Copilăria nu se termină la început de iarnă

Sunt trei ani și jumătate de când parcă mă lupt cu morile de vânt. Cum dă un pic frigul, cum zici că s-a terminat tot. Copiii trebuie să stea numai în interior, iar atunci când ies preț de câteva minute cu nasul în aerul mai rece, musai înfofoliți până-n creștetul capului.

Să nu mă înțelegeți greșit, eu sunt o mare friguroasă. Cred că sunt, de fapt, cea mai friguroasă persoană pe care o cunosc. sunt în stare să plec cu plapumă pe mine pe stradă, dacă aș putea. Și, dacă ar fi după mine, ar trebui să fie iarnă între 20 decembrie și 7 ianuarie. Iarnă frumoasă, cu muuultă zăpadă. Așa, cât să simțim frumusețea sărbătorilor și să ne bucurăm de omăt. În rest, să se mute iarna doar la munte, nu în orașe, nu cu mocirle, nu cu mormane de zăpadă întărită și înnegrită pe marginea drumului și pe trotuare. Zic asta ca să știți cu cine stați de vorbă, nu vreau să vă las vreo falsă impresie despre mine.

Dar dacă eu sunt așa, asta chiar nu înseamnă că am vreun drept, cât de mic, să-i răpesc copilului meu bucuria de a se bucura de iarnă. Fii-mea la primii fulgi chiuie de bucurie și e în stare să strângă fiecare fulg depus pe mașini, doar ca să facă un bulgăre cât de mic. Nu o interesează nici că-s mocirle, nici că e frig, e cu nasul roșu și cu zâmbetul până la urechi. Ea încă se supără când îi explic că nu are rost să ia bulgării în casă, că se vor topi. Atât de mult îi iubește că ar fi în al nouălea cer dacă ar putea să doarmă cu ei.

Dar ca să revin la ce spuneam la început, sunt deja aproape patru ani de când simt că mă lupt cu morile de vânt. La grădiniță, de cum scad temperaturile sub 10 grade, copiii stau numai în interior. Și știți de ce? Nu din cauza personalului grădiniței, ci din cauza părinților care consideră că pe frig copiii nu mai trebuie să iasă în curte, la joacă. Să nu cumva să răcească. Oameni buni, să-mi fie cu iertare, dar frigul nu trebuie să fure copilăria. Iarna copilăria e chiar mai frumoasă. Ei se bucură și se joacă și la 25 de grade, și la 0 grade și la -5 grade.

Da, desigur suntem atenți la siguranța lor, nu-i ținem afară cu nemiluita pe ger, nu-i expunem la viscolul cel mai aprig. Așa cum evităm expunerea la caniculă, evităm și expunerea la ger. Dar eu nu vorbesc aici de temperaturile extreme. Nu, eu vorbesc de temepraturile care au fost până acum în București, de exemplu. Când abia azi a fost cel mai frig și minimele pe timpul zilei au fost peste 0 grade. Dar deja parcurile sunt goale, iar la grădiniță nici gând să fie scoși.

Fii-mea în fiecare seară îmi zice dezamăgită că iar nu au ieșit la joacă. Și în fiecare seară mergem în parcul dintre blocuri unde e pustiu.

”Mami, dar unde sunt toți copiii? De ce nu e nimeni la joacă?”- asta e întrebarea din fiecare seară.  Și eu mă întreb. Ce fac toți copiii care ar trebui să se bucure acum de primii fulgi de zăpadă?

Și să nu credeți că nu înțeleg teama părinților de a le răci copiii. În primul an de grădiniță nu am avut săptămână întreagă fără febră. Apoi era la două săptămâni, la trei și tot așa. Dacă nu ați ajuns acum prima dată la mine pe blog știți cât m-am văitat de răcelile de colectivitate și cât am scris despre asta. Aici, de exemplu. Și aici. Nu mai știam ce să fac, eram disperată de teama de a-i da atâtea medicamente și epuizată de nopți nedormite. Dar departe de frig nu am ținut-o.

Mereu am considerat că pentru a-și forma imunitatea are nevoie să iasă și în frig, să aibă și nasul roșu, să se tăvălească și prin zăpadă. Un pic de nas înghețat și mult zâmbet pe față zic eu că contribuie semnificativ la dezvoltarea imunității. Șansele să răcească pentru că s-a jucat fericit juma’ de oră prin zăpadă sunt infinit mai mici decât dacă-i tușește în nas un coleg de grădiniță, în clasă, la căldură.

Așa că, vă rog, hai afară la zăpadăăă, hai un om să construiiim! 🙂

Mă rog, noi cică am construit o pisicuță :)))

Eu sunt Alina, mama Sophiei,  și îți mulțumesc că ai venit pe blogul meu.  Dacă ți-a plăcut aici și vrei să fii la curent cu ceea ce scriu, te rog să dai un like paginii de Facebook a blogului aici sau să te abonezi prin e-mail. Te mai aștept. Cu bine! 🙂

 

One thought on “Copilăria nu se termină la început de iarnă

 • 1 decembrie 2018 la 7:48
  Permalink

  Cu scosu afara iarna , la noi la gradi se proceda asa: cind erau conditii de scos afara, doamna ne dadea mesaj pe grupul de whatsapp daca e cineva care nu doreste ii fie scos copilu. Apoi trimitea citeva poze cu distractia de afara. Astfel, nu a fost nici un refuz de la nici un parinte pe aceasta tema.

  O completare mai am de facut: expunerea la frig nu duce la dezvoltarea imunitatii ci doar la o mai mare rezistenta la frig.
  Observatia empirica ca un copil scos afara raceste mai rar decit unul tinut in mediu inchis ar putea fi explicata logic de faptul ca intr-un spatiu inchis, chiar si aerisit regulat ,numarul microbilor pe 1 mc e mult mai mare decit intr-un spatiu deschis.

  Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *