marți, decembrie 5, 2023
AperitiveFelul 2 / CinăRețete

Salată de boeuf cu maioneză de avocado

Salata de boeuf este una dintre mâncărurile mele preferate. De când am copil însă, am evitat să mai mănânc ou crud și am refuzat clar să-i dau copilului ou crud. Și când spun ou crud, mă refer, desigur, la cel sau cele din maioneză.

Dacă te apuci să citești despre oul crud și pericolele la care te expui și mai ales la care expui copilul dându-i ou crud te apucă groaza.  Riscul de infecție cu Salmonella și alte asemenea este foarte mare și chiar dacă mi-am asumat înainte de a fi mamă acest risc, acum nu o mai fac. Cel puțin nu cât timp am un copil mic. Așa că am căutat o variantă de a-mi satisface plăcerea de a mânca salată de boeuf, dar fără ou crud. Și cum maioneza din comerț nu m-a convins niciodată cu gustul ei și cu atât mai puțin cu ingredientele din care e făcută, am încercat și eu maioneza din avocado.

Văzusem și auzisem lucuri despre maioneza din avocado, dar nu m-am încumetat niciodată să fac eu. În primă fază pentru că nu eram încă fan avocado și mai apoi pentru că mă gândeam că e complicat. Nimic mai greșit. E mult mai simplu și mai sănătos să faci maioneză din avocado. Și este gustoasă. Și dacă nu se pun murături, care sunt destul de sărate,  poate fi dată copilului încă de la 10 luni, în cadrul diversificării.

Mai mult, dacă nu punem carne și facem maioneza de post, fără ou adică, e o variantă numai bună și pentru atunci când ținem post. Nu se mai cheamă salată de boeuf, desigur, dar e tare bună. Mai multe despre diverse variante de maioneză din avocado am scris aici.

Nu voi susține că maioneza din avocado are fix același gust ca aceea pe care o facem cu ouă fierte și crude și o tonă de ulei. Nu are același gust, dar seamănă destul de mult. Diferențele constau în culoare și în prezența unui vag gust de avocado. Oricum, noi am devorat-o.

Un lucru mi se pare important atunci când faci prima dată salată de boeuf cu maioneză din avocado: să faci salata exact așa cum o faci de obicei, doar maioneza să fie diferită.  Spun asta pentru că sunt persoane cărora nu le place salata cu albitură (păstârnac, țelină, pătrunjel) și atunci  ar putea să dea vina pe minunatul de avocado fără ca el să aibă vreo vină 🙂

Așadar, să trec la subiect, iar mă întind prea mult la povești :). Am folosit:

Pentru maioneză:

 • 2 avocado măricele și bine coapte
 • 3 gălbenușuri
 • 1 lingură mare de muștar
 • zeama de la o jumătate de lămâie (sau după gust)
 • 1 linguriță de ulei de măsline
 • un praf de sare

Pentru salată:

 • 4 morcovi potriviți
 • 2-3 cartofi potriviți
 • 1 păstârnac- opțional
 • 1 pătrunjel rădăcină-opțional
 • 1 țelină micuță-opțional
 • 500 de grame castraveți murați în saramură
 • 200 grame de mazăre
 • 200 de grame carne de vițel (am mai făcut și cu pui, curcan sau fără carne deloc)

Am pus carnea la fiert, am luat spuma. Fiind vițel de lapte a fiert destul de repede și am adăugat apoi și legumele peste ea până s-au fiert și ele. Mazărea doar am trecut-o prin apă clocotită, era prefiartă. După ce au fost toate fierte și răcite cât să pot pune mâna pe ele, le-am tocat, am tocat și castraveții murați, pe care i-am scurs bine de zeamă înainte de a-i pune peste restul ingredientelor. Am adăugat și mazărea.

Pentru maioneză am scos miezul de la avocado cu o linguriță (cum să alegeți avocado puteți să vedeți aici și aici). Am pus miezul în blender, împreună cu gălbenușurile de la ouăle fierte tare, muștarul, uleiul, zeama de lămâie și un praf de sare. În două minute a fost gata.

Am pus maioneza peste salată, am amestecat și apoi am mâncat. Cu mare poftă! 🙂

 

2 comentarii la „Salată de boeuf cu maioneză de avocado

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *