Ziua Mondială a Educației 2016, dedicată profesorilor

Astăzi este Ziua Mondială a Educației. Mi se pare o zi importantă, mi se pare important ca, din când în când, să se tragă câte un semnal de alarmă, să se muncească la conștientizarea necesității educației. Așa cum spuneam și ieri, educația trebuie să fie obligatorie, indiferent ce formă poartă ea, chiar dacă se realizează în sistemul de învățământ de stat, privat sau în sistem homeschooling (despre homeschooling am scris mai mult aici).

Educația este importantă, consider eu că este calea noastră către evoluție. Accesul la educație ar trebui să fie unul extrem de simplu pentru orice om din lumea asta și e tragic că, din păcate, nu e deloc așa. Și nici măcar nu vorbesc despre țări din lumea a treia, vorbesc despre România anului 2016, unde o mulțime de părinți nu-și permit să-și dea copiii la școală sau la grădiniță, unde o mulțime de părinți nu au ei înșiși educație suficientă încât să cunoască importanța educației pentru copiii lor.

Anul acesta Ziua Mondială a Edicației are ca temă „Să-i prețuim pe profesori, să le îmbunătățim statutul”. Sunt atât de multe controverse legate de sistemul de învățământ din România, de felul cum mulți dascăli (fie ei educatori de preșcolari, fie profesori de școală generală sau profesori universitari) nu-și înțeleg foarte bine rolul și, mai grav, cum tocmai cei care ar trebui să ne educe copiii au mari lacune în propria educație. Dar dincolo de toate acestea, sunt foarte mulți profesori buni, dedicați, pasionați.

Realizez că nu este deloc ușor să fii dascăl în zilele noastre, când statutul unui profesor are poate cel mai mult de suferit. Respectul pentru dascăli a scăzut în zilele noastre (n-o să dezbat în text motivele, sunt atât de multe), condițiile și salariile lor nu-s demne de niște oameni care sunt responsabili de educația copiilor noștri.

Astăzi, eu vreau să-mi amintesc de profesorii mei. Și, poate am fost eu mai norocoasă, dar am avut profesori buni. Cei mai mulți dintre ei. Am avut profesori pasionați de meseria lor, empatici cu copiii, care puneau preț pe ce învățam la cursurile lor și pe ce ne rămânea nouă dincolo de cursuri. Am avut și profesori severi, dar care știau să-și predea materia și să dea dovadă de bunătate atunci când era cazul. Este adevărat că am avut și profesori (vreo doi) despre care cred că nu au avut deloc vocație și și-au ales greșit jobul, dar nu despre ei vreau să vorbesc acum. Dar mă voi abține să spun că ar trebui să existe cumva o triere bine făcută a celor care sunt responsabili cu educarea copiilor.

Acum vreau să vorbesc despre acei oameni care sunt profesori pentru că iubesc educația și iubesc să educe copiii. Încă sunt astfel de profesori, eu personal am unul în familie, și sunt tare mândră de asta. Acești profesori care se implică cu adevărat în educarea copiilor noștri cred că merită să-i prețiuim și lor ar trebui neapărat să le îmbunătățim statutul. De ei depinde într-o mare proporție viitorul copiilor noștri.

Tema educației este una atât de stufoasă, cunosc nemulțumirile din ambele sensuri, atât ale elevilor și părinților, cât și ale dascălilor. Sunt multe bube în sistem din păcate. Dar chiar și așa cred că ar trebui investite foarte multe resurse în profesorii care ne educă nouă copiii. Educația îi face puternici pe copiii noștri și avem nevoie de profesori buni și implicați.

Despre Ziua Mondială a Educației

Această zi a fost desemnată la 5 octombrie de către UNESCO. Ziua Mondială a Educației adună anual sute de mii de elevi, părinți și activiști din întreaga lume, pentru a aduce un omagiu tuturor cadrelor didactice care au fost în mod direct sau indirect afectate de o criză majoră. Se pleacă tot timpul de la premisa că rolul profesorilor și al celorlalte categorii de personal din educație este vital pentru reconstrucția socială, economică și intelectuală a fiecărei țări.

În acest an, Ziua mondială a educației se serbează pentru prima dată în cadrul unei noi agende mondiale, Agenda 2030 pentru dezvoltare durabilă (adoptată de ONU în septembrie 2015), care garantează o educație de calitate.

Cadrul de acțiune Educație 2030 subliniază faptul că profesorii sunt indispensabili unei educații echitabile și de calitate, astfel încât aceștia „trebuie să fie recrutați și remunerați în mod adecvat, să fie motivați, să beneficieze de o formare profesională satisfăcătoare, să fie susținuți și dotați cu resurse suficiente”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *