Partea bună a școlii online

Atât am dat cu noroi în ea, atât ne-am plâns de ea și am făcut-o cu ou și cu oțet, atât vrem să fugim de ea, de parcă ar fi vreo lepră sau ceva. Nu zic, e o perioadă grea, ne pune mult nervii și limitele la încercare, ne supune la provocări pe care nici nu ni le-am imaginat până acum. Dar am realizat că nu-mi folosește la nimic dacă doar mă plâng de ea și văd doar ce-i mai rău. La un moment dat, am avut o strălucire de lumină și recunoștiță. Și mi-am deschis un pic mai bine ochii.

Am realizat că sunt și lucruri bune, nu doar alea nasoale pe care nu le mai enumăr, că le-am tot zis și le știm cu toții. Mi-am dat seama că nici mersul fizic la școală nu era numai miere și lapte. Și atunci întâmpinam tot felul de probleme și dificultăți. Dar le luam așa cum erau, ne mai plângeam, mai căutam soluții, mergeam înainte. Și asta facem și acum.

Da, soluția pentru a ne păstra mințile întregi este să vedem și lucrurile bune din situația în care ne aflăm. Iar eu am găsit câteva. Și-s bucuroasă pentru asta.

Am realizat că fetiței mele îi este greu de multe ori la școala online, că se simte de multe ori neputincioasă, furioasă, frustrată. Că nu-i place câteodată. Dar sentimentele astea le au copiii noștri și când merg fizic la școală. Și acolo le este greu, se simt uneori lipsiți de putere, pierduți câteodată, nevăzuți sau neînțeleși. Diferența este că atunci noi nu suntem lângă ei, nu le știm, nu le vedem greutatea. Partea bună este fix asta. Că acum le putem fi alături. Le putem înțelege emoțiile, îi putem îmbrățișa și alina. Îi putem ghida. Le putem șterge lacrimile, le putem cuprinde fricile, îi putem ajuta atunci când se simt neputincioși. Și asta este o adevărată binecuvântare. Asta e șansa noastră să le fim alături. Dacă mă gândesc la primele zile când a trecut de la grădiniță la școală, exact asta îmi doream din toată inima. Să-i pot fi alături când îi este greu.

Am scris aici – Când copiii se supără sau plâng la școala online, degeaba le spunem să se liniștească și aici – Povara temelor și cele 2 lucruri care ne-au ajutat să scăpăm de ea despre cum am reușit să gestionăm emoțiile și greul în perioada asta.

Sănătatea. Da, până la urmă de-asta stăm acasă, să facem tot posibilul să rămânem sănătoși. Dar, pentru că am vrut să văd partea bună dincolo de covid, am realizat că anul ăsta, spre deosebire de toți ceilalți ani, am scăpat de toate bolile colectivității. Adică nu știu la voi cum a fost până acum, dar mie virozele, gripele, temperatura, mucii, tusea din fiecare an mi-au mâncat sufletul, zilele și nopțile.

Le este dor de colegi, le este dor de interacțiune copiilor noștri și e firesc să fie așa. E un lucru important pentru ei și cu toții sperăm să fie o perioadă care va trece cât mai repede cu putință. Dar ei găsesc soluții. Copiii noștri. De exemplu, Sophie și unii dintre colegii ei, rămân online după ore, vorbesc despre câte-n lună și-n stele, își fac temele împreună, învață cântecele sau se joacă. Jocuri online, e drept. Dar asta e situația. Și, cu limite și program, până la urmă interacțiunea online e modul lor de a sa adapta în perioada asta.

În plus, acum mai mult ca niciodată suntem mai prezenți la interacțiunea copiilor noștri. Căci, de multe ori, ajungem să nu le mai știm prea bine pasiunile, prietenii, nu știm prea bine cum ne sunt copiii noștri dincolo de familie și de ușa casei. Ne descoperim și redescoperim copiii, îi vedem cât de mult s-au schimbat, cât au crescut, cum socializează.

Da, ne este greu și copiilor noștri le este greu. Dar știu sigur că cu cât noi, părinții, reușim să vedem cu inima mai deschisă, cu speranță și încredere perioada asta, cu atât le va fi și copiilor noștri mai ușor.

Să fii mamă, să fii părinte nu era ușor nici înainte de școala online. Facem cu toții ce putem mai bine. Și putem mai bine cu cât ne permitem să ne uităm la noi, la ce simțim, la ce temeri avem. Cu cât acceptăm mai mult că suntem oameni, avem limite, nevoi, dorințe. Cu cât ne ascultăm mai mult și ne judecăm mai puțin.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *