Friday, anul acesta nu mai sunt nici pe departe așa isterică. Ba dimpotrivă. Nu că nu mi-aș dori și eu câteva lucruri, am o oarecare obsesie pentru shopping, nu mă dezic de ea, mi-o  asum.

Înainte de a vă spune care este lista mea de Black Friday, aș vrea să menționez câteva lucruri la care să fim atenți înainte de a da iama la cumpărături și la golit cardul. Știu că deja există o mulțime de ghiduri pentru Black Friday, probabil unele de la oameni cu mult mai pricepuți decât mine, dar nu am rezistat tentației de a scrie și eu pe subiectul ăsta.

Cum să ne ferim de țepe de Black Friday

Din păcate, o practică des întâlnită de Black Friday este umflarea preţului înainte de startul evenimentului, ca apoi să fie redus în mod artificial. Nu știu dacă există soluție 100% sigură de a nu ne lua țepe din punctul ăsta de vedere, dar putem face totuși câteva căutări înainte de a cumpăra un produs.  Așadar, verifică preţul produsului pe agregatoarele care listează preţurile oferite şi de alte magazine online în ziua respectivă. De exemplu, cu un simplu search pe price.ro şi compari.ro, poţi obţine o listă detaliată cu toate preţurile valabile pentru un anumit produs.  Astfel, poţi avea şansa să găseşti produsul la un preţ foarte bun, poate chiar pe un magazin care nici măcar nu participă la Black Friday.

O căutare pe forumuri poate fi de asemenea utilă, experiențele altora ne pot fi de folos.

Și, nu în ultimul rând, eu am învățat din experiența anilor trecuți să-mi fac din timp o listă, să caut produsele și prețurile lor, astfel știu clar ce vreau și care este prețul real.

Pentru că perioada reducerilor este și cea în care infractorii sunt extrem de inventivi, iată câteva lucruri de evitat când faceți cumpărături de Black Friday:

  • Deși poate părea o prostie, de multe ori greșim din grabă. Așa că, mare atenție la ce date introducem când facem plățile online. Nu divulgați codul PIN în locul codului CVV (Card Verification Value). Acesta din urmă este un număr de trei cifre scris pe spatele cardului de credit sau de debit. Majoritatea comercianților online îl solicită pentru a fi siguri că cel care face tranzacția este posesorul real al cardului.
  • Indicat ar fi, când facem plata online, să folosim rețeaua de internet de acasă sau, în orice caz una sigură, nu orice rețea wireless despre care nu știm nimic
  • Nu cumpărați produse promovate prin e-mail-uri nesolicitate. Verificați legitimitatea unui magazin online pe forumuri, printr-o simplă căutare în Google. Experiența altora v-ar putea fi utilă.
  •  Nu dați click pe link-uri de la persoane necunoscute sau pe link-uri suspecte trimise de prieteni, prin intermediul site-urilor de socializare sau pe e-mail. Pot fi link-uri infectate,  create pentru a colecta datele de identificare ale utilizatorilor.
  • Faceți tot posibilul să achiziționați produse din magazine online cunoscute. Nu vă introduceți datele de card pe site-uri necunoscute sau suspecte, pentru a evita ca acestea să ajungă pe mâinile infractorilor cibernetici.
  • Ofertele avantajoase care arată prea bine ca să fie adevărate au cele mai mari șanse de a fi false și este posibil să aparțină unor infractori cibernetici.
  • Asigurați-vă întotdeauna că pagina web respectivă este autentică, înainte de a vă introduce datele de autentificare sau date confidențiale, uitați-vă, cel puțin, la URL.  Site-urile false s-ar putea să arate exact ca cele reale, dar URL-ul nu poate fi identic.

Mărturisesc că eu personal nu m-am confruntat cu astfel de probleme, dar specialiștii de la Kaspersky și Bitdefender spun că riscul de a da peste infractori nu este deloc unul de neglijat.

Gândiți-vă bine înainte de a cumpăra un produs

Așa cum spuneam, eu am o oarecare manie a shoppingului și nu de puține ori mi s-a întâmplat ca în entuziasmul meu provocat și de mediatizarea excesivă a Black Friday-ului să cumpăr lucruri de care nu aveam de fapt nevoie. Faptul că sunt atât de multe produse la reducere nu înseamnă deloc că trebuie să le și achiziționăm. ”Lasă că e util în casă, uite ce reducere mare are” sau ”Wow, ce drăguță e și e și redusă cu 40%”  mi-au umplut casa de produse absolut inutile care zac prin diferite dulapuri și îmi ocupă locul, și așa extrem de limitat, DEGEABA.

Anul ăsta am căutat din timp, am făcut o listă pe care am tot scurtat-o până când am ajuns la 3 produse: mașină de spălat vase, aspirator cu clasa A la emisiile de praf, pentru că sunt alergică la praf, și o bucătărie de jucărie pentru Sophie.

Spor la cumpărături cumpătate! 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *